2. elokuuta 2020
Postikortti Lappeenrannasta
Jokakesäisiin perinteisiini kuuluu vierailu Saimaanrannan helmessä, Lappeenrannassa.
Tämän kesäisen visiitin suhteen myönnän olevani melkolailla tapoihini pinttynyt karjalainen mummo. Visiitit nimittäin koostuvat aina tietyistä - hyväksi havaituista vakioelementeistä.
Vietän aikaa sisarukseni kanssa ja tapaan hyvää kaveriani.
Käyn kävelyllä satamassa ja kiipeilen linnoituksen valleilla. Erinomaisiin visiitteihin - kuten tähän, kuuluu hellepäivän pulahdus Myllysaaren uimarannalla. Olen näet havainnut, että näihin kesävisiitteihin kuuluu lähes poikkeuksetta helteinen sää.
Visiittihän ei olisi mitään ilman karjalaisia herkkuja. Siispä suuntaan aina jossakin välissä satamatorille vedylle - näitä herkkuja myydään myös kauppatorin kojuissa, mutta kesäisin tykkään enemmän satamasta. Niin, vetyhän pitää sisällää lihapiirakan, jonka sisälle laitetaan kananmuna, kinkku ja toivotut mausteet. Atomi taasen on lihapiirakka joko kananmunalla tai kinkulla. Omani nautin tietysti kaikilla mausteilla ja pannukahvia päälle. Avot.
Kuten tarkkasilmäisimmät ehkä huomaavat, kuvan kinkku ei näytä kovin kinkulta - eipä niin. Tänä päivänä näitä karjalan herkkuja saa onneksi myös lihattomina versioina.
Ja eiväthän nämä herkuttelut jää pelkille kojuille, vaan kunnon emännän on ostettava karjalaisia herkkuja myös kotiin vietäväksi. Siispä piirakka- ja lepuskaostokset kuuluvat joka kesäisen visiittini vakiokaavaan. Ja jos minulta kysytään, niin parhaat piirakat saa Kesämäen leipomosta.
26. heinäkuuta 2020
Postikortti mökiltä
Vajaa viikko mökillä. Ei aikatauluja. Mahtavaa.
Päivät täyttyivät verkkaisesti kuin itsestään pienestä puuhastelusta. Puiden kantamisesta, padan sytyttämisestä, grillaamisesta ja pienestä ulkopuuhastelusta. Mahanmukaan elämisestä - syödään silloin kun on nälkä. Jokailtaisesta saunomisesta ja pulahtamisesta auringonlämmittämään järviveteen.
Aurinkoa, sadetta ja hyttysten ininää. Laineiden pientä liplatusta soutuveneen reunaa vasten.
Iltaisin lasten mentyä nukkumaan kaivoimme mökin kaapista ne legendaariset lautapelit ja pelasimme miehen kanssa lukemattomia otteluita. Välillä tuli onnistumisia, toisinaan tappioita.
Kirjan ahmimista vielä silloin kun muut jo tuhisevat raskaasti ja yö on taittunut pitkälle aamuun.
Onneksi mökki on paikka, jossa nukkuu hyvin ja päivän touhut alkavat täysin omalla painollaan - tunteja myöhemmin kuin kaupungissa.
20. heinäkuuta 2020
Postikortti Vaasasta
Havahduin kesän alkaessa siihen,
minkälaisia aukkoja minulla on Suomessa. Vertasin siihen kuinka
paljon kiersimme paikkoja vaikkapa Irlannissa tai lukuisissa muissa
maissa, joissa on tullut reissattua. Suomessa matkailu on jäänyt
lähes poikkeuksetta niihin tuttuihin paikkoihin, jonne tulee mentyä
jonkin paikan tai siellä asuvan ihmisen vuoksi.
Tänä kesänä
päätin, että lähdemme tutustumaan johonkin uuteen paikkaan. Ja
sellaiseksi kohteeksi valokoitui Vaasaan ja ihan vain siitä syystä,
etten ollut siellä koskaan käynyt siellä. Reittimme mutkitteli
pitkin rannikkoa, joka oli Porista pohjoisen päin itselleni myöskin
ennestään tuntematonta seutua. Pohjanmaan rannikko osoittautui
selkeästi vanhojen jenkkiautofanien mekaksi.
Itse Vaasa oli tosi positiivinen
yllätys. Kuin pieni keskieurooppalainen kaupunki litteällä
rannikolla. Ison kaupungin tuntua toivat puiden ympäröimät alléet,
lukuisat kaupunkipuistot ja vanhat rakennukset.
Maksulliset nähtävyydet jätimme
väliin. Nautimme sen sijaan kävelystä paikasta toiseen. Vienosta
merituulesta, puistoista, suihkulähteistä ja kivien heittelystä
veteen. Lounaspaikaksi bongasimme herkullisen Fiskdiskenin ja
myöhemmin herkuttelimme rannan tuntumassa kilpaa valuvien
jäätelöiden kanssa. Majoitukseksi löysimme herttaisen vanhaan
puutalopihapiiriin kunnostetun huoneiston.
Esitteestä luin, että Vaasa on Suomen aurinkoisin kaupunki. Ainakin meitä se helli.
Toisin kävi seuraavana päivänä kun
vierailimme tunnetussa ruotsinkielisen tv-ohjelman kuvauspaikassa.
Vettä tuli kuin aisaa. Ei mennyt kaikki niinkuin Strömsöössä.
Sen vuoksi ette näe kuviakaan. Suomen pisimmälle sillalle - Raippaluodolle päästessämme sadekin hellitti hetkeksi.
Vaasa oli mielenkiintoinen ja
monipuolinen kesäkohde. Kaupunki johon ja jonka ympäristöön
tutustuisin mieluusti toistekin. Ehkäpä ensi kesänä?
10. heinäkuuta 2020
Postikortti Suomenlinnasta
Lasten päiväkoti meni kiinni heinäkuun ajaksi. Aloitin lyhyen lomani samaan aikaan lasten kanssa. Yhdeksi ensi päivien retkikohteeksi valikoitui Suomenlinna.
Muistelin, että olen käynyt tuolla Helsingin edustan saarella viimeeksi kaksikymmentä vuotta sitten - osana partiotapahtumaa. Jo olikin aika tehdä paluu saarelle.
Mukava retkipäivä siitä tulikin. Pieni laivamatka HSL:n lautalla. Laivojen bongailua. Auringon säteitä. Juoksentelua mukulakivikaduilla. Lounasta mukavassa ravintolassa. Lasten saamien karttojen tutkailua. Remuamista leikkipuistossa. Kivimuurien ikkunoista kurkistelua. Valuvaa pehmistä.
Nappulaa ihmetytti ainoastaan missä se linna ja linnan prinsessa ovat? Ei tainnut tytölle pelkkä linnoitus toimittaa linnan virkaa.
Onnistuneelta retkeltä kertyy aina muistoja ja tarinoita kerrottavaksi. Suomenlinnassa sattunut episodi lokkien kanssa taitaa kirvoittaa lasten suusta tarinoita vähintäänkin koko kesän ajaksi.
3. heinäkuuta 2020
Puoli vuotta paluumuutosta
Näin se on yllättäen hupsahtanut puoli vuotta siitä kun tammikuun alun päivänä palasimme kassiröykkiömme kanssa Suomeen ja aloitimme kotiutumisen tuttuun maahan, mutta uuteen kaupunkiin.
Tuntuu, että tuosta pimeästä päivästä on yhtäaikaa pitkä ja lyhyt aika.
Menneeseen puoleen vuoteen on mahtunut lukuisia säätöjä ja selvittelyitä. Purettua pahvilaatikkoa ja kadonneiden tavaroiden etsintää. Itkua ja iloa. Uusien asioiden opettelua ja vanhojen muisteluita.
Puoli vuotta paluumuuton jälkeen tilanne on osittain sama. Olen ollut hämmästynyt siihen, että aurinkoisena alkanut päivä voi jatkua iltaan saakka samanlaisena. Aina ei tarvitse kantaa mukana koko arsenaalia vaatetusta varautuen kaikenlaisiin sääilmiöihin. Ja tuttuja kuvioita ja rutiineita olen tietysti muodostanut täälläkin.
Ystävyyssuhteiden kohdalla sen sijaan ammottaa iso lovi. Niitä ei ole syntynyt. Onneksi on perheenjäsenet, pienet keskustelut lasten päiväkodin hoitajien kesken ja turinoinnin muutamien naapureiden kanssa. Ja on joitakin vanhoja kavereita, joiden kanssa on onnistuttu tapaamaan muutamia kertoja.
Heti muuttomme jälkeen, lasten ollessa vain osan viikkoa hoidossa otimme osaa perhekerhoon. Tätä tapaa olin hyödyntänyt niin Irlannissa kuin aiemmin Suomessa asussamme, kun Nappula oli pieni. En tiedä, ehkä olin itse liian väsynyt, ehkä kerho oli väärä tai jotakin siltä väliltä, mutta se ei sillä kertaa ollut meidän paikkamme. Päädyin ainoastaan juttelemaan kerhon ohjaajan kanssa ja lapset puuhasivat keskenään muiden ennestään tuttujen äitien ja lasten puuhaillessa omassa porukassaan. Hommasin salikortin ja ilmoittauduin tanssikurssille – ajatuksena, josko kunnon ylläpitämisen lisäksi saisin uusia tuttavuuksia. Sitten tuli korona ja nämä harrasteet jäivät. Alkuun tietysti harmitti, että kaikki ne yritykset muodostaa uutta elinpiiriä tyssähtivät epidemiaan.
Maastamuutto, mietteen asunnon löytymisestä, tavaroiden läpikäyminen ja työnhaku olivat vieneet voimia. Taustalla painoi myös varmasti edelliseltä vuodelta tuttu epävarmuus. Koko edellinen vuosihan oli niin sanottu extravuosi ulkomailla asumisen suhteen. Päätöstä jäämisestä muutettiin työnantajan osalta useamman kerran vuoden aikana, joka tietysti teki meidän olomme epävarmaksi sen suhteen saammeko jatkaa Irlannissa vai onko edessä muutto ja milloin muutto tulee olemaan.
Kevään aikana tajusin myös sen kuinka yksin olin edelliset kolme vuotta ollut lasten kanssa. Mies teki Irlannin vuodet järjettömän pitkiä päiviä, lähtien aamulla meidän muiden ollessa vielä nukkumassa ja palatessa juuri ennen kuin lapset olivat menossa sänkyyn. Nyt onkin ollut iso ilo huomata, että meitähän on oikeasti kaksi aikuista pyörittämässä perhettä.
14. kesäkuuta 2020
Perhepyörä
Jokunen viikko myöhemmin kulkupeli saapui ja mies kurvasi avomallillaan tyytyväisenä pihaan.
Ei, meille ei tullut avoautoa. Vaan pyörä, jonka kyytiin mahtuu vaikka koko perhe. Ja mahtumisesta se ei ehkä niinkään ole kiinni vaan siitä riittääkö polkijan reisissä jerkku.
Autoa emme ole paluumuuton jälkeen hankkineet, mutta tämä peli toimittaa mainiosti kesäauton virkaa. Kyytiin mahtuvat molemmat lapset ja mies taittaa tällä pelillä työmatkansa kaikkein näppärimmin. Pyörän kyytiin saa pakattua myös isot ruokakauppaostokset.
Lukuisien lasten päiväkotivientien, muutamien pienien retkien, kauppakeikkojen ja koeajojen jälkeen Xtracycle perhepyörästä, voinee sanoa seuraavaa:
Pyörä on malliltaan tavallista fillaria pidempi. Pituus on hieman yli kaksi metriä. Luonnollisesti painoa on myös enemmän, joten sitä on raskaampi ajaa kuin vaikkapa 90-luvun klassikko Nopsaa. Jos tätä perhepyörää taas vertaisi idealtaan hieman samaan laatikkopyörään, on tätä huomattavasti ketterämpi polkea hieman isommassakin ihmisvilinässä. Pyörän leveys kun ei juurikaan eroa normifillarista. Jyrkinpiinkin ylämäkiin jeesiä antavat pyörän 27 vaihdetta. Xtracyclessa on tavalliseen pyörään verrattuna pienemmät renkaat, joka keventää omalta osaltaan hieman painavammankin lastin polkemista.
Polkijan takana on 80 cm pitkä tarakka. Tähän tilaan on voi varaosilla tehdä monta variaatiota. Siihen mahtuisi vaikkapa kaksi turvaistuinta tai pitkä kuljetustila. Meillä tila toimii tällä hetkellä kaikista parhaiten tällä kaavalla; kaksivuotias nököttää turvaistuimessa ja nelivuotias istuu hänen edessään pitkällä penkillä. Niin penkki kuin turvaistuinkin ovat niin sanottujen monkey barien välissä – melkoisen osuva ilmaus tuolle revohkalle. Nelivuotias ei ole millään tavalla kiinni, mutta pysyy turvallisesti kaltereiden välissä reippaammassakin vauhdissa. Tarpeen vaatiessa takapenkille mahtuisi vielä mukaan yksi lainalapsi. Monkey barien leveys on 60 cm, niiden alla kulkee samanlevyinen ritilä, jolle lapset voivat laittaa jalkana.
Lasten istuimien lisäksi mies hommasi lisävarusteena l-muotoisen etutelineen ja sivulaukut, jotka saa asennettua takapenkin jalkatilaan. Sivulaukkuihin saa kätkettyä niin ruokakauppaostoksia kuin retkiromppeitakin.
Pieniä miinuksia italialasivalmisteisesta Xtracycle- pyörästä on käynyt meidän testailulla ilmi. Sivulaukut tulee laittaa ruuveilla kiinni pyörään eli niitä ei noin vain pikkunäppärästi oteta pois ja laiteta takaisin. Samaten satulassa pikalukko olisi plussaa, jolloin minäkin voisin helposti lainata pyörää ja laskea satulan sopivalle korkeudelle. Pyörän painavuudesta jo mainitkinkin, mutta tämä malli ei siitä huolimatta yllä painon suhteen yhtä suuriin luokkiin samanhenkisten pyörien kanssa.
Lyhyiden testiajojen ja muutamien retkien jälkeen pyörä on herättänyt kyselyitä ja pitkähköjä katseita. Erityisen pitkiä silloin, kun kipusin itse takapenkille monkey barien väliin ja mies toimi kuskina. Ehdotinkin hänelle kesätyötä riksakuskina. Hänen mahdollisten kesätöiden lisäksi olen varma, että tällä kruisaillaan aika monta pientä ja miksei hieman isompaakin kesäretkeä pääkaupunkiseudulla.
*Kuvissa pyörään on kiinnitetty aika monta rompetta kesäretkeä varten, kuten etuosan muovilaatikko etutelineen päälle ja lasten hiekkalelusäkki pyörän takaosaan – eivät siis kuulu peruskalustoon.
**Tämä ei ole maksettu yhteistyöpostaus, vaan ihan puhdasta omien kokemusten kertomista niin sanotusta cargo pyörästä.