Irlannissa järjestettiin eilen kansanäänestys abortin laillistamisesta. Äänestyspaikat olivat avoinna aamu seitsemästä ilta kymmeneen. Koulut olivat koko maassa äänestyspäivänä kiinni. Monet tuntuivat olevan viimeiseen saakka kahden vaiheilla päätöksensä kanssa.
Mediassa aihe on luonnollisesti ollut viime viikot voimakkaasti esillä. Keskusteluohjelmia puolesta ja vastaan, sekä ihmisten kertomia koskettavia tarinoita itsestä tai läheisistä. Muun muassa naisesta, jonka syöpähoidot lopetettiin, koska hän oli tullut raskaaksi. Hoitojen lopettamisella suojattiin sikiötä, eikä aborttia tässäkään tapauksessa sallittu. Kyseinen nainen menehtyi lopulta syöpään.
Olin viikolla muutaman päivän Dublinissa, jossa äänestyksen lähestymiseltä ei voinut välttyä. Se näkyi ja kuului. Olisin halutessani voinut kerätä kassillisen Yes ja No -kannattajien esitteitä. Yes ihmiset olivat lakialoitteen eli abortin sallimisen kannalla ja No uudistusta vastaan. Flyereidenjakajia tuntui olevan liikkeellä kaikenikäisiä aikuisia ihmisiä, mutta tein silti sen huomion, että näin huomattavasti enemmän miehiä No puolella kuin Yes:ssä.
Flyereiden ja lähes joka toiseen lyhtypylvääseen kiinnitettyjen julisteiden lisäksi lähestyvä äänestys näkyi puheina, joita pidettiin mikkiin huutaen tai paasaten milloin missäkin kadun kulmassa. Osa kadulla kulkevista vastaantulijoista kertoi mielipiteensä rintamerkein, jossa luki joko Yes tai No tai vastaavasi samat iiriksi Ta' tai Nil.
Tämä abortin laillistamista käyty äänestys oli jo kolmas laatuaan Irlannissa. Ja selkeästi voimakkaita mielipiteitä herättävä ja tunteita jakava. Lähipäivinä olen saanut käydä mielenkiintoisia keskusteluita asian tiimoilta. Äänestysoikeus oli täysi-ikäisillä irlantilaisilla.
Äänestysprosentti oli vaaleissa korkea ja se pisti liikkeelle myös muissa maissa asuvat irlantilaiset, sillä monet, varsinkin nuoret matkustivat viikonlopuksi kotimaahansa äänestämään.
Tällä kertaa voi todeta, että kolmas kerta toden sanoo, sillä Yes -äänet voittivat 66, 4% enemmistöllä ja abortti tullaan sallimaan tulevaisuuden Irlannissa. Samointein uudistus ei astu voimaan.
Aika rytinällä tässä katolisessa maassa ollaan viime aikoina edetty, sillä avioerot sallittiin vasta vuonna 1995. Tasa-arvoisesta avioliittolaki meni kansanäänestyksessä läpi 2015 ja abortin sallimisen 2018.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, kiva kun kommentoit!