31. toukokuuta 2017

Whiskey in the Jar


Tämän kertaiseen postaukseen tuo alunalkaen irlantilaisen kappaleen nimi sopii kuin jääpala drinkkilasiin. Nyt nimittäin puhutaan viskistä ja siinä sivussa vähän muistakin alkoholeista. Asiantuntijaluentoko tulossa? No ei todellakaan, en ole viskin tai muutenkaan vahvojen alkoholijuomien ystävä, mutta niinpä vain kävimme tutustumassa viskitislaamoon. Ja sehän oli mielenkiintoinen paikka se.

Taas oli hyvä syy vierailla sympaattisessa Dinglessä. Pieni ja ehkä hivenen piskuinen Dingle Whiskey Distillery sijaitsee vanhan sahan tiloissa, kauniilla paikalla Dinglen pikkukaupungin reunamilla. Rakennuksen ulkopuolella leijaili vahvan maltainen tuoksu. Ihan kun olisi kovasti hiivainen simaämpäri käynyt vieressä.

Dingle Whiskey Distillery





Olin varannut meille paikat tislaamokierrokselta. Kymmenen euron hintaisia kierroksia järjestetään sesongin ulkopuolella muutaman kerran päivässä, mutta varsinaisella turistikaudella viidestikin päivässä. Kierroksella oli kanssamme noin kymmenen muuta tutustujaa. Meidän kokoonpanoon kuului lisäkseni kaksi miestä. Nuo kaksi viimeksi mainittua puhkuivat innosta tehdaskierroksen alussa. Emäntä sen sijaan zoomaili kamerallaan höyryäviä sammioita.

Dingle Whiskey Distillery



Meidät vastaanotti silminnähden krapulaisennäköinen jannu. Liekö työsuhde-etuja? Kun kierros alkoi ja edellisiltana ryvettynyt kaveri aloitti tarinansa, huomasimme, kuinka mainio tarinaniskijä hän oli. Ja kieltämättä tuollainen hivenen huithapelin oppaan malli toimi tällaisessa pienessä, vaatimattoman oloisessa pientislaamossa.

Tislaamo on perustettu kahden olutalalta tunnetun miehen voimin vuonna 2012. He hakivat pääomaa idealleen pyytämällä ihmisiä lahjoittamaan rahaa hankkeelleen. Rahaa vastaan osakkaat eli niin sanotut perustajaisät saivat omistukseensa tynnyrillisen viskiä ja nimensä taululle. Tislaamon tuottamat ensimmäiset 500 tynnyrillistä menivät näille sijoittajille. Sijoittajat saavat päättää milloin haluavat viskinsä pullotettavan ja pääsevät halutessaan seuraamaan tapahtumaa. Melkoisia määriä vuosikertaviskejä saatetaan siis joskus nauttia Dinglen suunnalla.

Alkupääoma onkin varsin relevanttia viskibisneksessä, sillä Irlannin alkoholilain mukaan juomaa ei voida kutsua viskiksi, ellei alkoholia ole kypsytetty puutynnyreissä vähintään kolmea vuotta. Dingle Whiskey Distilleryn ensimmäinen viskierä pullotettiin vuonna 2016.

Dingle Whiskey Distillery







Viskin kypsymistä odotellessa tislaamon sivutuotteina valmistui giniä ja vodkaa. Gin on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt niittää jo jokusen palkinnonkin. Giniin muun muassa lisätään mausteeksi läheisiltä vuorilta kerättyjä marjoja ja kukkia.

Kierroksella pääsimme tarinoiden kuulemisen lisäksi kurkistelemaan höyryäviin mallaspatoihin ja ihailemaan käsintehtyjä kuparisia viskintislaus-sammioita. Kierroksen lopuksi siirryimme lämpimistä tehdastiloista pihanpuolelle maistelemaan miesten taidonnäytteitä; giniä ja vodkaa. Kuten jo mainitsinkin, etten piittaa vahvoista alkoholijuomista, niin ei käy kieltäminen, ettei poikain tekemä gini maistunut jopa minulle.

Uusi erä viskiä tulee aina neljännesvuosittain. Käyntihetkellämme tislaamon tekemä viski oli myyty loppuun ja seuraava erä valmistumassa myöhemmin kesäkuussa. Tislaamossa ei ole tehtaanmyymälää, josta juomia saisi ostaa, mutta tuotteita löytyy paikallisten supermarkettien hyllyistä.

Dingle Whiskey Distillery

Dingle Whiskey Distillery

Dingle Whiskey Distillery
Dingle Whiskey Distillery










Kierroksen päätyttyä kahta miespuoleista seuralaistani jäi kutkuttamaan miltä se nuori Dinglen whiskey oikein maistuu. Ei auttanut muu kuin lähteä selvitystyöhön pubiin. Ensimmäisestä paikasta se oli myyty loppuun, mutta toisesta tärppäsi. Itse jätin viskin maistamatta, koska kurtistuvista ilmeistäni olisi tässä seurassa tullut vain sanomista. Seuralaisteni tuomio paikalliselle viskille oli: "Hyvä!" "Ei lainkaan savuinen." ja "Oli metsästämisen arvoinen". Pienen matustelun jälkeen tuo hyvä muuttui "Oikein hyväksi".

Dingle Whiskey Distillery


Ja oikein hyvän arvosanan anna minäkin Dingle Whiskey Distilleryn -kierrokselle. Mielenkiintoinen, kotikutoinen, mutta aidon ja tekemisenmeiningin omaava pientislaamo. Minusta tehtaissa on muutenkin kiinnostavaa vierailla. Tulee sellainen olo, että niissä tehdään oikeasti töitä, tällaisen koneella räpeltämisen sijaan.

2 kommenttia:

  1. Ajattele, en ole koskaan viskitislaamolla käynyt, enkä edes Dinglessä. Kavereiden kanssa ollaan suunniteltu, että syksyllä mennään sinne viikonlopuksi. Sitten voidaan käydä myös tislaamolla. Oli tainnut opas olla niitä sijoittajia ja juonut edellisiltana sijoutuksensa hedelmiä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ihan ihastunut Dingleen. Ollaan käyty useampia kertoja ja ei ole vielä sellainen olo, että kaikki olisi nähty.
      Suosittelen lämpimästi retkeä sinne ja tislaamolle myös. Pikkukaupungista löytyy myös oma olutpanimo. En ole selvittänyt pääseekö sinne tutustumaan.
      Heh, voi olla, että opas oli naukannut oman osuutensa tynnyristä edellisenä iltana :)

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!