Elo Irlannissa on opettanut sen, että
yhden jos toisen maun saa pykälää paremmaksi pienellä
punssiplurauksella.
Kerronpa avaukseni pitimiksi muutaman
esimerkin elävästä elämästä.
Kävin taannoin naapurinrouvan luona
teellä. Hän tarjosi pannukakkujen kaverina todella hyvää hilloa,
joka osoittautui omatekemäksi. Koska lisäsin bensaa liekkeihin
esittämällä jo muutenkin yltiöpuheliaalle rouvalle
hillokysymyksiä, toi hän myöhemmin kirjavaan kukkakorttiin
kirjoitetun hilloreseptin minulle. Marjojen ja muiden tykötarpeiden
lisäksi listalla koreili brandy – lurauta vähän joukkoon, niin
hillo maistuu entistä paremmalle, hymisteli rouva.
Jos flunssaa pukkaa tulemaan, niin
irlantilaisten paranemisvinkkien kärjessä koreilee hot whiskey.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuumaa vettä, johon lisätään
sopivaksi katsottu määrä viskiä ja ehkä hieman hunajaa. En ole
yhtään viskin ystävä, mutta epätoivoisena testasin tätä
droppia kuitenkin kerran pitkään jatkuneeseen flunssaan. Oman
kokemukseni kuumasta viskistä ei ollut tajunnan räjäyttävä;
maistui kamalalle vaikka kuinka lisäsin hunajaa yrittäen hävittää
viskin makua – ei hävinnyt eikä hävinnyt sen puoleen
flunssakaan.
Kalseamman talviaamun – joita tällä
saarella riittää – aamupalavinkki on viskipuuro. Resepti tähänkin
on vallan simppeli, keitä peruskaurapuuro, lisää joukkoon viskiä
ja sekoita. Kaverin kertoi tämän erikoisherkun löytyvän hänen
äitinsä koleiden talviaamujen aamupalapöydästä.
Olin hiljan kaverini luona kylässä.
Tarjolla oli muun muassa skonesia lisukkeineen – voita, hilloa ja
kermaa sekä jotakin erinomaista karamellikastiketta, joka oli
varsinaisesti tarkoitettu pienten joulupiiraiden kaveriksi. Kaverini
oli tehnyt kastikkeen itse ja kysyin mitä herkku pitää sisällään.
Kuten arvata saattaa muiden ainesosien päälle oli plurautettu
tujaus viskiä – ihan vain makua antamaan.
Irlantilaisen joulun jälkiruokapöydän
herkku on joulukakku. Se on ikäänkuin kuivakakku, jonka taikinaan
sekoitetaan paljon kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Tosiasiassa
kakku on kaukana kuivasta ja sen valmistus aloitetaan useampi kuukasi
ennen joulua. Kakku leivotaan kuivakakku tyyppisesti, sen jälkeen se
laitetaan ilmatiiviiseen astiaan ja valellaan viskillä tai
brandylla. Kakun kosteutusta vai pitäisikö tässä tapauksessa
sanoa juottamista jatketaan säännöllisin väliajoin ennen joulua.
Joulun alla kakku nostetaan vakastaan – ja kerrottakoon että
painoa jälkiruokapöydän jötikälle on meneiden kuukausien aikana
päässyt syntymään melkoisesti. Kakun pinnalle tehdään joko
ätläkän makea sokeri- tai marsipaanikuorrute.
Niin, mikäpä ei punssin kylkeen sopisi?
Sen verran kauan on nokka vuotanut, että reseptiä on kokeiltava!
VastaaPoistaSiitä vain testiin - resepti on hyvin yksinkertainen.
Poista