22. joulukuuta 2019

Pikku pluraus punssia

punssi, viski, hillo, irlanti, irlantilainen tapa

Elo Irlannissa on opettanut sen, että yhden jos toisen maun saa pykälää paremmaksi pienellä punssiplurauksella.

Kerronpa avaukseni pitimiksi muutaman esimerkin elävästä elämästä.

Kävin taannoin naapurinrouvan luona teellä. Hän tarjosi pannukakkujen kaverina todella hyvää hilloa, joka osoittautui omatekemäksi. Koska lisäsin bensaa liekkeihin esittämällä jo muutenkin yltiöpuheliaalle rouvalle hillokysymyksiä, toi hän myöhemmin kirjavaan kukkakorttiin kirjoitetun hilloreseptin minulle. Marjojen ja muiden tykötarpeiden lisäksi listalla koreili brandy – lurauta vähän joukkoon, niin hillo maistuu entistä paremmalle, hymisteli rouva.

Jos flunssaa pukkaa tulemaan, niin irlantilaisten paranemisvinkkien kärjessä koreilee hot whiskey. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuumaa vettä, johon lisätään sopivaksi katsottu määrä viskiä ja ehkä hieman hunajaa. En ole yhtään viskin ystävä, mutta epätoivoisena testasin tätä droppia kuitenkin kerran pitkään jatkuneeseen flunssaan. Oman kokemukseni kuumasta viskistä ei ollut tajunnan räjäyttävä; maistui kamalalle vaikka kuinka lisäsin hunajaa yrittäen hävittää viskin makua – ei hävinnyt eikä hävinnyt sen puoleen flunssakaan.

Kalseamman talviaamun – joita tällä saarella riittää – aamupalavinkki on viskipuuro. Resepti tähänkin on vallan simppeli, keitä peruskaurapuuro, lisää joukkoon viskiä ja sekoita. Kaverin kertoi tämän erikoisherkun löytyvän hänen äitinsä koleiden talviaamujen aamupalapöydästä.

Olin hiljan kaverini luona kylässä. Tarjolla oli muun muassa skonesia lisukkeineen – voita, hilloa ja kermaa sekä jotakin erinomaista karamellikastiketta, joka oli varsinaisesti tarkoitettu pienten joulupiiraiden kaveriksi. Kaverini oli tehnyt kastikkeen itse ja kysyin mitä herkku pitää sisällään. Kuten arvata saattaa muiden ainesosien päälle oli plurautettu tujaus viskiä – ihan vain makua antamaan.

Irlantilaisen joulun jälkiruokapöydän herkku on joulukakku. Se on ikäänkuin kuivakakku, jonka taikinaan sekoitetaan paljon kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Tosiasiassa kakku on kaukana kuivasta ja sen valmistus aloitetaan useampi kuukasi ennen joulua. Kakku leivotaan kuivakakku tyyppisesti, sen jälkeen se laitetaan ilmatiiviiseen astiaan ja valellaan viskillä tai brandylla. Kakun kosteutusta vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa juottamista jatketaan säännöllisin väliajoin ennen joulua. Joulun alla kakku nostetaan vakastaan – ja kerrottakoon että painoa jälkiruokapöydän jötikälle on meneiden kuukausien aikana päässyt syntymään melkoisesti. Kakun pinnalle tehdään joko ätläkän makea sokeri- tai marsipaanikuorrute.

Niin, mikäpä ei punssin kylkeen sopisi?

2 kommenttia:

  1. Sen verran kauan on nokka vuotanut, että reseptiä on kokeiltava!

    VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!