15. toukokuuta 2019

Asumisen hinta Dublinissa

Asuntojen hinta Dublin, asuminen dublinissa, dublin, asunto dublin, asuminen irlannissa, vuokra-asunto

RTE eli paikallinen Yle uutisoi tällä viikolla, että asuntojen vuokrahinnat ovat tällä hetkellä Irlannissa historiallisen korkeat. Korkeat ne ovat olleet Dublinin ohella muissa isoissa kaupungeissa jo pidemmän aikaa, mutta nyt edellisen nousukauden rajat ovat paukkuneet paukkumistaan.

Dublin ja Helsinki ovat aikalailla vertailukelpoisia kaupunkeja. Suhteellisen pienten valtioiden pääkaupunkeja. Kutakuinkin samankokoiset pääkaupungit ovat luonnollisesti yliopistokaupunkeja. Suomi on väkiluvultaan hieman suurempi kuin Irlanti, samoin Helsinki päihittää väkiluvussa Dublinin.
Asuntojen hinta Dublin, asuminen dublinissa, dublin, asunto dublin, a

Hesarissa julkaistiin kuukausi takaperin artikkeli, jossa kerrottiin Hoasin opiskelija-asunnoista, jotka eivät kelpaa juuri kenellekään. Kyseessä on Helsingin Kivikossa sijaitseva opiskelija-asuntoalue, soluasuntoratkaisu hieman kauempana keskustan sykkeestä. Asunnot on kuitenkin kunnostettu muutama vuosi takaperin, joten niistä löytyy uudenveroiset keittiöt ja saunaosasto. Eikä se siihen jäänyt, opiskelija-asuntoalueella on myös käytössään sähköauto yhden euron maksua vastaan! Kaikkein käsittämättömintä koko jutussa oli, että soluhuoneen vuokraksi jäi opiskelijan asumislisän jälkeen 50 - 60 euroa kuukaudessa. Siis 50 euroa! Jos joku on ilmaista asumista niin tuo! Erittäin edullisista asumiskuluista huolimatta asuntoja uhkaa kuitenkin purkaminen ja niiden muokkaaminen yksiöiksi, koska soluasunnot eivät kelpaa suomalaisille opiskelijoille.

Irlannissa kun on paikallisesta mediasta seurannut tämän saaren asuntotilannetta, ei voi muuta kuin ihmetellä Suomen tilannetta. Erittäin huokeita asuinkustannuksia siisteissä asunnoissa ja siitäkään huolimatta ne eivät kelpaa opiskelijoille. Tällä saarella yksin asuva opiskelija on iso poikkeus ja sama koituu hyvin monen työssäkäyvän kohtaloksi. Siitä pitää huolen hintataso. 
Asuntojen hinta Dublin, asuminen dublinissa, dublin, asunto dublin, a

Laitoin paikalliseen Oikotiehen eli Daft.ie :n haun vuokrattavista asunnoista suunnilleen samalla säteellä ydinkeskustasta kuin mitä Kivikko on Helsingissä. Haun tulokset ovat avoimilla markkinoilla olevia vuokra-asuntoja. Ensin täytyy kuitenkin sanoa, että täällä ei ole samalla lailla yksiöitä tai kaksioita vuokralla, kuin mitä Suomessa, vaan monet ovat esimerkiksi rivitaloja. Mutta koska hinnat ovat, mitä ovat, niin monesti rivitaloista tai myös niistä tarjolla olevista kerrostaloista vuokrataan huone ja keittiö ja muut yhteiset tilat jaetaan muiden talon asukkaiden kesken. Ja ne hinnat. Ovat aika eri sfääreissä. Kolmen makuuhuoneen asunto irtoaa karkeasti alkaen 1800€/kk. Jos sen jakaisi kolmen asukkaan kesken, jäisi yhdelle huoneelle hintaa 600€/kk. Lähemmäs keskustaa tultaessa, niin sanotuilla paremmilla alueilla tai seuduilla, jossa sijaitsee kansainvälisten IT-firmojen Euroopan pääkonttoreita hinnat tuppaavat nousemaan reilusti tuosta, siellä hinnat kolmen makuuhuoneen asunnoista alkavat kakkosella tai kolmosella. Dublin on vuokrakuluissa Euroopan viidenneksi kallein kaupunki. Ja mitä asuntojen kuntoon tulee, uskallan ihan näkemättä väittää, että Hoasin kämpät päihittävät suurimman osan Dublinin tarjonnasta mennen tullen.

Asuntotilanteesta olen kirjoittanut aiemmin:
Irlantilainen asuu mutsinsa luona

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Suomessa on tosiaan moniin muihin Euroopan maihin verrattuna keskimääräistä pienemmät asunnot.

  Olimme kolmisen vuotta sitten lomalla Irlannissa ja olimme vähän yllättyneitä Dublinin hotellihinnoista. Kesäviikonlopun yöt olivat moniin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin verrattuna aika hintavat. Yövyimme myös majatalossa pienemmällä paikkakunnalla länsirannikolla ja siellä hinnat olivat halvemmat. Hieno reissu joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dublinin majoituksen viikonloppuhinnat, varsinkin keväästä alkusyksyyn ovat kalliit. Kiva kuulla, että teillä oli mukava reissu!

   Siinä mielessä on hassua, että Suomessa on Euroopan mittakaavassa keskimääräistä pienemmät asunnot. Lääniä sieltä löytyisi niiden rakentamiseen hyvin moneen muuhun maahan verrattuna.

   Kiitos kommentistasi!

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!