26. heinäkuuta 2020

Postikortti mökiltä

Potikortti mokilta, kesamokki, loma, rentoutuminen, jarvimaisema, soutuvene, koivikko, rantakoivut

Vajaa viikko mökillä. Ei aikatauluja. Mahtavaa.

Päivät täyttyivät verkkaisesti kuin itsestään pienestä puuhastelusta. Puiden kantamisesta, padan sytyttämisestä, grillaamisesta ja pienestä ulkopuuhastelusta. Mahanmukaan elämisestä - syödään silloin kun on nälkä. Jokailtaisesta saunomisesta ja pulahtamisesta auringonlämmittämään järviveteen.

halkopino, postikortti mokilta, kesamokki, puuhastelu
Potikortti mokilta, kesamokki, kukkakimppu, apila, lapsen kukkakimppu,loma, rentoutuminen, koivikko,
Potikortti mokilta, kesamokki, loma, muurikkataikina, rentoutuminen, puugrilli, muurinpohjalettu, muurikka

Aurinkoa, sadetta ja hyttysten ininää. Laineiden pientä liplatusta soutuveneen reunaa vasten.

Potikortti mokilta, kesamokki, loma, omppumekko, rentoutuminen, jarvimaisema, tytar, tytar rannalla, rantakivet, jarvivesi, peilityyni

Iltaisin lasten mentyä nukkumaan kaivoimme mökin kaapista ne legendaariset lautapelit ja pelasimme miehen kanssa lukemattomia otteluita. Välillä tuli onnistumisia, toisinaan tappioita.

Potikortti mokilta, kesamokki, loma, rentoutuminen, jarvimaisema, juomat viilenemassa, saunajuomat, koivikko, rantakoivut

Kirjan ahmimista vielä silloin kun muut jo tuhisevat raskaasti ja yö on taittunut pitkälle aamuun. 

Potikortti mokilta, kesamokki, loma, rentoutuminen, jarvimaisema, ilta-aurinko, metsa, koivikko, rantakoivut

Onneksi mökki on paikka, jossa nukkuu hyvin ja päivän touhut alkavat täysin omalla painollaan - tunteja myöhemmin kuin kaupungissa.

Potikortti mokilta, kesamokki, loma, terassikeinu, lapset keinumassa,rentoutuminen, jarvimaisema, soutuvene, koivikko, rantakoivut

20. heinäkuuta 2020

Postikortti Vaasasta


vaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, mita tehda vaasassa

Havahduin kesän alkaessa siihen, minkälaisia aukkoja minulla on Suomessa. Vertasin siihen kuinka paljon kiersimme paikkoja vaikkapa Irlannissa tai lukuisissa muissa maissa, joissa on tullut reissattua. Suomessa matkailu on jäänyt lähes poikkeuksetta niihin tuttuihin paikkoihin, jonne tulee mentyä jonkin paikan tai siellä asuvan ihmisen vuoksi. 

Tänä kesänä päätin, että lähdemme tutustumaan johonkin uuteen paikkaan. Ja sellaiseksi kohteeksi valokoitui Vaasaan ja ihan vain siitä syystä, etten ollut siellä koskaan käynyt siellä. Reittimme mutkitteli pitkin rannikkoa, joka oli Porista pohjoisen päin itselleni myöskin ennestään tuntematonta seutua. Pohjanmaan rannikko osoittautui selkeästi vanhojen jenkkiautofanien mekaksi.

vaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, mita tehda vaasassa, keltainen kivitalo, vaasan keskusta
vaasa, raatalinsaari, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, mita tehda vaasassa
vaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, mita tehda vaasassa, kaivonkansi

Itse Vaasa oli tosi positiivinen yllätys. Kuin pieni keskieurooppalainen kaupunki litteällä rannikolla. Ison kaupungin tuntua toivat puiden ympäröimät alléet, lukuisat kaupunkipuistot ja vanhat rakennukset.

Maksulliset nähtävyydet jätimme väliin. Nautimme sen sijaan kävelystä paikasta toiseen. Vienosta merituulesta, puistoista, suihkulähteistä ja kivien heittelystä veteen. Lounaspaikaksi bongasimme herkullisen Fiskdiskenin ja myöhemmin herkuttelimme rannan tuntumassa kilpaa valuvien jäätelöiden kanssa. Majoitukseksi löysimme herttaisen vanhaan puutalopihapiiriin kunnostetun huoneiston.

vaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, isa ja lapset, lasten kanssa vaasassa,mita tehda vaasassa, allee
vaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, fiskedisken, missa syöda vaasa, mita tehda vaasassa
vaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, mita tehda vaasassa, raatalinsaari, merivaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, mita tehda vaasassa, vaasan kaupungintalo

Esitteestä luin, että Vaasa on Suomen aurinkoisin kaupunki. Ainakin meitä se helli.

Toisin kävi seuraavana päivänä kun vierailimme tunnetussa ruotsinkielisen tv-ohjelman kuvauspaikassa. Vettä tuli kuin aisaa. Ei mennyt kaikki niinkuin Strömsöössä. Sen vuoksi ette näe kuviakaan. Suomen pisimmälle sillalle - Raippaluodolle päästessämme sadekin hellitti hetkeksi.

vaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, mita tehda vaasassa, Raippaluodon silta, suomen pisin silta, mustasaari

Vaasa oli mielenkiintoinen ja monipuolinen kesäkohde. Kaupunki johon ja jonka ympäristöön tutustuisin mieluusti toistekin. Ehkäpä ensi kesänä?

vaasa, postikortti vaasasta, matkaillu suomessa, mita tehda vaasassa, keltainen talo, kaunis talo, pallovalo


10. heinäkuuta 2020

Postikortti Suomenlinnasta

Suomenlinna, kesaretki, valkoset kukat, mukulakivikatu, portaat, lautalla Suomenlinnaan, Helsinki
Lasten päiväkoti meni kiinni heinäkuun ajaksi. Aloitin lyhyen lomani samaan aikaan lasten kanssa. Yhdeksi ensi päivien retkikohteeksi valikoitui Suomenlinna.

Muistelin, että olen käynyt tuolla Helsingin edustan saarella viimeeksi kaksikymmentä vuotta sitten - osana partiotapahtumaa. Jo olikin aika tehdä paluu saarelle.

Suomenlinna, kesaretki, linnoitus, Helsinki, kesa helsingissa, muuri

Mukava retkipäivä siitä tulikin. Pieni laivamatka HSL:n lautalla. Laivojen bongailua. Auringon säteitä. Juoksentelua mukulakivikaduilla. Lounasta mukavassa ravintolassa. Lasten saamien karttojen tutkailua. Remuamista leikkipuistossa. Kivimuurien ikkunoista kurkistelua. Valuvaa pehmistä.

Cafe silo, silo, suomenlinna, kesaretki, orvokit, vanha pyora, pyoran kori, helsinkiHSL, HSL lautta, lautalla Suomenlinnaan, helsinki lasten kanssa, Suomenlinna, lapset lautalla, kauppatori, helsinki, kesaretki, siililippis, punainen norsu
suomenlinna, kesaretki, helsinki, muurit, retki lasten kanssa

Nappulaa ihmetytti ainoastaan missä se linna ja linnan prinsessa ovat? Ei tainnut tytölle pelkkä linnoitus toimittaa linnan virkaa.

suomenlinna, muurit, linnoitus, kesaretki, lasten kanssa, helsinki, helsinki lasten kanssasuomenlinna, keltainen talo, keltaiset ikkunaluukut, helsinki, kesaretki, helsinki lasten kanssajatskitauko, pehmis, suomenlinna, kesaretki, helsinki, helsinki lasten kanssa, unicorn laukku, siililippis, punainen norsu

Onnistuneelta retkeltä kertyy aina muistoja ja tarinoita kerrottavaksi. Suomenlinnassa sattunut episodi lokkien kanssa taitaa kirvoittaa lasten suusta tarinoita vähintäänkin koko kesän ajaksi.

pinkki talo, suomenlinna, helsinki, kesaretki, valkoiset ikkunanpuitteetsuomenlinna, helsinki, kesaretki, tiilitalosuomenlinna, kesaretki, lasten kanssa, helsinki, helsinki lasten kanssa, silta, mattolaituri, siililippis, punainen norsu3. heinäkuuta 2020

Puoli vuotta paluumuutosta

puoli vuotta paluumuutosta, paluumuutto, lapset, meri, helsinki, kesa, keltainen lippis, siililippis

Näin se on yllättäen hupsahtanut puoli vuotta siitä kun tammikuun alun päivänä palasimme kassiröykkiömme kanssa Suomeen ja aloitimme kotiutumisen tuttuun maahan, mutta uuteen kaupunkiin.

Tuntuu, että tuosta pimeästä päivästä on yhtäaikaa pitkä ja lyhyt aika.

Menneeseen puoleen vuoteen on mahtunut lukuisia säätöjä ja selvittelyitä. Purettua pahvilaatikkoa ja kadonneiden tavaroiden etsintää. Itkua ja iloa. Uusien asioiden opettelua ja vanhojen muisteluita.

paluumuutto, irlanti, kerry, dingle, ulkosuomalainen, hiekkaranta, aallot, puoli vuotta suomessa, puoli vuotta paluumuutosta

Jos mietin itseäni ensimmäisellä kesälomallamme Suomessa, puolen vuoden Irlannissa olon jälkeen. Oli minulle syntynyt liuta ystävyyssuhteita. Oli jo tutuksi muodotuneita kuvioita ja olin tottunut alati vaihtelevaan, oikukkaaseen säähän.

Puoli vuotta paluumuuton jälkeen tilanne on osittain sama. Olen ollut hämmästynyt siihen, että aurinkoisena alkanut päivä voi jatkua iltaan saakka samanlaisena. Aina ei tarvitse kantaa mukana koko arsenaalia vaatetusta varautuen kaikenlaisiin sääilmiöihin. Ja tuttuja kuvioita ja rutiineita olen tietysti muodostanut täälläkin.

Ystävyyssuhteiden kohdalla sen sijaan ammottaa iso lovi. Niitä ei ole syntynyt. Onneksi on perheenjäsenet, pienet keskustelut lasten päiväkodin hoitajien kesken ja turinoinnin muutamien naapureiden kanssa. Ja on joitakin vanhoja kavereita, joiden kanssa on onnistuttu tapaamaan muutamia kertoja.

Heti muuttomme jälkeen, lasten ollessa vain osan viikkoa hoidossa otimme osaa perhekerhoon. Tätä tapaa olin hyödyntänyt niin Irlannissa kuin aiemmin Suomessa asussamme, kun Nappula oli pieni. En tiedä, ehkä olin itse liian väsynyt, ehkä kerho oli väärä tai jotakin siltä väliltä, mutta se ei sillä kertaa ollut meidän paikkamme. Päädyin ainoastaan juttelemaan kerhon ohjaajan kanssa ja lapset puuhasivat keskenään muiden ennestään tuttujen äitien ja lasten puuhaillessa omassa porukassaan. Hommasin salikortin ja ilmoittauduin tanssikurssille – ajatuksena, josko kunnon ylläpitämisen lisäksi saisin uusia tuttavuuksia. Sitten tuli korona ja nämä harrasteet jäivät. Alkuun tietysti harmitti, että kaikki ne yritykset muodostaa uutta elinpiiriä tyssähtivät epidemiaan.

paluumuutto, puoli vuotta paluumuutosta, kukassa, kukkii, valkoinen kukka

Myöhemmin keväällä huomasin kuitenkin olevani salaa tyytyväinen koko tilanteeseen. Sillä tajusin siinä vaiheessa kuinka väsynyt olin ja tunsin jonkinlaista iloa siitä, ettei tarvinnut yrittää pistää suurempia paukkuja sosiaaliseten ympyröiden luomiseen.

Maastamuutto, mietteen asunnon löytymisestä, tavaroiden läpikäyminen ja työnhaku olivat vieneet voimia. Taustalla painoi myös varmasti edelliseltä vuodelta tuttu epävarmuus. Koko edellinen vuosihan oli niin sanottu extravuosi ulkomailla asumisen suhteen. Päätöstä jäämisestä muutettiin työnantajan osalta useamman kerran vuoden aikana, joka tietysti teki meidän olomme epävarmaksi sen suhteen saammeko jatkaa Irlannissa vai onko edessä muutto ja milloin muutto tulee olemaan.

Kevään aikana tajusin myös sen kuinka yksin olin edelliset kolme vuotta ollut lasten kanssa. Mies teki Irlannin vuodet järjettömän pitkiä päiviä, lähtien aamulla meidän muiden ollessa vielä nukkumassa ja palatessa juuri ennen kuin lapset olivat menossa sänkyyn. Nyt onkin ollut iso ilo huomata, että meitähän on oikeasti kaksi aikuista pyörittämässä perhettä.

paluumuutto, puoli vuotta paluumuutosta, irlanti, atlantti, tyrskyt, nummi, ikava irlantiin

Joku minulle viisaasti sanoikin ennen Irlantiin muuttoamme, että paluukin voi olla shokki. Oikeassapa oli. Oman aikansa se on ottanut, mutta nyt ollaan jo voiton puolella. Tuntuu, että nyt puolen vuoden jälkeen Irlannin elo alkaa tuntumaan jo kaukaiselta ja välillä olen jopa epäillyt olemmeko missään olleetkaan. Ihan siitäkin huolimatta, että lähtisin tältä istumalta mihin vain monista sikäläisistä suosikkipaikoistani tai tapaamaan sinne jääneitä ihania ihmisiä. Sen sijaan tänä kesänä tehdään pientä Suomiturneeta ja nähdään muutamaa kaveria, joiden edellisestä tapaamisesta onkin jo kulunut aikaa.