31. joulukuuta 2018

Vuosi 2018


Annanscaul, kerry, irlanti, puro, vuoristo, oranssi takki
Uskallan väittää, että kulunut vuosi on mennyt nopeimmin ikinä. Toivon, etteivät tulevat vuodet kulu tällä tahdilla tai täytän 50, ennen kuin ehdin kissaa sanomaan. Kis-... Ihan varmuuden vuoksi jätän viimeisen tavun lausumatta, etten hyppää vahingossa aikakoneeseen.

Kaiken kaikkiaan pian mennyt vuosi on ollut hyvä. Ihan siitäkin huolimatta, että iso osa vuotta on pyörinyt lasten ja kodin ympärillä. Välillä olen päässyt onneksi tuulettumaan omiinkin juttuihin. Olen iloinen, että olen saanut päivitettyä välillä ajatustasolla yskivää blogia ja ylipäätään, että sille on riittänyt lukijoita. Kiitos teille siitä!
ranta, irlanti, vauva rantapeitolla, vihreät housut, raitapipo
Lähirannalla syyskuussa

Mieleenpainuvin asia vuodelta 2018 on ilman muuta perheen neljännen vahvistuksen, Paddyn syntymä maaliskuussa. 

On ollut mielenkiintoista seurata näillä main talven lumisimpana päivänä syntyneen vauvan kasvamista eteenpäin pyrkiväksi jässikäksi ja toisaalta Nappulan kielellistä kehittymistä, joka on tuntunut etenevän sykäyksittäin. Kuitenkin kaikista mukavinta seurattavaa kuluneena vuonna on ollut sisarusten kiintyminen toisiinsa. Aikamoinen parivaljakko Nappula ja Paddy alkavat olemaan. Muutaman kuluneen kuukauden aikana he ovat selkeästi löytäneet yhteisen sävelen; hömeltävät ja leikkivät keskenään - sen verran mitä sitä leikkimiseksi voi kutsua. Molempien, jopa mörkönä heräävän Nappulan - katseet kirkastuvat aamusta kun he näkevät toinen toisensa.

sisarukset, pallotakki, pinkit saappaat, nallepuku
Vaellusreissun evästauolla syyskuussa

Tänäkin vuonna olen edelleen nauttinut ja fiilistellyt näitä Irlannin lounaisrannikon maisemia. Muutamana mieleenpainuvimpana maisemakokemuksena on muutamat vaellukset, joista toisen tein itsekseni ja toisen minivaelluksen lasten kanssa. Vaikka monet lähipaikoista alkavat olemaan jo niin sanotusti tuttua kauraa, nautin siitä huolimatta täysin siemauksin ulkoiluista lähirannoilla ja -maisemissa.

lampaat, kerry, vuoristomaisema, vaellusreitti irlanti
Vaellusreitin valkoiset seuralaiset


kirsikkapuu, vuori, killarney, Mucross garden
Mucross House Garden toukokuussa

Menneenä kesänä sai tälläkin - yleensä sateisella, tuulisella ja ei-niin-lämpimällä - saarella nauttia kunnon kesäkeleistä. En edes muista kuinka monta kertaa kävimme viime kesänä rannalla, ihan sillä mielellä miten rannalla kuuluu käydä. Telmimässä hiekassa ja jopa uimassa. Muuten kyllä käymme rannalla ympäri vuoden, mutta muuten kuin oikeati lämpimillä keleillä se menee enemmän tai vähemmän reippailun puolelle.

Kuluneelle vuodelle mahtui myös muutamia reissuja. Vuoden alussa palasimme joululomalta Suomesta. Muuten vuoden aikana tuli käytyä Saksassa ja kesällä Suomessa sekä viikonloppu ja päiväreissuilla Irlannissa. Lähtökohtaisesti ajattelin, että olisimme ottaneet enemmän Irlantia haltuun, mutta miehen pitkät työpäivät ja oma eloni kahden pienen kanssa sotivat jaksamistasolla reissusuunnitelmia vastaan, joten monesti viikonloppu ilman reissaamista kuulosti kuitenkin ihan hyvältä vaihtoehdolta.


Dublin, tandoori bite
Dublin toukokuussa


Saksa, Mosel, ristikkotalot
Saksan Moselilla juhannuksena

Isoimman miinuksen menneeseen vuoteen on jättänyt väsymys. Kesästä saakka jatkunut huonon tai erittäin huonon nukkumisen kausi on vaatinut veronsa. Tuntuu, että olen loppuvuonna ollut enemmänkin äkäinen ja kaikki asiat unohteleva pieni noita-akka. Olisin vain halunnut levätä ja nukkua, mutta Paddyn yölliset heräilyt ja itkut estivät sen. Nyt viimeinen reilu viikko on ollut helpompaa aikaa. Ihan varovasti uskallan koputtaa puuta, että poika olisi viimein tajunnut kuinka hieno juttu se nukkuminen oikeasti on.

Uuden vuoden lupauksia en tullut tehneeksi, tai ainakaan en sellaisia muista kuluneelle vuodelle tehneeni. Aikoinaan niitä tuli tehtyä enemmänkin, mutta absurdiutensa vuoksi ne jäivät lähes aina toteutumatta. Jännä juttu.
Tralee, vuoret, Irlanti
Tralee elokuussa

Postaukseen keräsin blogissa vuoden aikana julkaistuja otoksia, niitä katsoessa ei voi todeta muuta kuin; Olisin minä tätä vuotta voinut pidempäänkin elää, kiitos kun olit meille hyvä. Tervetuloa kuitenkin vuosi 2019 uusine kujeineen! Ja lupaukset, jääköön ne taas tekemättä, niin ovat helpommin toteutettavissa.
isä ja tytär rannalla, irlanti
Lähirannalla tammikuussa

25. joulukuuta 2018

Joulupäivän pulahdus

Fenit, joulu-uinti, hyväntekeväisyys, Irlanti

Yksi irlantilaisen joulupäivän tapahtumaperinne on uiminen tonttulakki päässä. Tässä tapauksessa uiminen tarkoittaa pulahdusta vilakkaan Atlanttiin. Kuulin joitakin viikkoja sitten tällaisesta perinteestä paikalliselta kaveriltani. Kerron tästä miehelleni, joka siihen sitten toteamaan Aika hauska juttu! Tosin jos tuollaista menee katsomaan, niin pitäisihän siihen osallistuikin. Heh, harmi, ettei ole tonttulakkia. Mies luuli päässeensä kuin koira veräjästä, vaan pääsipä unohtamaan, että joulun alla tontun kuuntelevat kaikenlaista. Ja kuinka ollakaan yhdestä miehen joulupaketista löytyi tonttulakki. Niinpä perääntymisvaraa uimapuuhiin ei enää tunnettu.
Raidallinen tonttulakki, Fenit

Olimme oikein hyvissä ajoin liikenteessä, sillä Fenitin rannalle johtaa yksi mutkainen ja toinen vielä mutkaisempi ja kapeampi tie, joten liikenneruuhkiin sopi varautua. Kyseinen joulu-uinti on yksi Irlannin vanhimpia, tänä vuonna järjestyksessään kuudenkymmenenkuudes. Kyseessä oli samalla hyväntekeväisyystapahtuma, jolla kerättiin rahaa meripelastustyötä tekevälle yhdistykselle.

Puolta tuntia ennen lähtölaukausta rannalle alkoi kerääntymään enemmän ja enemmän porukkaa. Osa kylpytakeissa, osa tavallisissa ulkovaatteissaan, tonttulakki iloisesti päässä keikkuen. Uimareita pyydettiin pukemaan uima-asu vaatteiden alle valmiiksi, pukuhuoneita, saati saunoja ei tässä tapahtumassa tunnettu. 

Iloiset joulurallatukset raikasivat kaiuttimista ja tunnelma oli hilpeä. Sää oli niin uimareiden kuin kannustajienkin puolella. Auton mittarin näytti +13, mutta Atlantin tuuli teki sään viileämmäksi. 
Fenit, Irlanti, ranta, joulu-uinti, Vihreän saaren emäntä

Hetki ennen lähtölaukausta joulupukin ja -muorin asuun pukeutunut kaksikko seisoi korokkeella ja tsemppasivat monisatapäisen uimarijoukon veteen. Vedessä tuli käydä kolmesti, merkityllä rajalla saakka.

Raitaiseen tonttupipoon pukeutunut tuttu uimari kertoi ensimmäisen kaulaa myötä olevan dippauksen olevan se pahin. Ja järkytyksenä tuli se, että sinne piti mennä vielä uudestaankin. Kolmas kerta oli se helpoin.

Atlantin raikkaana on hyvä jatkaa letkeää joulunviettoa.

Joulupukki, joulumuori, Irlanti, ranta, Fenit, megafoni, majakka

22. joulukuuta 2018

Ulkosuomalaisen simppeli joulu

Sisarukset, tonttu, hopea lyhty, pupumekko, kuidesign, farkkuhaalari

Päätimme viettää tämän joulun Irlannissa. Tämä on samalla myös ensimmäinen joulu, jonka vietämme omalla porukalla. Meillä on ollut perinteenä viettää vuorovuosin aatto toisen vanhempien luona ja joulupäivänä olemme siirtyneet toisen vanhempien luokse. Toisinsanoen meillä ei juurikaan ole olemassa omia jouluperinteitä, koska olemme aina olleet jouluna muiden nurkissa. Tulossa on siis monellakin tapaa erilainen joulu. 

Kysyin muutamia viikkoja sitten mieheltäni mitä hän haluaisi jouluna syödä tai mitä hän joululta ylipäätään haluaa. Vastaus kuului stressitön ja sopivan simppeli. Että siitä sitä sitten joulua rakentamaan. Sinänsä homma on suhteellisen helppo, koska emme kumpikaan ole suuria jouluihmisiä ja lapsetkin ovat vielä niin pieniä, etteivät ymmärrä joulunpäälle tai eivät ainakaan osaa odottaa tai olettaa mitään. Miehen toivelistaa jatkoin vielä omillani; kunnon rasvaiseen maitoon keitettyä riisipuuroa kaneli-sokeri-kuorrutuksella ja illalla takkatuli kera hyvän punaviinin ja suklaarasian.
Tonttu, raitahattu, tuijapuu, pallovalot, punainen rusetti

Joulusiivousta en edes viitsi miettiä. Pykälää parempi viikkosiivous saa riittää. Tässä taloudessa on sellainen vika, että kaikki näyttää viisitoista minuuttia siivoamisen jälkeen siltä, kun imuri tai rätti eivät olisi ikinä vierailleetkaan tässä talossa.

Kotia olemme koristelleet joulua varten hyvin maltillisesti, varsinkin täkäläiseen tapaan verrattuna. Lunta täällä ei tarvitse odottaa, mutta askartelimme aiemmin lumihiutaleita ikkunaan -tai no tarkemminottaen minä leikkasin niitä ja Nappula leikkasi paperista pelkkää silppua ja kävi myös kokeilemassa saksia pikkuveljensä jalassaolevaan sukkaan. Kuusen virkaa meillä toimittaa pieni pihalla majaillut ruukkutuija. Ruukun kääräisin paperipussiin, ympärille punainen silkkinauha ja puuta kiertämään pienet pallovalot. Luodaan sitten tunnelmaa kynttilöin ja kukkasin.
Joulukukka

Syöminkien ja muiden perinteiden lisäksi oli myös päätettävä minä päivänä me vietämme joulua. Eli mikä on se niinsanottu pääpäivä? 24. vai 25.? Irlannissa joulua vietetään joulupäivänä ja monelle aatto on vielä tavallinen arkipäivä. Mies on vapaalla jo aattona, joten päätimme valita sen pääpäiväksi.

Suunnitelmissa on pitäytyä yhdessä perinteessämme ja katsoa Yle Areenan kautta Joulurauhanjulistus. Toki sillä erotuksella, että tänä vuonna emme ole paikanpäällä. Julistuksen jälkeen on vuorossa riisipuuro ja Dublinin Ikeasta rahdatut glögit. 

Joulupöydän tarjoilut tulevat olemaan huomattavasti kapeammat, kun mihin on tottunut. Meitä ei kuitenkaan ole kuin se kaksi ja puoli syöjää. Laatikoita ei tänä vuonna nähdä meidän pöydässä, mitä nyt Paddylle ajattelin tehdä pienen porkkanalaatikon. Irlantilaiseen joulupöytään on kuulunut perinteisesti hanhi. Tätä nykyä se on - kaiketi Amerikan kiitospäivän vuoksi - kalkkuna paahdettujen kasvisten kera. Meidän ajatuksena on täyttää vatsaa ainakin kaloilla ja merenelävillä, paahdetuilla kasviksilla ja viikunasalaatilla. Jälkiruokapuolen hoidamme irlantilaisella tyylillä; hedelmävanukasta, joka on mielestäni enemmänkin hedelmäkakkua, kera Baileyskerman. Luvassa saletit makeaöverit!
Guinnesskakku, hedelmäkakku, baileyskerma, jälkiruoka

Lahjat jaamme aattoiltana. Sen jälkeen saa vielä herkutella viinillä, juustoilla ja aiemmin viikolla leivotuilla piparkakuilla.

Ajatuksena on ennen kaikkea viettää rentoa aikaa perheen kesken. Leikkiä ja ottaa iisisti. 

Mikäli kelit ja galaxit ovat kohdallaan, niin joulupäivänä ja/tai tapaninpäivänä olemme aikeissa ottaa osaa irlantilaisiin jouluajantapahtumiin. Mikäli olen yhtä kokemusta rikkaampi, tulette varmasti kuulemaan niistä lisää tuonnempana.

Rentouttavaa ja mukavaa jouluaikaa sinulla, missä sitä sitten vietätkään!

19. joulukuuta 2018

Irlantilainen asuu mutsinsa luona

Tiilitalo, Irlanti, metalliportti, valkoiset ikkunanpuitteet, ruutuikkunat
Tottakai, tottakai. Päässä alkoi soimaan Mutsinsa luona- ralli, jostakin 2000-luvun alkupuolelta (älä kysy, mistä näitä laulunpätkiä tulee päähäni), siitä tämän jutun otsikko ja alkusäkeet. Aihe vaan ei itsessään ole millään lailla hauska. Tällä saarella on ja on ollut jo pidemmän aikaa asuntokriisi. 

Me saimme kesällä uudet naapurit. Asunnon omistaja ilmoitti edellisille pitkäaikaisille vuokralaisille myyvänsä talon. Vanhoilla naapureilla oli kahdeksan kuukautta aikaa etsiä itselleen uusi asunto. He olivat asuneet talossa kahdeksan vuotta. Harmittaa tämä tilanne, mutta ei tässä mikään kiire ole, kertoi perheen äiti kun tieto asunnon myyntiaikeista tuli heidän tietoonsa. Kuukaudet kuitenkin kuluivat ja mitään sopivaa asuntoa ei tuntunut löytyvän. Joko ne olivat kaameassa kunnossa, liian pieniä kolmilapsiselle perheelle tai hinta oli liian kova. Ajan uhatessa umpeutua, he muuttivat kaupunkialueen ulkopuolella olevaan taloon.

Asuinalueellamme on noin nelisenkymmentä taloa. Näppituntumalta noin viidessä talossa asuu selkeästi aikuiset (eli siinä 20-30 hujakoilla olevat) lapset tai aikuinen pariskunta tai perhe vanhempiensa kanssa. Kukaan mainituista aikuisista ei vaikuta niin sanotulta peräkammarin pojalta tai tytöltä, vaan ovat työssäkäyviä, tavallista sosiaalista elämää eläviä ihmisiä. 

Eräs hyvänpäivän tuttuni muutti näille seuduille pari vuotta sitten Dublinista saatuaan lapsen. Elämä Dublinissa osoittautui liian kalliiksi lapsen kanssa ja turvaverkkojen puuttuessa. He päätyivät muuttamaan toistaiseksi miehen vanhempien luokse ja etsimään sieltä käsin itselleen asuntoa. Tätä tilapäisyyttä on kestänyt nyt sen kaksi vuotta. Lapsi on aloittanut hoidon aika päiviä sitten ja vanhemmat ovat löytäneet uudet työpaikat itselleen.
Rivitalo, Irlanti, metalliaita

Oma mielikuvani on se, että Irlannissa oman asunnon ostaminen on se johon pyritään, ihan samalla lailla kuin Suomessakin, mutta omaan asuntoon muutetaan keskimäärin huomattavasti myöhemmin. Täällä ei aloiteta omistusasumista pikkukaksioista ja siirrytä siitä tarpeen mukaan suurempaan, vaan asutaan vaikkapa siellä vanhempien luona, säästetään ja ostetaan se isompi talo/asunto kerralla. 

Jos kuljeskelee kaupungilla ja vilkuilee asuntovälitystoimistojen ikkunoita, ei voi olla tekemättä huomiota, että myytäviä asuntoja ainakin täällä päin on paljon, mutta vuokrattavia huomattavasti niukemmin. Täällä saaren syrjällä sijaitsevassa pikkukaupungissa, joka ei kuulu kasvukeskuksiin tilanne ei ole todellakaan paha verrattuna Irlannin suurimpiin kaupunkeihin. Pahin tilanne on isoissa yliopistokaupungeissa, joissa kysyntä ja tarjonta puhuvat täysin eri kieliä.

Dublinissa hinnat ovat karanneet täysin käsistä. Sillä hinnalla, millä me saamme omakotitalon vuokralle, ei Dublinista taida saada kuin pienen huoneen yhteiskeittiöllä. Olen kuullut puhuttavan, että Dublinin vuokrat peittoavat keskimäärin kaupunkina huomattavasti suuremman Lontoonkin vuokramarkkinoiden hinnat. Väitteen todenperäisyydestä en mene kuitenkaan pistämään päätäni pölkylle.
Asuntokriisi Irlanti

Irlannissa on eletty jo vuosia sinänsä positiivisen ongelman kanssa. Syntyvyys on suurempaa kuin kuolleisuus. Ja lisäksi maahan muuttaa paljon tällaisia meidän kaltaisia pulliaisia. Työllisyystilanne on hyvä. 

Kolikon kääntöpuolena onkin sitten se mihin kaikki tulijat pääsevät asumaan - erityisesti niillä seuduilla, joilla niitä työpaikkoja on runsaasti. Vinkkinä monelle ulkomailta Dubliniin töihin suuntaavalla kehotetaan majoittumaan alkuun pidemmäksi ajaksi hostelliin tai hotelliin tai vuokraamaan kuukaudeksi huone airbnb:n kautta ja yritää siinä ajassa löytää katto päänsä päälle. Vuokrien hintojen ollessa pilvissä, ei läheskään kaikilla ole varaa maksaa niistä haluttuja summia. Se onkin pudottanut monet pienituloiset asunnottomien piiriin. Kolmessa vuodessa hätämajoituksessa olevien ihmisten määrä on triplaantunut. 

Mikä sitten on syynä asuntojen riittämättömyyteen sen lisäksi, että tulijoita tälle saarelle tällä hetkellä riittää? Syitä on monia. Vaikka asuntoministeri kuinka lupaa rakennettavan uusia asuntoja, on taustalla poliittista ja kaavoitukseen liittyvää jähmeyttä. Lisäksi niin sanottujen edullisempien kaupungin vuokra-asuntojen järjestäminen on annettu yksityiselle sektorille, sen seurauksena pienituloisille tarkoitettujen vuokra-asuntojenhinnat ovat vain nousseet. Ja kirsikkana kakun päälle; Irlannissa ollaan, niin kaikki vie aikansa, eikä mitään tapahdu hetkessä tahi toisessa.


15. joulukuuta 2018

Luukku 15: Joulunalusaika Irlannissa

joulukuusi, kuusenkoristeet, pitsisydän


Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopusta löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista. Käy kurkkaamassa!

Pian lokakuun lopun halloweenin jälkeen alkoi joulun elementtejä ilmestymään irlantilaiseen katukuvaan. Ensin asialla ovat tietysti kaupat. Koristeita, jouluyöpaitoja, lahjaideoita ja rekki tolkulla joulupaitoja. Vanhempi-lapsi -kerhossa on keskusteltu jo viikko tolkulla mistä saa parhaat joulupaidat ja oletko jo ostanut sen? Monessa työ- ja hoitopaikassa vietetään joulukuussa erikseen Christmas jumper dayta, jolloin nämä omasta mielestäni mauttomat joulupaidat puetaan päälle. 
joulupaita, christmas jumper

Joulu rysähtää virallisesti päälle marras-joulukuun taitteessa esitettävän maan vuosittain katsotuimman TV-ohjelman myötä. Perjantai-illan suositun The Late Late talk show'n juontaja esittelee kyseisessä joulujaksossa vuoden suosituimpia leluja yhdessä lasten kanssa. Kyseistä Toy Show -jaksoa on näytetty jo vuodesta 1975 lähtien.

Jollei joulufiilis lähde vielä paidoilla ja TV-showlla nosteeseen, niin valot tuovat siihen lisäpontta. Meidän pikkukaupungissa jouluvalot sytytettiin marraskuun lopulla, sytyttämistä seurasi myös jouluparaati. Virallinen jouluvalojen sytyttämispäivä on Irlannissa 8.12. Se tarkoittaa sitä, että viimeistään silloin eritahtiin vilkkuvat ja välkkyvät valot on aseteltu naapuruston iloksi. Monen talon pihalla tönöttävät myös muoviset joulupukit rekineen ja lumiukot - valoin varustettuina tottakai. Monen ovea koristaa joulukuussa kaunis ovikranssi ja punaisia rusetteja ei voi välttyä näkemästä. Valoista ja joulukoristelusta tässä maassa tykätään isolla T:llä ja näin pohjoismaisin silmin, siinä noudatetaan lähes poikkeuksetta ohjenuoraa more is more.

Valojen lisäksi kuusi asetellaan kotiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Iltakävelyllä ei voi välttyä näkemästä naapuritalojen kuusia. Tai no, tarkemmin ottaen sitä kuusta ei juuri näy, vaan koristeilla ja värivaloilla verhoillun kartion, koska more is more. Samaan pätee myös se, että mitä suurempi talo, sitä enemmän kuusia. Kaverini kertoi minulle vanhemmistaan, joiden kotona on kolme joulukuusta. Ja ulkona arvatenkin vielä toinen mokoma päälle.
joulutähti, joulukoriste, porraskaide

Suomessa lapsia muistutellaan joulun alla ikkunan takaa kurkkivista tontuista. Tontut ne ovat tälläkin saarella pikkuvakoojan roolissa. Tosin näkyvämmin. Täällä tonttu asetetaan hyllylle seuraamaan pikkuväen käyttäytymistä. Tontut ovat täällä muutenkin hieman erinäköisiä; pitkulakorvaisia pikku haltijoita, joiden pääväri on punaisen sijasta vihreä - tai punavärisokeita hämätäkseen puna-vihreitä.
kipinäsuoja, takka, joulupukki, lumiukko, avotakka

Irlannissa joulua vietetään joulupäivänä. 24. päivä on tavallinen työpäivä. Pukki tekee täällä yötöitä ja lahjat ilmestyvät koteihin joulupäivän aamuna. Monelle paikalliselle onkin ollut suuri kummastus, kun olen kertonut, että Suomessa joulupukki vierailee kodeissa ja tuo lahjat. Täällä pukkia mennään joulunalusviikoilla tapaamaan. Monet tahot museoista lasten sisäleikkipuistoihin järjestävät niin sanottuja Santa Experiencejä, jossa pääsee tapaamaan joulupukkia. Nämä tuntuvat olevan tavattoman suosittuja, sillä joulupukin tapaaminen tulee varata hyvissä ajoin etukäteen ja lystistä saa maksaa useampia kymppejä per kävijä.

Joulua ja koristeluita rakastavalla saarella meitä pidetään varmaan todellisina kummajaisina. Meiltä löytyy vain yksiväriset jouluvalot ja koristeellinen kuusi loistaa poissaolollaan. Lapsilta eikä vanhemmilta löydy joulupaitoja emmekä ole tehneet varausta joulupukin tapaamiseen. Toy Show tuli sentään katsottua ja ennen joulua on vielä mentävä jouluparaatiin sekä iltakävelylle keskustaan katsastamaan kaupungin jouluvalot.


#ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018

Luukku 12: Tahdon Asiat / USA

11. joulukuuta 2018

Arkikuulumisia

Lapset, sisarukset, raitamatto, palapeli, muumilakanat

Voi millä vauhdilla nämä viikot hujahtavatkaan! Tuntuu, että aina on maanantai ja sitten heti perään perjantai. Tähän aikaan vuodesta ohjelmaan mahtuu tietysti pientä joulukiireitä lahjoineen, kortteineen, postituksineen ja jouluillallisineen. Noiden touhujen lisäksi täällä kuitenkin eletään ihan perusarkea eli mihinkään superihmeelliseen toimintaan nämä viikot eivät tuolla tahdilla kulu. 

Tosin kuluneilla viikoilla on ollut vähän normaalista poikkeavaakin puuhaa. Saimme Suomivieraita, joka pistää aina hyvällä tavalla pakkaa vähän sekaisin. Vieraiden tulo mahdollisti tällä kertaa myös sen, että pääsimme miehen kanssa kahdestaan syömään ja istumaan sen jälkeen iltaa. Tässä nykyisessä elämäntilanteessa tuo kahdestaan uloslähteminen on harvinaista herkkua.
Vauva, merenneitoasento, lappuhaalarit
Ehta merenneitoasento
Samaan syyssyyn vierailun kanssa mahtui myös kuukauden sisään toinen flunssakierre. Sinänsä en voi valittaa, koska lapset ja allekirjoittanut ovat kaiken kaikkiaan päässeet aika vähällä sairasteluista noin ylipäätään. Mutta siitä huolimatta tämä neljän seinän sisällä kökkiminen käy pitkäveteiseksi. Tämän päivän ulkoilu onkin ollut siinä, että laitoin Paddyn rattaisiin ja työntelin niitä tainnutusmielessä taloa ympäri, seuraten samalla olohuoneen ikkunasta varsinaisen potilaan touhuja. 

Siinä taloa kiertäessä tulin todenneeksi, että ruoho se vain kasvaa edelleen. Olen leikannut ruohon edellisen kerran noin kuukausi sitten ja niin hullulta kuin se tuntuukin, niin marras-joulukuussa mittaa tulee vielä lisää. 

Jos tulee ruoholla mittaa, niin tulee mittaa myös jo yhdeksän kuukauden ikään ehtineelle Paddylle. Pojun pinnasängyn sai siirtää tasoa alemmaksi, koska alkoi näyttämään siltä, että reunallenousemista treenataan salaa. Voimaa ja tahtoa Paddyn toimista ei noin muutenkaan puutu, sillä kaveri ryskää kaapinovia ja tuuppaa itsensä ja syöttötuolin yhdellä työnnöllä kauemmas ruokapöydästä. Muuten pikkukaveri etenee kiivaalla ryömistekniikalla, varsinkin jos edessä näkyy jotakin kiinnostavaa, kuten avoin vessan ovi, jonka takana sijaitsee ihastuttava purtilorivistö, jonka voi teilata uuteen asetelmaan yhdellä kaadolla. Noin muuten Paddy harjoittelee konttausasentoa useita kertoja päivässä, mutta mikäli minulta kysytään, niin sen konttaaminen tai ylipäätään vielä nopeamman liikkumisen kanssa ei ole vielä mitään kiirettä. Vaikka aika muuten juokseekin, niin jos edes sen kanssa edettäisiin hissukseen.

6. joulukuuta 2018

Kopiokone

Lapsi rannalla, kallioseinä, hiekkaranta, meri, pilvinen taivas, ballybunion
Tiedätkö sen tunteen kun kuulet omat sanasi jonkun toisen suusta? Joku muu on alkanut käyttämään usein lausumiasi fraaseja. Minulle näin käy lähes päivittäin. Näin tosin käy varmasti jokaisessa lapsiperheessä. Olen kuitenkin miettinyt tapahtuuko tällaista kopiointia enemmän tällaisessa meidänkaltaisessa tilanteessa, jossa lapsi kuulee äidinkieltään vain kotona ja muu ympärillä pyörivä elämä toimii toisella kielellä?

Kolmevuotias Nappula on arkisin neljä tuntia pre-schoolissa ja muun ajan päivästä olen läsnä hänen arjessa. Isäänsä lapsi näkee arkisin yleensä vain noin tunnin päivässä. Eipä siis ihme, että oman sanaisen arkkuni helmet ovat (valitettavasti) syöpyneet Nappulan sanavarastoon. Ja yleensä tässä kopioinnissa ei päde pelkkä lauseen toistaminen, vaan myös äänenpaino on kumman tuttu.

Mutta arvatkaapa vain ärsyttääkö kun pyydät lasta tekemään jotakin ja saat vastaukseksi: Ihan just. Juu, näin on saattanut joku muukin joskus sanoa.

Ja sitten kun olet saanut lapsille vaatteet päälle, mutta olet itse vielä puolipukeissa, kuulet juuri sillä tietyllä äänenpainolla kommentin: Pueppas nyt päällesi! Niin, kyllähän tuo välillä niskakarvoja nostattaa. 

Olen huomannut, että jostakin kumman syystä meillä sekoillaan aika paljon, sillä: Kuka täällä sekoilee? Ollaanko me ihan sekoboltseja? Ovat aika usein kuultuja lausahduksia.

Silloin kun pikkuveli nostaa mekkalan syystä x, kommentoidaan sitä monesti lauseella Äiti, Paddy repii pelihousut! Mutta osataan sitä veljeä myös lohduttaa tutulla fraasilla: Paddy, ei tullut maailmanloppu.

Ei mitään hätää. Toimii lohdutukseen niin lapselle itselle kuin muillekin. 

Ja tiedättekö mikä meillä tuntuu auttavan vaivaan kuin vaivaan, oli sitten kyse liian kuumasta ruoasta tai joskus jostakin ihan täysin muusta? No sehän on tietysti maito, Ota maitoa, niin se auttaa.

1. joulukuuta 2018

Joulukalenteri

Joulukranssi, ikkunat, havukoriste

Vuoden viimeistä kuukautta viedään. Voi vain kysyä mihin se tämäkin vuosi on melkein jo hujahtanut? Ajan kulumisesta huolimatta päivän polttavin kysymys kuitenkin lienee; oletko jo avannut joulukalenterin? Tuliko suklainen yllätys, kuva vai jotakin muuta? 

Ja nyt, ei syytä huoleen jos tajusit tätä lukiessa saman kuin minä: eihän minulla ole joulukalenteria!
Punainen rusetti, rusettikoriste, joulukuusi

Kalenterin puutteesta huolimatta sinulla on mahdollisuus avata joka päivä yksi aineettoman joulukalenterin kiehtova luukku.

Joukko ulkosuomalaisia bloggaajia päätti nimittäin toteuttaa Saksassa asuvan Jennin ideasta virinneen ajatuksen omasta joulukalenterista. Tarjolla tulee olemaan kaksikymmentäneljä jouluista kirjoitusta eri puolelta maailmaa. Blogipostaukset vievät sinut saksalaisille joulutoreille, tutustumaan joulunviettoon Espanjassa ja pääset lukemaan joulukuulumisia Yhdysvalloista, noin muutamia mainitakseni. Tarinoita on yhtä monta kuin on kirjoittajiakin! 

Tule mukaan availemaan ulkosuomalaisten luukkuja ja seuraamaan kuinka joulunalusaikaa ja joulua vietetään maailmalla ja millaisia suomalaisia tapoja suomalaiset ovat vieneet uuteen asuinmaahansa.

Ensimmäinen luukku avattiin Italian Milanossa. Jokaisen joulukalenteriblogin lopusta löydät linkin seuraavan päivän luukkuun.


Hyvää joulunodotusta!