15. joulukuuta 2018

Luukku 15: Joulunalusaika Irlannissa

joulukuusi, kuusenkoristeet, pitsisydän


Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopusta löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista. Käy kurkkaamassa!

Pian lokakuun lopun halloweenin jälkeen alkoi joulun elementtejä ilmestymään irlantilaiseen katukuvaan. Ensin asialla ovat tietysti kaupat. Koristeita, jouluyöpaitoja, lahjaideoita ja rekki tolkulla joulupaitoja. Vanhempi-lapsi -kerhossa on keskusteltu jo viikko tolkulla mistä saa parhaat joulupaidat ja oletko jo ostanut sen? Monessa työ- ja hoitopaikassa vietetään joulukuussa erikseen Christmas jumper dayta, jolloin nämä omasta mielestäni mauttomat joulupaidat puetaan päälle. 
joulupaita, christmas jumper

Joulu rysähtää virallisesti päälle marras-joulukuun taitteessa esitettävän maan vuosittain katsotuimman TV-ohjelman myötä. Perjantai-illan suositun The Late Late talk show'n juontaja esittelee kyseisessä joulujaksossa vuoden suosituimpia leluja yhdessä lasten kanssa. Kyseistä Toy Show -jaksoa on näytetty jo vuodesta 1975 lähtien.

Jollei joulufiilis lähde vielä paidoilla ja TV-showlla nosteeseen, niin valot tuovat siihen lisäpontta. Meidän pikkukaupungissa jouluvalot sytytettiin marraskuun lopulla, sytyttämistä seurasi myös jouluparaati. Virallinen jouluvalojen sytyttämispäivä on Irlannissa 8.12. Se tarkoittaa sitä, että viimeistään silloin eritahtiin vilkkuvat ja välkkyvät valot on aseteltu naapuruston iloksi. Monen talon pihalla tönöttävät myös muoviset joulupukit rekineen ja lumiukot - valoin varustettuina tottakai. Monen ovea koristaa joulukuussa kaunis ovikranssi ja punaisia rusetteja ei voi välttyä näkemästä. Valoista ja joulukoristelusta tässä maassa tykätään isolla T:llä ja näin pohjoismaisin silmin, siinä noudatetaan lähes poikkeuksetta ohjenuoraa more is more.

Valojen lisäksi kuusi asetellaan kotiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Iltakävelyllä ei voi välttyä näkemästä naapuritalojen kuusia. Tai no, tarkemmin ottaen sitä kuusta ei juuri näy, vaan koristeilla ja värivaloilla verhoillun kartion, koska more is more. Samaan pätee myös se, että mitä suurempi talo, sitä enemmän kuusia. Kaverini kertoi minulle vanhemmistaan, joiden kotona on kolme joulukuusta. Ja ulkona arvatenkin vielä toinen mokoma päälle.
joulutähti, joulukoriste, porraskaide

Suomessa lapsia muistutellaan joulun alla ikkunan takaa kurkkivista tontuista. Tontut ne ovat tälläkin saarella pikkuvakoojan roolissa. Tosin näkyvämmin. Täällä tonttu asetetaan hyllylle seuraamaan pikkuväen käyttäytymistä. Tontut ovat täällä muutenkin hieman erinäköisiä; pitkulakorvaisia pikku haltijoita, joiden pääväri on punaisen sijasta vihreä - tai punavärisokeita hämätäkseen puna-vihreitä.
kipinäsuoja, takka, joulupukki, lumiukko, avotakka

Irlannissa joulua vietetään joulupäivänä. 24. päivä on tavallinen työpäivä. Pukki tekee täällä yötöitä ja lahjat ilmestyvät koteihin joulupäivän aamuna. Monelle paikalliselle onkin ollut suuri kummastus, kun olen kertonut, että Suomessa joulupukki vierailee kodeissa ja tuo lahjat. Täällä pukkia mennään joulunalusviikoilla tapaamaan. Monet tahot museoista lasten sisäleikkipuistoihin järjestävät niin sanottuja Santa Experiencejä, jossa pääsee tapaamaan joulupukkia. Nämä tuntuvat olevan tavattoman suosittuja, sillä joulupukin tapaaminen tulee varata hyvissä ajoin etukäteen ja lystistä saa maksaa useampia kymppejä per kävijä.

Joulua ja koristeluita rakastavalla saarella meitä pidetään varmaan todellisina kummajaisina. Meiltä löytyy vain yksiväriset jouluvalot ja koristeellinen kuusi loistaa poissaolollaan. Lapsilta eikä vanhemmilta löydy joulupaitoja emmekä ole tehneet varausta joulupukin tapaamiseen. Toy Show tuli sentään katsottua ja ennen joulua on vielä mentävä jouluparaatiin sekä iltakävelylle keskustaan katsastamaan kaupungin jouluvalot.


#ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018

Luukku 12: Tahdon Asiat / USA

13 kommenttia:

 1. Kiva kirjoitus, mä oon miettinyt tuommoisen "mauttoman" villapaidan hankkimista. Koska se olisi just hauska juttu, tai niin mä ajattelisin. Saksassakin on viime vuosina näkynyt niitä vaateliikkeiden tarjonnassa. Terkkuja sinne teille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Juu, onhan ne omalla tavallaan hauskoja. Olimme eilen katsomassa Nappulan jouluesitystä ja kaikilla hoitopaikan tädeillä oli joulupaidat päällä :)
   Mukavaa joulunodotusta teille!

   Poista
 2. More is more sopisi kaiken motoksi Irlannissa. Kaikki menee överiksi, ja tammikuussa on sitten monenlainen krapula, eikä vähiten velkojen maksamisen kanssa. En ole ikinä tajunnut tuota mautonta jumpperia, sitä pidetään ehkä kerran kaksi päällä ja seuraavaksi vuodeksi taas uusi roskavaate. Monet heittävät joulukoristeet roskiin joka vuosi, koska koristelujen pitää olla erilaisia. Minkäänlainen kierrätys tai ekologisuus ei tule kuuloonkaan. Pitää olla enemmän! Suomalaisten syyllisyydentuntoa ja tuikkukynttilöiden ja kinkkurasvan kierrättämistä vastuullisesti ei ymmärrettäisi vihreällä saarella. Myös kivihiilivalkean palamisen avotakassa katsotaan ehdottomasti kuuluvan jouluun, vaikka melkein kaikilla on jo öljykeskuslämmitys!

  Ehkä suomalaisilla olisi oppimista irkkujen huolettomuudesta, heitä eivät ympäristöongelmat huoleta ja joulusta nautitaan täysillä kuten ennenkin!

  Tiedänkin jo, mitä suomalaisesta joulusta siellä ajateltaisiin: no atmosphere! ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ekologittomuus (taisin juuri keksiä uuden sanan ;) ottaa minuakin monessa asiassa päähän. Ja kuten sanoit, se tulee esiin varsinkin näinä erilaisina juhlapyhinä.

   Kävimme illansuussa katsomassa jouluparaatia ja puhuimme kotimatkalla miehen kanssa juuri suomalaisen ja irlantilaisen joulun eroista. Täällä se on enemmän sellaista karnevaalihenkeä ja Suomessa hiljaista rauhoittumista - sen jälkeen kun on stressattu kaikkien joulukiireiden kanssa. Siirtäisin kyllä tätä ilomielisyyttä suomalaiseenkin joulunviettoon.

   Poista
 3. Irlantilainen ja amerikkalainen joulu ovat lähisukulaisia. Toisaalta mä niin nautin näistä kaikista vaikken koskaan ole sitä jouluvillapaitaa omistanutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin muutama päivä sitten sinun joulukalenteripostauksesi ja mietin aivan samaa. Irlannista on muuttanut tavattoman paljon ihmisiä Yhdysvaltoihin, joten perinteetkin ovat varmasti kulkeneet puolin ja toisin (esim halloween on alunperin irlantilainen juhla).

   Poista
  2. Kaikki perinteethän täällä on joko Irlannista tai UK:sta.

   Poista
 4. Olen haaveillut kolmesta joulukuusesta (yksi lapsille, yksi minulle ja se kolmas muuten vain) sekä ihanista jouluvillapaidoista! Joulu on NIIN mun juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten ei muuta kuin kolme kuusta pystyyn ja jokainen saa koristella sen jouluvillapaidassaan haluamallaan tavalla :)

   Poista
 5. Hihiii, mulla on semmonen Desigual-henkinen ompunvihreä villamekko jonka aioin laittaa konttorin huomiselle illalliselle koska ehdotettiin juuri tommosia, mutta mies ja molemmat teinin äänestivät asuni puh pah pelistä pois täysin mahdottomana. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidit pääsi! Olisin antanut ääneni ompunvihreälle mekolle :)

   Poista
 6. Kylla vaan joulun juhlintaan mahtuu niin hiljentymista ja rauhoittumista kuin riehakasta lystinpitoa. Mukavaa joulunaikaa ��✨

  VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!