20. marraskuuta 2018

Sateen sata olomuotoa

Sääennuste, irlannissa sataa, rte, weather forecast
On saattanut käydä aiemmistakin postauksistani selväksi, että elämä täällä Irlannin länsirannikolla on aika kosteaa. Ja tällä en nyt viittaa juomapuoleen, vaikka monenlaista pubiakin täältä löytyy, vaan taivaalta tulevaan kosteuteen.

Aika harvoin tulee katsottua säätiedotusta televisiosta, mutta varsinkin alkuaikoina ihmettelin sitä katsoessa, että missä se Irlanti oikein on? Iso-Britannia näkyi, muttei tätä saarta. Mitä pointtia on näyttää säätiedotusta, jos kartta ei vastaa todellisuutta? Alkoi paljastumaan, että siellä se saari kuitenkin oli, sadepilvien alla piilossa.

Sen lisäksi, että täällä sataa usein (voit lukea kaksi aiempaa sadetilastointiani täältä ja täältä), on hyvin tyypillistä, että sää vaihtuu tiuhaan. Aamulla lähtiessä voi sataa ja tuulla voimakkaasti. Tunnin päästä taivas saattaa olla sininen eikä sadepilvistä ole enää tietoakaan, aurinko paistelee. Eikä ole yhtään tavatonta, että sadekuuro yllättää taas jossakin välissä tai näin talvikuukausina raekuurot ovat yleisiä. Voin muuten kertoa, että rakeet ja kova tuuli eivät ole se kaikkein kävelijäystävällisin sää. Olo on kuin fakiirilla, jota heitellään neuloilla.
Sääennuste, sääennuste irlantiin, irlanti, rte, meteorologi

Niin, koska säätyyppi vaihtelee aika tiuhaan, olen todennut sääennusteiden seuraamisen hieman turhaksi. Yleensä lähden liikkeelle sillä varaudutaan kaikkeen- mentaliteetilla. Mutta täytyy myöntää, että oma huvinsa on myös sääennusteiden seuraamisessa. Kun Suomessa katsoo sadepäivinä vaikkapa Ilmatieteenlaitoksen ennustetta, näkyy kartalla pilvi ja pisara tahi kaksi. Aika mielikuvituksetonta, sanoisin. Täällä siitä on tehty lähes taidetta. Toki ennusteesta löytyy yhtälailla pilviä, pisaroita ja aurinkoa, mutta sen lisäksi löytyy sanallinen kuvaus päivän säästä. Senpä vuoksi on pakko esitellä teille käyttämäni sääpalvelu Accuweatherin tuotoksia tuleville päiville. Kirjoitan nämä englanniksi, koska en osaa kääntää näitä yhtä vivahteikkaasti suomeksi.
A passing shower, cooler
Periods of sun, a shower
Mostly cloudy, spotty showers
Cloudy, a couple of showers
Mostly cloudy, showers around
A passing morning shower
A little morning rain; cloudy
Periods of rain
Mostly cloudy, a little rain
Mostly cloudy, a brief shower
Mostly cloudy, a bit of rain
Overcast, showers

Että sellaista. Eikä mennä nyt siihen näyttävätkö päivät maallikon silmin seuraavan toinen toistaan. Pääasia, ettei kahta samankaltaista ennustetta mahdu ihan perätysten.


P.S. Kyllä täällä aurinkokin aina sopivin väliajoin paistaa. Ja tänä syksynä on ollut jopa poikkeuksellisen vähän sateita.

2 kommenttia:

  1. Niin siellä sataa harvoin lunta. Montako olomuotoa irlantilaiset tuntevat lumelle? Me tunnemme ainakin 40. On varmasti vaikeaa kääntää kaikki englannin kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi ei ole jokatalvinen juttu, paitsi vuoristoisemmalla seudulla. Viime talvena lunta tosin satoi ennätyspaljon. Väittäisin, että lumelle on tasan se yksi termi.

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!