25. tammikuuta 2018

Epävirallinen sadetaulukko osa kaksi

sade, sateenvarjo, pisarat, ruohikko

Mummoilin viime vuoden ja seurasin tiiviisti sadepäiviä, vähän niin kuin selvittääkseni itselleni sataako täällä oikeasti niin paljon, kuin väitetään. Tein kesäkuussa sääkatsauksen vuoden ensimmäisestä puoliskolta. Nyt seuraa se toinen osa, eli loppuvuoden katsaus Emännän epävirallisesta sadepäiväraportista. 

Kuten arvata saattaa sadetta ja sitä sään äkillistä vaihtelevuutta mahtui ihan riittämiin toiselle vuosipuoliskollekin. 

Tämä epävirallinen sadetilastohan on toteutettu niin, että olen sadepäivien kohdalle merkannut aina pisaran kuvan seinäkalenteriin. Ja sateeksi olen laskenut sellaisen, jolta on tarvinnut suojautua eli sitä sellaista lyhytkestoista sumutinpullosadetta ei ole näissä laskuissa noteerattu. Eikä yön aikaisia ropinoitakaan ole huomioitu eli kaiken kaikkiaan todella luotettavaa tilastointia :)

Taulukko ei toisen vuosipuoliskon osalta pääse valitettavasti täysiin oikeuksiinsa, koska olin kesäkuukausina pidemmän ajan Suomessa ja tältä ajalta tarkkailutilastot uupuvat. 


Sadepäiviä
Päiviä/kk

Kesäkuu
10
olin 20pv Irlannissa kesäkuussa
Heinäkuu
ei tilastointia

Elokuu
10
olin 17 päivää Irlannissa Elokuussa
Syyskuu
18
30
Lokakuu
11
31
Marraskuu
14
30
Joulukuu
12
31


Vertailun vuoksi ohessa vielä Helsingin ja Traleen sademäärät, tilastot ovat vuodelta 2016, mutta antavat osviittaa mistä ropinamääristä puhutaan.


Helsinki
Tralee
Kesäkuu
45
80
Heinäkuu
75
75
Elokuu
80
110
Syyskuu
75
120
Lokakuu
75
150
Marraskuu
75
140
Joulukuu
58
150

Faktana vielä, että täällä Atlantin rannalla sataa noin kaksi kertaa enemmän kuin vaikkapa saaren toisella laidalla sijaitsevassa Dublinissa. Dublinissa sataa tilastollisesti 150 päivänä vuodessa ja täällä saaren toisella rannalla 225 päivänä vuodessa. Joten sadetta piisaa varmasti tällekin vuodelle. Silloin vedetään tiiviisti huppua päähän kun sen sijaan niistä aurinkoisista ja kuivista päivistä nautitaan kuin pienet eläimet konsanaan.

sade, sateenvarjo, puisto, puistotie

10 kommenttia:

 1. Huh, en kyllä kaipaa sadepäiviä, enkä varsinkaan tuulta! Suomessahan ei ilmene ainakaan sisämaassa kumpaakaan, ja sade tulee ihanana lumena talvella. Länsi-Irlanti tosin on oma lukunsa mitä tulee sateisiin. Onneksi kohta siellä alkaa kevät! Se on pitkä ja kaunis. Maaliskuussa jo helpottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan odottelenko jo kevättä? Kyllä! Viime viikot ovat olleetkin melkoista tuulta sateineen ja raekuuroineen. Unettomia öitä on saanut viettää. Nauti kauniista talvipäivistä Kulttuurikorppikotka!

   Poista
 2. Onko sateet siellä koko päivän kestäviä kuten usein Suomessa vai sellaisia kunnon kuuroja, shower, kuten meillä Lontoossa?

  Laura
  www.lily.fi/blogit/are-you-kiding-me

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, kuurolinjalla mennään kuten Lontoossakin. Tosi harvoin sataa koko päivän, mutta niitä kuuroja mahtuu yhteen päivään hämmästyttävän monta. Välillä sää muuttuu sormiennäpäytyksestä!

   Poista
 3. Terkkuja Lähi-idästä, jossa ei tänä syksynä ja talvena ole satanut kertaakaan. 4v lapseni tuskaili juuri eilen: ”Mennään Suomeen!” Kyselin miksi. ”No kun siellä sataa! Miksei täällä voi koskaan sataa!” Ruoho on vihreämpää... jne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, hivenen on toisenlaiset olosuhteet teillä! Tervetuloa Irlantiin ihmettelemään vihreää ruohikkoa ;) Miehelleni vitsailinkin aiemmin, että tasapainon vuoksi pitäisi varmaan seuraavaksi muuttaa vaikkapa sinne Lähi-itään. Kiitos kommentistasi Heidi!

   Poista
 4. Meidän sadepäivät ovat luultavasti teidän ja Dublinin välimaastossa. Ja sittenkin olen sitä mieltä, että täällä sataa aivan liian usein. Nimimerkillä eilenkin autoon juostessa kastunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä olen ihan samaa mieltä, että vettä tulee turhan usein. Ja usein hyvin lyhyellä varoitusajalla!

   Poista
 5. Terveisiä kotimaasta, jossa vuoden keskilämpötila on sama kuin jääkaapissa!
  Lunta oli paljon, mutta sadepäivä pyyhkäisi sen olemattomiin; luistimet naulaan ja sateenvarjo esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sääli, että Suomen talvetkin ovat muuttuneet niin leudoiksi. Ainakin joulun tienoilla Suomessa vieraillessani ei lumesta ollut käytännössä tietoakaan (eikä ole moneen edelliseenkään vuoteen ollut).

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!