Tämän
kertaiseen postaukseen tuo alunalkaen irlantilaisen kappaleen nimi
sopii kuin jääpala drinkkilasiin. Nyt nimittäin puhutaan viskistä
ja siinä sivussa vähän muistakin alkoholeista.
Asiantuntijaluentoko tulossa? No ei todellakaan, en ole viskin tai
muutenkaan vahvojen alkoholijuomien ystävä, mutta niinpä vain
kävimme tutustumassa viskitislaamoon. Ja sehän oli mielenkiintoinen
paikka se.
Taas
oli hyvä syy vierailla sympaattisessa Dinglessä.
Pieni ja ehkä hivenen piskuinen Dingle Whiskey Distillery sijaitsee
vanhan sahan tiloissa, kauniilla paikalla Dinglen pikkukaupungin
reunamilla. Rakennuksen ulkopuolella leijaili vahvan maltainen
tuoksu. Ihan kun olisi kovasti hiivainen simaämpäri käynyt
vieressä.
Olin
varannut meille paikat tislaamokierrokselta. Kymmenen euron hintaisia
kierroksia järjestetään sesongin ulkopuolella muutaman kerran
päivässä, mutta varsinaisella turistikaudella viidestikin
päivässä. Kierroksella oli kanssamme noin kymmenen muuta
tutustujaa. Meidän kokoonpanoon kuului lisäkseni kaksi miestä. Nuo
kaksi viimeksi mainittua puhkuivat innosta tehdaskierroksen alussa.
Emäntä sen sijaan zoomaili kamerallaan höyryäviä sammioita.
Meidät
vastaanotti silminnähden krapulaisennäköinen jannu. Liekö
työsuhde-etuja? Kun kierros alkoi ja edellisiltana ryvettynyt kaveri
aloitti tarinansa, huomasimme, kuinka mainio tarinaniskijä hän oli.
Ja kieltämättä tuollainen hivenen huithapelin oppaan malli toimi
tällaisessa pienessä, vaatimattoman oloisessa pientislaamossa.
Tislaamo
on perustettu kahden olutalalta tunnetun miehen voimin vuonna 2012.
He hakivat pääomaa idealleen pyytämällä ihmisiä lahjoittamaan
rahaa hankkeelleen. Rahaa vastaan osakkaat eli niin sanotut perustajaisät saivat omistukseensa tynnyrillisen viskiä ja nimensä
taululle. Tislaamon tuottamat ensimmäiset 500 tynnyrillistä menivät
näille sijoittajille. Sijoittajat saavat päättää milloin
haluavat viskinsä pullotettavan ja pääsevät halutessaan
seuraamaan tapahtumaa. Melkoisia määriä vuosikertaviskejä
saatetaan siis joskus nauttia Dinglen suunnalla.
Alkupääoma
onkin varsin relevanttia viskibisneksessä, sillä Irlannin
alkoholilain mukaan juomaa ei voida kutsua viskiksi, ellei alkoholia
ole kypsytetty puutynnyreissä vähintään kolmea vuotta. Dingle
Whiskey Distilleryn ensimmäinen viskierä pullotettiin vuonna 2016.
Viskin
kypsymistä odotellessa tislaamon sivutuotteina valmistui giniä ja
vodkaa. Gin on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt niittää
jo jokusen palkinnonkin. Giniin muun muassa lisätään mausteeksi
läheisiltä vuorilta kerättyjä marjoja ja kukkia.
Kierroksella
pääsimme tarinoiden kuulemisen lisäksi kurkistelemaan höyryäviin
mallaspatoihin ja ihailemaan käsintehtyjä kuparisia
viskintislaus-sammioita. Kierroksen lopuksi siirryimme lämpimistä
tehdastiloista pihanpuolelle maistelemaan miesten taidonnäytteitä;
giniä ja vodkaa. Kuten jo mainitsinkin, etten piittaa vahvoista
alkoholijuomista, niin ei käy kieltäminen, ettei poikain tekemä
gini maistunut jopa minulle.
Uusi
erä viskiä tulee aina neljännesvuosittain. Käyntihetkellämme
tislaamon tekemä viski oli myyty loppuun ja seuraava erä
valmistumassa myöhemmin kesäkuussa. Tislaamossa ei ole
tehtaanmyymälää, josta juomia saisi ostaa, mutta tuotteita löytyy
paikallisten supermarkettien hyllyistä.
Kierroksen
päätyttyä kahta miespuoleista seuralaistani jäi kutkuttamaan
miltä se nuori Dinglen whiskey oikein maistuu. Ei auttanut muu kuin
lähteä selvitystyöhön pubiin. Ensimmäisestä paikasta se oli
myyty loppuun, mutta toisesta tärppäsi. Itse jätin viskin
maistamatta, koska kurtistuvista ilmeistäni olisi tässä seurassa
tullut vain sanomista. Seuralaisteni tuomio paikalliselle viskille
oli: "Hyvä!" "Ei lainkaan savuinen." ja "Oli
metsästämisen arvoinen". Pienen matustelun jälkeen tuo hyvä
muuttui "Oikein hyväksi".
Ja
oikein hyvän arvosanan anna minäkin Dingle Whiskey Distilleryn
-kierrokselle. Mielenkiintoinen, kotikutoinen, mutta aidon ja
tekemisenmeiningin omaava pientislaamo. Minusta tehtaissa on
muutenkin kiinnostavaa vierailla. Tulee sellainen olo, että niissä
tehdään oikeasti töitä, tällaisen koneella räpeltämisen
sijaan.