30. tammikuuta 2017

Veden heittäminen kiukaalle kielletty

kylpylä

Viikonloppu oli aikalailla sateinen ja ulkoilu jäi vähemmälle. Puuhaa riitti kyllä kotosalla, kun siirsimme huonekaluja huoneesta toiseen ja laitoimme tavaroita uusille paikoilleen. Erinäisiä kasoja on vielä siellä sun täällä, mutta pahin kaaos on selätetty.

Säät ovat viime päivinä olleet melko koleat ja tuntuu, että sisällä on aikalaisen viileää. Senpä vuoksi päätimme mennä sunnuntaina katsastamaan paikallisen kylpylän. Ajatus lämpimissä vesissä lillumisesta ja mahdollisesta saunasta houkutti.

Paikallinen kylpylä Aqua Dome osoittautui mukavaksi paikaksi. En ole toviin käynyt ulkomailla uimahallissa tai kylpylässä joten maan toimintatavat herättivät meissä hitusen huvitusta.
Alle kaksivuotiaille myytiin kellukkeita lainaksi. Kun ilmoitimme ettemme tarvitse niitä, niin jouduimme allekirjoittamaan sitoumuksen, että olemme kieltäytyneet kellukkeiden vuokraamisesta. Näin kylpylä sanoutui irti mikäli lapselle käy altaassa jotakin.
Uikkarin vaihtaminen sujui vaatteidenvaihtokopissa ja kylteissä kehotettiin asioimaan vessassa ennen altaaseen menoa. Tuo jälkimmäinen on sinänsä hyvinkin toivottava toimintatapa.

Altaissa oli mukava polskia ja lillua, mutta pienen uimarin kanssa tulee helposti kylmä, kun aikaa tulee vietettyä pääasiassa matalassa vedessä. Valitettavasti lapsia ei saanut viedä saunaan. Teki mieli kertoa, että meillä Suomessa lapset syntyvät saunassa. Siispä kävimme miehen kanssa vuorotellen saunassa lämmittelemässä. Valittavana oli höyrysauna sekä kaksi tavallista saunaa. Toinen lempeämmillä löylyillä (40 astetta) ja toinen kovemmilla löylyillä (80 astetta). Päädyin tuonne "kovempien löylyjen" saunaan. Kipusin ylimmälle lauteelle, todetakseni, että saunassa oli lämmin, mutta se varinainen kuumuus jäi kyllä puuttumaan. Saunaosaston säännöt olivat jokseenkin käänteiset siihen mihin olen tottunut "pidä uima-asu päälläsi ja veden heittäminen kiukaalle kielletty". Alimmalla lauteella istui keski-iän ylittänyt äijäkööri, jonka aksentti oli niin vahva, että keskustelun salakuuntelu jäi hyvin vähälle. Muodostin ymmärtämieni sanojen (juoda, Guinness, metsästää, Jeesus) perusteella mielipiteeni siitä mille äijät hörisivät.

Täällä kun on pari viikkoa totutellut siihen, että sisätiloissa on koko ajan hieman kylmä, niin olisin kaivannut saunasta pientä lämpöä tähän tilanteeseen. Ehkä on vain todettava, että irlantilaiset ovat niin tottuneita kalseaan ilmaan, etteivät kaipaa kunnon lämpöä edes saunasta.

6 kommenttia:

 1. Kivasti löydät asioita, jotka poikkeavat tavoistamme täällä. Annas olla, kun vuosi-pari kuluu, niin moni asia tai tapa alkaa tuntua ihan luonnolliselta. Sä voisit siellä näyttää vähän esimerkkiä miten saunassa ollaan. Uikkarit pois ja kiulullinen vettä kiukaalle. Salakuljetat vielä naperon lauteille, niin ovat irkut kummissaan!

  VastaaPoista
 2. Se on niin totta, että nyt vieraat tavat/asiat alkavat yllättävänkin lyhyessä ajassa tuntumaan tavallisilta. Voisikin kokeilla vinkkejäsi, niittäisi kerralla kunnolla mainetta outona suomalaisena.

  VastaaPoista
 3. Oli tultava kurkkaamaan blogiasi (huomasin jossain Facebookin sivustolla), sillä olen itsekin asunut Irlannin eri kolkissa, eri aikoina. Kiva, että sinullekin on kyytejä tarjoiltu kauppamatkoilla! Itselle oli naapuri joskus käynyt tuomassa illallisenkin keittiönpöydälle odottamaan, kun olin kaupoilla. ^_^ Toivottavasti pysytte siellä lämpöisinä ja nautinnollisia hetkiä! P.S. Aloitin oman blogini sateenmuruja.com Dublinissa, harmi ettei se ollut jo pystyssä maaseudulla asuessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun eksyit!
   Kävin kurkkaamassa myös sinun reissupäivityksiä.
   Ihmiset ovat täällä kyllä ihanan ystävällisiä ja huolehtivaisia.

   Poista
 4. Ei kannata värjötellä koleassa saunassa! Oma iso vesipullo seuraavalla kerralla mukaan, ja kohtelias kysymys: May I...? Ja vettä kiukaalle pullosta. Niin minä ainakin teen. Tulee samalla tilaa saunaan, kun äijät lähtevät karkuun. Voit selittää, että sauna on suomalainen keksintö ja että on epäterveellistä istua kuivassa saunassa. Vedenheittokielto varmaan johtuu siitä, että eivät tiedä, MITEN paljon ja usein löylyä heitetään, ja ehkä joku on joskus polttanut itsensä heittämällä koko ämpärillisen.

  Irlannissa pelätään kovasti kaikkialla korvausoikeudenkäyntejä, siksi en suosittele lasten viemistä saunaan. Voi tulla äkäinen kohtelu! Pienimmistäkin haavereista nostetaan tuhansien korvausvaatimukset, joten ei ihme että 'kaikki' on kiellettyä. Se on kurjaa ja näkyy myös leikkipuistojen vähyytenä. Pelätään normaaleja kaatumisia ja keinusta putoamisia, koska niistä voidaan nostaa korvausvaatimuksia. Sitä sanotaan 'compo'-kulttuuriksi. (Compensation claim)

  VastaaPoista
 5. Kiitos valistamisesta Kulttuurikorppikotka!
  Tuo on mielestäni niin sääli, että monet asiat kielletään sen varjolla "ettei vaan sattuisi mitään". Mielestäni vähän sellaista ylisuojelevaa jenkkikulttuuria, mistä puuttuu maalaisjärki.

  Täytyykin seuraavalla kerralla testata tuota pullokikkaa ja katsoa saanko saunan "haltuun".

  VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!