9. marraskuuta 2017

Traleen värikkäät ovet

sininen ovi, punainen ovi

Olen aina pitänyt väreistä. Irlannissa asuessamme olen ihastellut vanhoja kirkkailla väreillä maalattuja taloja ja ovia. Ovat melkoinen piristysruiske sen monesti harmaan värisen taivaan kanssa. Olen pitkin täällä oloa tullut räpsineeksi kuvia niin niistä värikkäistä taloista kuin ovistakin. Nyt päätin pistää ovinäyttelyn pystyyn ja esitellä teille pienen siivun Traleen värikkäitä ovia. Kaikki ovet on kuvattu kaupungin keskustassa, vaikka löytyyhän niitä värikkäitä ovia muualtakin.

violetti ovi


musta ovi, pubin ovi
Löysin useitakin selityksiä siihen, miksi Irlannissa on niin paljon värikkäitä ovia. Kaikki nämä historian havinaa -jutut ovat lähtöisin Dublinista ja jääköön lukijan vastuulle, mikä kuulostaa parhaimmalta syyltä alkaa maalaamaan ovia.

punainen ovi
Ensimmäinen oviteoria
Dublinissa on paljon yrjöjenaikaisia (1714-1830) saman näköisiä tiilitalorivistöjä, tästä mainitsinkin Dublinia käsittelevässä postauksessa. Koska talot olivat kovin saman näköisiä, oli ainoa tapa personoida oma asunto maalamalla ovi eri väriseksi.

keltainen ovi, vihreä seinä
Toinen oviteoria
Englannin kuningatar Viktorian kuoltua, myös irlantilaiset saivat käskyn maalata ovensa mustiksi surun merkiksi. Vaan irlantilaisetpa vähättelivät moista käskyä, maalasivat kyllä ovensa, mutta mustan sijaan kirkkailla väreillä.

musta ovi
Kolmas oviteoria
Dublinilaiset kirjailijat George Moore ja Oliver St. John Gogarty olivat naapureita. Goghartylla oli tapana tulla juovuksissa kolkuttelemaan Mooren ovea oman ulko-ovensa sijaan. Tämän seurauksena Moore vihdoin maalasi oman ovensa vihreäksi välttyäkseen vastaisuudessa yöllisiltä koputteluilta. Pian sen jälkeen Gogarty maalasi oman ovensa punaiseksi, merkiksi Moorelle omasta ovestaan.

vaaleanvihreä ovi
Neljän oviteoria
Miestensä juopotteluun kyllästyneet naiset maalasivat ulko-ovensa eri värisiksi, opastaakseen miehiään tulemaan pubi-illan jälkeen kotiin ja estääkseen heitä menemästä "vahingossa" väärään asuntoon.


punainen ovikeltainen ovi
vaaleansininen ovivaaleansininen ovi
sininen ovivaaleansininen ovi
Tänä päivänä värikkäitä ovia näkee ympäri Irlantia, niin yksityisissä kuin julkisissa taloissa. Vanhat ovet maalataan tänäkin päivänä käsin, mutta esimerkiksi uusiin taloihin voi ostaa värikkäitä valmisovia.

Minkä värisen oven takana sinä haluaisit asua?4 kommenttia:

 1. Ihania värejä. Jostain syystä kirkkaanpunainen on mun suosikki kiviseinää vasten vaikka kaikki on kyllä ihania. Kävin muuten kesällä Traleessa ohimennen kun olin häissä sielläpäin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Punainen ovi harmaata kiviseinää vasten on kyllä kiva yhdistelmä. Mututuntumalla sanoisin, että olen bongaillut eniten juurikin punaisia ovia, vaikka tähän kuvakavalkaadiin päätyikin aika monta eri sävyistä sinistä.

   Poista
 2. Värit hiipivät vähitellen myös suomalaisten rakennusten julkisivuihin kilpaa lasin ja metallin kanssa. Silti yleiskuva pysyy kaupungeissa sitkeästi harmaana. Virkistäviä nuo irlantilaiset ovet ja bloginpitäjän ansiokas perehtyminen taustalla oleviin syihin; yhtä värikkäitä molemmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sitä väriä tulee Suomalaiseenkin maisemaan. Ainakin syys- ja talviaikaan sitä kaivattaisiin kummasti!
   Värikkäitä ovia on ilo katsella!

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!