3. marraskuuta 2017

Pökköä pesään ja torppa (edes vähän) lämpimämmäksi

takka, avotakka, marmoritakka, Auran puulaatikko, Artekin halkokori, kipinäsuojus,Pupu Tupuna, valkoinen takka


Säiden viilenemisen haistaa Irlannissa. Sen haistaa nimenomaan iltaisin ja aamuisin. Ilmassa leijuu silloin vahva tympeä haju. Vahvasta hajusta kertoo hyvin se, kun mies oli vuosi sitten eräänä iltana lähdössä töistä. Avatessaan työpaikan ulko-oven hän oli kummastellut ulkona leijuvaa hajua ja palannut sisälle todetakseen työkaverilleen: "Lähettyvillä taitaa olla joku isompi tulipalo". Kollega oli avannut ikkunan, nuuhkaissut ja todennut "Äh, ihmiset vain lämmittävät kotejaan".

En tiedä tuleeko voimakas haju eniten öljylämmityksestä vai avaruuspötkylöistä.

Irlantilaiset kodit lämpiävät öljyllä. Meidän ja monen muunkin takapihalla köllöttelee öljysäiliö, jota aina pyynnöstä tullaan täyttämään. Säiden viilettyä öljyauto onkin varsin yleinen näky omakoti- ja rivitaloalueilla.

Se, miksi lämmitys haisee nimenomaan iltaisin ja aamuisin, johtuu vain siitä yksinkertaisesta syystä, että ihmiset ovat silloin pääasiassa kotona ja silloin on myös viileämpää kuin päivisin. Meillä lämmitys on tällä haavaa päällä pari tuntia aamulla ja toisen mokoman illalla. Lämmitysjaksoja toki pidennetään, kun säät alkavat viilenemään. Koska taloissa ei käytännössä ole eristeitä ja muutenkin esimerkiksi ovien alta vetää, kiitos olemattomien kynnysten, ei lämmitystä ole oikein mitään järkeä pitää koko aikaa päällä. Varsinkaan silloin, kun ei olla kotona. Yllättäen öljyn polttaminen ja lämmityksen pitäminen koko ajan päällä tällaisessa falskaavassa torpassa maksaa maltaita talvikaudella.

öljylämmitys, lämmitysmittari, kello, kuumavesilämmitys

Tuo meidän lämmityssysteemimme on laatuaan ehkä maailman yksinkertaisin ja kaukana elektronisesta hifistelystä. Keittiön seinässä olevan kellon ulkolaidalta naputellaan mekaanisesti pieniä pykäliä ulospäin. Ja lämmitys on päällä näinä merkittyinä eli punaisina ajankohtina. Hieno masiina on säädetty niin, että pattereiden lisäksi se lämmittää samalla myös vettä. Lämmintä vettä kun täältä ei saa automaattisesti kraanoista, vaan sitä tulee etukäteen lämmittää. Öljylämmityksen lisäksi vettä on mahdollista lämmittää myös sähköllä toimivalla boilerilla.

Öljylämmityksen lisäksi kaikista omakoti- ja rivitaloista tuntuu löytyvän takka. Pääsääntöisesti mallia avotakka. Ja avotakka monessakin mielessä, ei vain rakenteensa suhteen, vaan myös sen suhteen, ettei siinä ole minkäänlaista peltiä, joka pitäisi lämpöä sisällä. Kovalla tuulella takan piippu vinkuu ja humisee ja tuo luonnollisesti myös lisää viileää ilmaa sisään. Ja talvella takan arinan pohjalle kilahtelee monesti rakeita. Eli malli avo toimii monellakin tapaa.

Niin ja ne aiemmin mainitsemani avaruuspötkylät. Ne ovat ehkä kenties jostain turpeesta valmistettuja tummia kalikoita, joita voi polttaa takassa. Tavallisia polttopuitakin kyllä myydään kaupoissa, mutta liekö niissä pötkylöissä pidempi palamisaika tavalliseen klapiin nähden? Vaikka avotakka ei varsinaisesti sitä lämpöä juuri tuo, on se silti mukava tunnelmanluoja sekä kuivattaa edes hitusen tätä alati kosteaa irlantilaista ilmaa.

Avotakka, marmoritakka, Jukka keinuhevonen, punainen keinuhevonen, Artek halkokori, Auran puulaatikko


Valitettavasti ekologisuus on kovin kaukana näistä irlantilaisista asunnon lämmitysmuodoista. Mielestäni paras keino valmistautua viileneviin iltoihin onkin sopivan lämmin pukeutuminen. Tuntuukin, että tällaisella vilukissalla on sisällä aina vähintään se muutama kerros vaatetta päällä. Ja iltaisin sohvalla ollessa on mukava kääriytyä vilttiin.

Suomessa nukuin saman peiton alla kesät talvet ja yleensä kesällä pelkästään pussilakanan alla. Täällä ostimme talvikaudeksi paksummat peitot tai tarkemmin ottaen siihen niin sanottuun kesäpeittoon saa kiinnitettyä neppareilla toisen eli sen talvikerroksen päälle.

Luulin aiemmin, että kuumavesipulloja käytetään pelkästään Aku Ankassa sekä menneinä aikoina, vaan väärässäpä olin taas. Säiden viilettyä useiden irlantilaisten kauppojen valikoimista löytyy erilaisia sänkyyn sujautettavia kuumavesipulloja. Niihin ei ole tämä emäntä vielä lämmennyt.

kuumavesipullo, harmaa pöllö, pöllöpullo


Miten teillä lämmitetään?

11 kommenttia:

 1. Kiitos, mielenkiintoinen juttu lämmityksestä! Tätä tarinaa lukiessa tuntuu kun olisi menty aikakoneella taaksepäin ajassa. T: Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos Ulla! Kyllä sitä on joistakin asioista tullut itsellekin välillä sellainen olo kun olisi aikakoneeseen viskattu. Monet asiat hoituvat tässä maassa vielä aika takapajuisesti.

   Poista
 2. Tutulta näyttävät nuo lämmityspykälät! :) Olimme kuukausi sitten Belfastissa kotimajoituksessa ja ensimmäisenä iltana piti alkaa omistajalle viestittää, kun ei ollut lämpöä eikä lämmintä vettä. Laite oli rikki, mutta tuli onneksi kuntoon sen jälkeen, kun omistaja teki pari keikkaa johonkin läheiseen putiikkiin. Lämmittimessä oli jonkinlainen "kaasukortti", jota hän kävi lataamassa ja jotain muutakin pientä säätöä laite vaati. Sen jälkeen onneksi riitti niin lämpöä kuin lämmintä vettäkin. -Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna kommentistasi! Hyvä, että lämpöä ja lämmintä vettä lopulta tuli! Meilläkin mies joutui tänne muutettuaan mennä soittelemaan naapurin ovikelloa ja kyselemään apua kuinka kylmään kämppään saadaan lämpöä päälle. Yksinkertainen systeemihän tuo on, mutta eipä heti lämmityslaitteeksi tunnista kun ensi kertaa näkee.

   Poista
  2. Tuli vielä mieleen, että 1990-luvun lopulla Lontoossa jaoin talon yhden suomalaisen ja vaihdellen 3-4 australialaisen kanssa ja arvatenkin näin monen naisen taloudessa lämmin vesi pääsi välillä loppumaan. Australian tytöt kylpivät mielellään ja, mikä oli meille ihan käsittämätöntä, käyttivät samaa kylpyvettä. Joskus kylvyn jälkeen kysäisivät meiltä suomalaisiltakin, jättävätkö veden valmiiksi ammeeseen. Ihan näin pitkälle vietyyn jakamistalouteen me Suomen runsaisiin vesivarastoihin tottuneet ei kyllä millään taivuttu :D (Vaikka muuten kämppikset olivatkin ihan huippuja ja jaettiin paljon muuta arjessa :)) -Johanna

   Poista
  3. Heh hee, jossain se tosiaan menee sen jakamistaloudenkin raja :)

   Poista
 3. Tiedänpä että Suomessakin vanhemmat ihmiset laittavat illalla kuumavesipullon lämmittämään jalkoja, joiden verenkierto on hidastunut miljoonien askelien jälkeen. Aasian kaupoissa on myös tarjolla erilaisia kuumavesisäkkejä, mutta nuo irlantilaiset vievät kyllä voiton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumavesisäkki kuulostaa eksoottiselta! Nuo täkäläiset mallit on tehty siihen tyyliin, että saa lämmityksen ja unilelun samassa paketissa :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Electric blanket eli sähköpatja on paras lämmitin, on ihanaa pujahtaa kuumaan sänkyyn, eikä yölliset viileät lämpötilat haittaa. En ikinä tottunut Irlannin asuntoihin, inhoan kosteutta, se käy luihin ja ytimiin. Takka toki on tunnelmallinen! Minä elin alkuvuodet taloissa, joissa ei ollut edes keskuslämmitystä. SE vasta on kylmää!

  Suomessa puutalot ovat kyllä paljon lämpimämpiä - korjaan, kaikki talot. Lämmintä 24/7 ja myös kuumaa vettä. Täällä ollaan lähestulkoon hysteerisiä sisäilmaongelmien kanssa. Aina voi tuulettaa! Tietty jos ulkona on pakkasta se jää vähemmälle. Ikävää toki jos esim lapset sairastuvat, ymmärrän kyllä. Ilmastomuutos näyttää tuovan Suomeenkin enemmän leutoa ja sadetta. Ihmettelen rakennustyömaita, kun kaikki kastuu, ja silti vaan rakennetaan edelleen. Tulevaisuuden hometaloja! Lapsuudessani itsenäisyyspäivänä oli aina pysyvä lumipeite. Nyt se menee ja tulee. Siinä ero!

  Hyvää itsenäisyyspäivää Suomesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittenhän minulla ei ole vielä huolta, kun en ole tässä ajassa todellakaan tottunut näiden irlantilaisten asuntojen kalseaan ilmaan :)Sinulla taisi olla asiasta kuitenkin useamman kymmenen vuoden kokemus. Huh, ja tuo talo ilman keskuslämmitystä kuulostaa todella karmivalta!

   Tähän mennessä olen ollut kovin tyytyväinen superlämpimään peittooni, sen alla on tarjennut hyvin nukkua.

   Allekirjoitan tuon talojen lämpimyyden Suomessa. Tosin siellä ehkä ajatelleen enemmän niin, että talvellakin pitäisi tarjeta t-paidassa sisätiloissa ja monet asunnot pidetään todella lämpiminä. Täällä t-paidoista ei tarvitse haaveilla.

   Se on totta, että ilmasto on Suomessakin muuttunut kovasti lauhempaan suuntaan. Lumi ennen vuoden vaihdetta ei todellakaan ole enää itsestäänselvyys, ainakaan Etelä-Suomessa.

   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 5. Kuulostaa, että aika monella siellä on käytössä öljylämmistys, kun tuntuu, että Suomessa on harvenemaan päin. Meillä on vielä kotona öljylämmitys ja emme ole kyllä ajatelleet vaihtaa sitä, että kunhan kutsuu huollon aina silloin tällöin niin varmistuu, että toimii moitteetta. Tuohan on kiva kuitenki, että monista asunnoista löytyy kuitenkin takka myös.

  VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!