9. tammikuuta 2019

Kilkenny

Kilkenny castle, kilkennyn linna, suihkulähde, Irlanti, linna, Kilkenny

Dublinin ja Corkin välimaastossa sijaitsee vireä, keskiaikainen pikkukaupunki Kilkenny.
Muurien vielä osittain ympäröimä keskusta kätkee sisäänsä pikkukujia sekä isompia katuja, joiden varsilta löytyy lukuisia kahviloita, ravintoloita ja pubeja. Muurien reunamilla on useampi harmaa kivikirkko. Kirkoista suurin on pienen mäen päällä sijaitseva St. Canicen Katedraali. Kirkkoon pääsee tutustumaan pientä sisäänpääsyä vastaan. Minua hurmasivat erityisesti 1200 -luvulla rakennetun kirkon kaunis lattia ja katto. Kirkon pihalla on pyöreä torni, jonne pääsee kiipeämään. Huipulta avautuu maisema Kilkennyn kattojen ylle.

Kirkon käytävä, puiset kattorakenteet, st. Canice cathedral, katolinen kirkko

Harmaa kivikirkko, hautausmaa, irlantilainen kirkko, st. Canice cathedral

Meno Kilkennyssa ei ole aikoinaan ollut kuin missä tahansa pienessä irlantilaisessa kaupungissa, sillä kaupungin keskustasta, Nore-joen törmältä löytyy linna suurine nurmialueineen. Siellä on vuosisatojen saatossa vietetty yhdet jos toiset tanssiaiset ja illalliset kera arvovaltaisten vieraiden. Linnan historia on sinänsä mielenkiintoinen, että se on rakennutettu 1100-1200 lukujen taitteessa kreivi William Marshalin käyttöön. Noin sata vuotta myöhemmin vaikutusvaltainen Butlerin perhe osti linnan itselleen. Perheellä oli läheiset välit Britannian hovin kanssa. Linna pysyi saman suvun hallussa melkein kuusisataa vuotta. Vuonna 1967 linna lahjoitettiin saman suvun toimesta Kilkennyn kaupungille 50 punnan arvoista polettia vastaan. 
Kilkenny castle, linna, harmaa kiviminna, linnantorni

Tänä päivänä linnaan pääsee tutustumaan. Valitettavasti iso osa Butlerin suvun alkuperäisistä linnan kalusteista huutokaupattiin aikoinaan, mutta siitä huolimatta linnaan on saatu kerättyä merkittävä määrä ajankuvaan sopivia tauluja ja huonekaluja. Ainakin itse pystyin eläytymään hyvin, että kävelisin arvon jaarlin illallispöydän ohi tai vaivihkaa kurkistaisin herran makuuhuoneeseen. Linnassa on paljon hienoja yksityiskohtia, kuten esimerkiksi portaikkoja ja alkuperäisiä tapetteja.
Kilkenny castle, linnan ruokasali, takka, kuviollinen tapetti, korkeat kynttilänjalat

Lintutapetti, katollinen sänky, kukikas päiväpeitto, linna, kilkenny castle, oranssit verhot, keltainen tuoli

Ja jos mietit, mistä nimi Kilkenny on tuttu. Niin kuvitteleppa itsesi pubiin ja mieti uudelleen.

Kyllä vain, markkinoilta löytyy Kilkenny merkkistä Irish Red Ale olutta. Kilkenny olut kulki alkujaan nimellä Smithwick, joka tulee kyseisen olutmerkin keksijän sukunimen mukaan. Hankalan lausumisen vuoksi nimi muutettiin myöhemmin Kilkennyksi. Tätä nykyä saatavilla on niin Kilkenny kuin Smithwick oluita. Ja pääkallopaikalla kun oltiin, niin piti tietysti käydä pubissa suorittamassa makutesti. Omaksi suosikikseni valikoitui tuo hankalammin lausuttava juoma. Oluen valmistus siirrettiin vuonna 2013 Kilkennystä Dubliniin, mutta Smithwickin vanhalla panimolla tehdään edelleen panimokierroksia ja maistatuksia.
Kilkenny, irkkupubit, katunäkymä, värikkäät talot, irlanti

Historian havinan ja eläväisen pubikulttuurin lisäksi Kilkennyssä järjestetään vuosittain lukuisia tapahtumia. Kaupunki on tunnettu muun muassa komediafestivaaleista, taidefestivaaleista, ruokafestivaaleista kuin elokuvafestivaaleistaankin. Viime vuonna kyseisillä juhlilla nähtiin Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas. Jos mielit Kilkennyn visiitille suurimpien tapahtumien aikaan, kannattaa majoitusvaraus tehdä hyvissä ajoin. Vaikka majoituskapasiteettia pikkukaupungista löytyykin hyvin, ovat ne kiven alla suurimpien vuotuisten tapahtumien aikaan.

2 kommenttia:

 1. Taas löysit(te) erittäin mielenkiintoisen paikan, josta oli kiva lukea ja nähdä kuvia ilman Kikennyäkin. Kattoihin on näemmä panostettu muuallakin kuin kirkoissa. Kuusisataa vuotta saman suvun hallussa on pitkä aika; siihen mahtuu monta sukupolvea!
  Ja miten olikaan Tuntematon Sotilas sinne eksynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen kohde ilman muuta.
   En tiedä kuinka olivat valinneet Tuntemattoman Sotilaan esityslistoilleen, mutta oletan että mukaan yritetään valita tuotantoa myös muista kuin ns.isoista elokuvamaista.

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!