22. joulukuuta 2018

Ulkosuomalaisen simppeli joulu

Sisarukset, tonttu, hopea lyhty, pupumekko, kuidesign, farkkuhaalari

Päätimme viettää tämän joulun Irlannissa. Tämä on samalla myös ensimmäinen joulu, jonka vietämme omalla porukalla. Meillä on ollut perinteenä viettää vuorovuosin aatto toisen vanhempien luona ja joulupäivänä olemme siirtyneet toisen vanhempien luokse. Toisinsanoen meillä ei juurikaan ole olemassa omia jouluperinteitä, koska olemme aina olleet jouluna muiden nurkissa. Tulossa on siis monellakin tapaa erilainen joulu. 

Kysyin muutamia viikkoja sitten mieheltäni mitä hän haluaisi jouluna syödä tai mitä hän joululta ylipäätään haluaa. Vastaus kuului stressitön ja sopivan simppeli. Että siitä sitä sitten joulua rakentamaan. Sinänsä homma on suhteellisen helppo, koska emme kumpikaan ole suuria jouluihmisiä ja lapsetkin ovat vielä niin pieniä, etteivät ymmärrä joulunpäälle tai eivät ainakaan osaa odottaa tai olettaa mitään. Miehen toivelistaa jatkoin vielä omillani; kunnon rasvaiseen maitoon keitettyä riisipuuroa kaneli-sokeri-kuorrutuksella ja illalla takkatuli kera hyvän punaviinin ja suklaarasian.
Tonttu, raitahattu, tuijapuu, pallovalot, punainen rusetti

Joulusiivousta en edes viitsi miettiä. Pykälää parempi viikkosiivous saa riittää. Tässä taloudessa on sellainen vika, että kaikki näyttää viisitoista minuuttia siivoamisen jälkeen siltä, kun imuri tai rätti eivät olisi ikinä vierailleetkaan tässä talossa.

Kotia olemme koristelleet joulua varten hyvin maltillisesti, varsinkin täkäläiseen tapaan verrattuna. Lunta täällä ei tarvitse odottaa, mutta askartelimme aiemmin lumihiutaleita ikkunaan -tai no tarkemminottaen minä leikkasin niitä ja Nappula leikkasi paperista pelkkää silppua ja kävi myös kokeilemassa saksia pikkuveljensä jalassaolevaan sukkaan. Kuusen virkaa meillä toimittaa pieni pihalla majaillut ruukkutuija. Ruukun kääräisin paperipussiin, ympärille punainen silkkinauha ja puuta kiertämään pienet pallovalot. Luodaan sitten tunnelmaa kynttilöin ja kukkasin.
Joulukukka

Syöminkien ja muiden perinteiden lisäksi oli myös päätettävä minä päivänä me vietämme joulua. Eli mikä on se niinsanottu pääpäivä? 24. vai 25.? Irlannissa joulua vietetään joulupäivänä ja monelle aatto on vielä tavallinen arkipäivä. Mies on vapaalla jo aattona, joten päätimme valita sen pääpäiväksi.

Suunnitelmissa on pitäytyä yhdessä perinteessämme ja katsoa Yle Areenan kautta Joulurauhanjulistus. Toki sillä erotuksella, että tänä vuonna emme ole paikanpäällä. Julistuksen jälkeen on vuorossa riisipuuro ja Dublinin Ikeasta rahdatut glögit. 

Joulupöydän tarjoilut tulevat olemaan huomattavasti kapeammat, kun mihin on tottunut. Meitä ei kuitenkaan ole kuin se kaksi ja puoli syöjää. Laatikoita ei tänä vuonna nähdä meidän pöydässä, mitä nyt Paddylle ajattelin tehdä pienen porkkanalaatikon. Irlantilaiseen joulupöytään on kuulunut perinteisesti hanhi. Tätä nykyä se on - kaiketi Amerikan kiitospäivän vuoksi - kalkkuna paahdettujen kasvisten kera. Meidän ajatuksena on täyttää vatsaa ainakin kaloilla ja merenelävillä, paahdetuilla kasviksilla ja viikunasalaatilla. Jälkiruokapuolen hoidamme irlantilaisella tyylillä; hedelmävanukasta, joka on mielestäni enemmänkin hedelmäkakkua, kera Baileyskerman. Luvassa saletit makeaöverit!
Guinnesskakku, hedelmäkakku, baileyskerma, jälkiruoka

Lahjat jaamme aattoiltana. Sen jälkeen saa vielä herkutella viinillä, juustoilla ja aiemmin viikolla leivotuilla piparkakuilla.

Ajatuksena on ennen kaikkea viettää rentoa aikaa perheen kesken. Leikkiä ja ottaa iisisti. 

Mikäli kelit ja galaxit ovat kohdallaan, niin joulupäivänä ja/tai tapaninpäivänä olemme aikeissa ottaa osaa irlantilaisiin jouluajantapahtumiin. Mikäli olen yhtä kokemusta rikkaampi, tulette varmasti kuulemaan niistä lisää tuonnempana.

Rentouttavaa ja mukavaa jouluaikaa sinulla, missä sitä sitten vietätkään!

6 kommenttia:

 1. Ihanaa Joulua teidän poppoolle. Hyvältä kuulostaa teidän joulu. :)

  VastaaPoista
 2. Ihanalta kuulostaa teidän joulu! Hyvää joulua sinne vihreälle saarelle.

  VastaaPoista
 3. Luin joulustanne toisella puolella maapalloa sikäläisittäin aamuyöllä, kun kotimaan päivärytmi piti hereillä. Kommentointi ei silloin onnistunut luultavimmin oman tunaroinnin vuoksi. Oli kuitenkin hienoa olla kanssanne samoilla aalloilla joulurauhan julistamisen verran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hienoa, että YLE näyttää joitakin ohjelmia ulkomaille, jolloin nämä "samaan aikaan, samoilla aalloilla" -kokemukset ovat mahdollisia.

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!