7. heinäkuuta 2019

Kylemore Abbey

Kylemore abbey, irlanti, luostari, linna, connemara, vuoristo, järvi, kaunis maisema
Tasan eivät mene nallekarkit. Jos minua muistetaan jonkin kerran vuodessa yllätyskukkasin, kävi Margaret Henrylle aikoinaan vähän parempi hillo. Hänen miehensä lahjoitti tälle rakkauslahjaksi vaatimattomasti linnan. Brittipariskunta oli aikoinaan häämatkalla Connemarassa, ihastuivat seutuun, mitä en muuten lainkaan ihmettele. Ja päättivät rakentaa linnan keskelle kuvankaunista maisemaa, jossa sijaitsi tuohon aikaan metsästysmaja. Linna valmistui vuonna 1868.

Linnasta Margaret sai valitettavasti nauttia kovin lyhyen ajan, sillä yhdeksänlapsisen perheen äiti kuoli nuorena äkilliseen sairauteen. Margaretin menehdyttyä hänen miehensä Mitchell Henry rakennutti linnan tiluksille vielä pienen kirkon rakkaan vaimonsa muistoksi.
Kylemore abbey, irlanti, luostari, linna, connemara, vuoristo, kirkko, uusgoottilainen tyylisuunta, kivikirkko, pieni kirkko

Linna myytiin aika pian Margaretin kuoleman jälkeen Manchesterin herttualle. Hän remontoi linnaa rikkaan vaimonsa suvun rahoilla mieleisekseen. Kuinka ollakaan herttuan rikkaan appiukon menehdyttyä herttua joutui rahavaikeuksiin ja ajautui sitä myöden konkurssiin. Linna meni taas myyntiin. 

Seuraavalla myyntikerralla linnassa alkoi hieman erilainen elämä, sillä 1920-luvulla nunnat tekivät siitä kaupat ja se muuttui nunnaluostariksi. Ensimmäiset vuodet se toimi tyystin nunnaluostarina ja muuntui pian nunnakouluksi, jona se toimi vuoteen 2000 saakka.
Kylemore abbey, irlanti, luostari, linna, connemara, vuoristo, järvi, kaunis maisema

Tänä päivänä Kylemore Abbey on suosittu turistikohde. Eikä ole mitään syytä epäillä, miksei näin olisi. Linna sijaitsee todella kauniilla paikalla pienen järven rannalla, vihreänä hehkuvien vuorten syleilyssä.

Linnan ensimmäiseen kerrokseen pääsee tutustumaan sisälle. Siellä voi tutustu linnan rakennuttajien Mitchellin ja Margaretin elämään. Eteisessä on tanassa rivissä Mitchellin metsästyssaappaita ja kyllä olisin voinut itsekin istahtaa ohuesti terästetylle päiväkahville yhdelle monista olohuoneen divaaneista ja ihailla samalla ympärillä avautuvia maisemia.

Pienen kävelymatkan päässä linnasta on Mitchellin rakennuttama pieni, suloinen uus-goottilaista tyylisuuntaa edustava kirkko. 
Kylemore abbey, irlanti, luostari, linna, connemara, vuoristo, järvi, kaunis maisema, tutustumiskäynti linnassa
Kylemore abbey, irlanti, luostari, linna, connemara, vuoristo, järvi, kaunis maisema, takka, valkoinen takka, tutustumiskäynti linnassa

Noin kilometrin päässä linnasta on puutarha, jonne pääsee myös tutustumaan. Puutarhalle voi kävellä kivaa puistomaista reittiä pitkin tai hypätä sisääntuloportilta bussiin, joka kuljettaa puutarhalle. Puutarhan ympäristössä on myös muutamia kävelyreittejä. 

Ja puutarha. Sitähän pidettiin kunnossa. En ole koskaan ennen nähnyt, että rikkaruohoja nypättäisiin sellaisella pieteetillä - suurikokoisia pinsettejä käyttäen. Puutarhassa on pieni kasvihuone, paljon kukkaistutuksia sekä paljon vihannesmaita, jotka nekin olivat säntissä järjestyksessä. Puutarhan perällä oli söpö pääpuutarhurin asunto, jonne pääsi myös tutustumaan.
Kylemore abbey, irlanti, luostari, linna, connemara, vuoristo, järvi, kaunis maisema, puutarha
Kylemore abbey, irlanti, luostari, linna, connemara, vuoristo, järvi, kaunis maisema, puutarha, pääpuutarhurin asunto
Kylemore abbey, irlanti, luostari, linna, connemara, vuoristo, järvi, kaunis maisema, puutarha, vihannesmaa, kasvimaa

Kylemore Abbey sijaitsee Wild Atlantic Wayn varrella ja on avoinna ympäri vuoden. Puutarha on parhaassa loistossaan kevät-kesällä. Galwaysta järjestetään päivittäin bussikyytejä Kylemoreen. Alueella on muutama kahvila/lounaspaikka. Tutustumiseen kannattaa varata vähintään kolme tuntia tutustumisaikaa ja enemmänkin, jos haluaa kulkea kävelyreitit läpi.

Lippuhinnat:
Aikuiset 14€
Alle 10-vuotiaat ilmaiseksi
Perhe- ja alennuslippuja saatavilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kiva kun kommentoit!