11. helmikuuta 2017

Punaisen mamman kyydissä

pyörä
Toin polkupyöräni Suomesta tänne Irlantiin. Pyöräni on vankkarakenteista mammamallia. Painaa kuin synti, ei ole kovin ketterä liikkeissään ja ulkomuodoltaan kaukana sporttisesta. Mutta toimii erinomaisesti tällaisiin muutamien kilometrien kaupunkipyöräilyyn. Satula on pehmeä ja ajoasento on ylväs, ei sellainen makaava maastopyöräilyasento. Mammapyörän selästä tällainen tappikin näkee vähän paremmin eteensä. Saa olla kerrankin korkealla. Pyörän jykevyyttä korostaa entisestään edessä oleva kori sekä tarakalla oleva lastenistuin.


pyöräIrlannissa olen nähnyt kovin vähän pyöräilijöitä. Pyöriä käyttävät lähinnä pikkulapset sekä viikonloppuisin näillä kulmilla näkee jonkin verran kilpapyöräilijöitä. Tuohon kahteen kohderyhmään pyöräilijät ovat melkeinpä jääneetkin. Sen vuoksi olen huomannut, että olemme herättäneet melkoisesti huomiota kun olemme nappulan kanssa paahtaneet menemään mamman kyydissä. Myönnettäkön tosin, että mamma ei ole ollut ihan niin uutterassa käytössä kun olisin toivonut. Sadesäillä menen mieluummin kävellen kuin pyörällä – kastuu vähemmän.

Yhtenä päivänä pyöräilimme leikkipuistoon ja huomasin useamman lukioikäisen ottavan valokuvia pyörästäni. Toisena päivänä taas lähitalojen pikkupojat katsoivat kauhuissaan ja polkivat karkuun kun tämä emäntä puski vastatuuleen mammansa ja lapsensa kanssa.
Tuntuu, että täällä tämä tällainen arkipyöräily on vähän b-luokan hommaa tyyliin ”eikö tuolla ole varaa ostaa autoa”. Pyörätelineitäkin olen nähnyt vain kahdessa paikassa kirjaston ja uimahallin edessä.


irlantiSaamani uskomus pyöräilyn b-luokkaisuudesta osoittautui oikeaksi kun mies kertoi minulle työpaikalla käydystä kahvipöytäkeskustelusta. Työkaveri oli todennut miehelleni, että teillä lienee pian aika ostaa talouteen toinen auto, että vaimokin pääsee liikkumaan paikasta toiseen. Mieheni vastaus, ettei juuri nyt ole ollut aietta moiseen tulkittiin se heti miehen haluna kontrolloida vaimon menemisiä ja pitää nainen kotona. Mieheni joutui puolustelemaan, että kaikki paikat, joissa tähän mennessä on ollut tarvetta asioida ovat kävelymatkan päässä ja pyörälläkin pääsee kätevästi. Juuri pyöräilyä tunnuttiin pitävän lähes viimeisenä vaihtoehtona liikkua, sillä kulkevat ne joilla ei ole varaa autoon tai joiden kortti on kuivumassa. Vasta kertomus siitä, että Suomessa on pyöräteitä ja monet käyttävät polkupyörää vapaa-ajan liikkumiseen tai työmatkan kulkemiseen saivat työkaverit näkemään arkipyöräilyn uudessa valossa.

pyörä


Kunhan säät hieman lämpenevät, niin uskon, että tulemme ihan vapaaehtoisesti tekemään vielä monta mukavaa pyöräretkeä mamman kanssa.

4 kommenttia:

 1. Minkähän säväyksen tekisi irlantilaisiin, jos hommattaisiin siihen polkupyörään peräkärry!

  VastaaPoista
 2. Heh! Kiitos kommentistasi! Tuo olisi kieltämättä kokeilemisen arvoinen juttu. Se peräkärry pitäisi taatusti ostaa jostakin muualta kuin täältä.

  VastaaPoista
 3. Sori, hihkumme naurusta täällä irkkumieheni kanssa, voin vain kuvitella paikallisten ihmettelyä...nainen pyörän selässä, ja vielä lapsi kyydissä! Eiks niillä ole autoa? Käännän blogejasi englanniksi, ihanaa lukea suomalaisia mietteitä irkkuelämästä!
  Minäkin olen pyöräillyt täällä ja saanut sääliviä katseita. Heti kun taloudellisesti mahdollista, ostin auton : ) Irlannin tuuli ja sade ja mäkiset maalaistiet ilman mitään pyöräilijöille tarkoitettua tilaa ovat kyllä haaste. Ainoa paikka jossa olen nähnyt turvallisia pyöräteitä on Mayon Atlantic Wayn Green Way. Sekin turisteille tarkoitettu. Esim koululaiset eivät kulje pyörllä kouluun, koska se ei ole turvallista - ja kastuu sateessa niin usein. Aamuruuhkat johtuvat enimmäkseen juuri tästä: joka koululainen on kuljetettava koulun portille mamin kyydissä.

  Varmaan taas yksi noista jutuista, jotka ei vaan ikinä muutu täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos tuli viihdettä arkeen :)
   Pyöräily on kyllä herättänyt kummastusta kerran jos toisenkin.
   pyöräteiden puuttumista olen harmitellut. Kapeille maalaisteille ei juuri tee mieli mennä henkeään uhraamaan, sen verran hurjaa kyytiä siellä ajellaan. Sen vuoksi olenkin pyöräillyt pääsääntöisesti keskusta-alueella ja useimmiten kävelyteillä, hieman kadunleveydestä ja liikenteestä riippuen.
   Koululaisten kulkeminen itse kouluun vähentäisi taatusti huomattavasti aamu- ja iltapäiväruuhkia.

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!