28. syyskuuta 2018

Päiväkävelyllä Listowelissa

Listowel, keltainen talo, sininen pöytä
Listowel tuntuu olevan pieni värikäs keskittymä lehmien täplittämien peltojen ja vehreiden nummikumpujen keskellä. Vajaan viiden tuhannen asukkaan pikkukaupunki Listowel sijaitsee Kerryn kreivikunnan pohjoisosassa. Kaupungin läpi virtaa vuolas Feale joki. Kaupunki on aikoinaan rakentunut joen rannalla olevan linnan ympärille. Tätä nykyä linnasta on jäljellä enää osa. Kesäkuukausina jäljelläolevaan linnaan järjestetään opastettuja kierroksia.

Listowel tunnetaan Irlannin kirjallisuuskaupunkina - täältä ovat kotoisin tai siellä ovat asuneet monet irlantilaiset kirjailijat ja runoilijat. Listowelissa vietetäänkin toukokuussa kirjallisuusfestivaaleja. Sen ohella kaupungin toinen päätapahtuma on syyskuiset laukkakisat Listowel Races.

Ajaessamme laukkakisoihin Listowelin keskustan läpi totesin sen olevan sympaattisennäköinen pikkukaupunki. Mieheni mielestä se nyt oli vain ihan tavallinen irlantilainen kaupunki. Omasta mielestäni kuitenkin vähän enemmän kuin tavallinen. Vähintäänkin sitä on pidetty oikein hyvässä kunnossa. Tätä puoltaa myös juuri kuulemani uutinen, jonka mukaan Listowel on valittu vuoden 2018 siistiksi kaupungiksi - tällä saarella tykätään selkeästi jakaa noita titteleitä, yhdestä jos toisestakin asiasta.
Listowel castle, Listowel theatre

Kuulaana, mutta hivenen kirpakkana syyspäivänä Listowel osoittautui vallan mainioksi päiväkävelykohteeksi. Puistoalueella vastaan tuli lähinnä koiranulkoiluttajia ja muutamia lenkkeilijöitä, puistossa sijaitsevassa leikkipuistossa ei vielä siihen aikaan näkynyt temmeltäjiä. 

Työntelin vaunuja syysauringon valaisimien toinen toistaan värikkäämpien talojen lomassa ja ihailin taloihin maalattuja pieniä yksityiskohtia. Aivan kaupungin ytimestä, aukion keskellä oli vanha kirkko, joka näytti toimivan tätä nykyä teatterina ja kulttuurikeskuksena. 

Nyt minä pidän pienen tauon ja nautin kahvin ja sconesini. Hypätkää te vuorostanne Listowelin kaduille.
Listowel, värikkäät talot

Listowel, värikkäät talot

Listowel

Listowel

Listowel, listowel theatre

Listowel, stone bridge

Ja loppuun vielä Brendan Kennellyn, irlantilaisen runoilijan säkenet:


When a Listowel man takes a drink from any tap
in this lovely town,
'tie not only water that's going down,
but the purified secrets of the dead,
flowing into his belly and through his head.
No town here or in any land,
will do this for your body and mind.
Inspiration flows through the graveyard sod.
Turn a tap in Listowel, out flows God!

4 kommenttia:

 1. Listowel on kiva kaupunki minunkin mielestä. Tuo maid of erin pubin keulahahmo peitettiin monta vuotta takaperin ja lopuksi otettiin pois kokonaan, koska risteyksessä oli monta onnettomuutta kun ihmiset tuijottivat hahmon paljasta rintaa. :D Se on nyt kuitenkin saatu takaisin paikalleen ihan alkuperäisessä muodossaan, ja ei vissiin aiheuta enää onnettomuuksia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä tarinasta :D
   Ehkä ajat ovat hivenen muuttuneet. Ja hienoa, että se saatiin takaisin alkuperäisessä muodossaan.

   Poista
 2. Jos tuo on tavallinen irlantilainen kaupunki, niin onpa hienot paikat!!

  VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!