17. maaliskuuta 2019

Uusia perinteitä

St patrick's day, paraati, tralee, iralnti, hevonen, shamrock

Asumme nyt kolmatta vuotta Irlannissa. Huomaan sen tuoneen kotiimme uusia perinteitä tai pitäisikö ennemminkin sanoa pieniä juhlanaiheita. Uusien lisäksi monet entiset juhlapäivät ovat painuneet unholaan. Toiset taas ovat pysyneet maasta riippumatta samoina, kuten nyt vaikkapa joulun tai uuden vuoden viettäminen.

Tänään vietettiin St Patrick's Dayta. Kyseessä on Irlannin kansallispäivä, jota vietetään maan suojeluspyhimys pyhän Patrickin muistolle. Tavaksemme on tullut näin maaliskuun puolivälissä pukeutua vähintäänkin osittain vihreään, mennä seuraamaan paraatia ja käydä sen päätteeksi pubilounaalla. Omia paraateja järjestetään varmasti ihan jokaisessa Irlannin kaupungissa ja pikkukylässä. Myös Nappulan eskarissa järjestettiin perjantaina omat St Patrick's Dayn juhlat, joita varten hän pukeutui. Juhlien kohokohta taisi lapsen mielestä olla ruoan yhteydessä tarjoiltu vihreä maito. Tänäkin vuonna menimme katsomaan oman pikkukaupunkimme paraatia kaveriperheen kanssa ja sen jälkeen pakenimme tuulista säätä pubiin guinnesseille.
Tralee, irlanti, paraati, st patrick's day, kettuasu

St patrick's day paraati, tralee, bank of ireland

Helmikuun puolelle, kun Suomessa herkutellaan runebergintortuilla ja laskiaispullilla, vietimme me täkäläisen tavan mukaan pannukakkutiistaita. Pannukakkutiistaita vietetään paastonalun alkamiseksi. Historian mukaan jauhot ja maitotuotteet olivat pannassa paastonaikana, joten ne käytettiin ennen sen alkamista. Ja isostihan niitä saa kulumaan lettuihin. Mekin paistoimme Nappulan kanssa omat lettukasamme, vaikkei paaston aloittamisesta meidän tapauksessa olekaan kyse.
Pancake tuesday, pikkuleipuri, lettutaikina, lettupannu

Isän- ja äitienpäivää olemme myös siirtyneet viettämään täkäläisen aikataulun mukaan. Niitä juhlitaan täällä kevät-kesällä. Äitienpäivää maaliskuussa ja isänpäivää kesäkuussa.

Marraskuulle olemme saaneet uuden juhlanaiheen - Halloweenin. Tuota alunperin irlantilaista juhlaa vietetään täällä hyvin näkyvästi. Nappulalla on ollut omat halloween juhlansa eskarissa. Halloweeniltana meidän asuinalueella kiertää paljon lapsia karkki ja kepposteluineen. On siis parempi hommata kaikenlaista jaettavaa pikkuherkkua ja osallistua päivään.

Myönnän, että Irlannissa asumisen myötä monet suomalaiset juhlapyhät ovat jääneet viettämättä tai huomioimatta. Esimerkiksi vappu ja juhannus ovat sellaisia juhlapyhiä, jotka ovat Suomessa olleet niitä kaveriporukalla vietettäviä juhlia ja toisinaan juhannuksena on painuttu ihan vain omallakin porukalla mökkimaisemiin. Niiden olemassa olosta on täällä asuessa muistuttanut ainoastaan sosiaalinen media. Tottahan niitä on suomalaisia juhlapyhiä, joita ei ole Suomessakaan asuessa tullut juuri noteerattua. 
Mutta niinpä se taitaa mennä; maassa maan tavalla, myös juhlapyhien suhteen.

2 kommenttia:

  1. Meille on kehittynyt ihan omanlaiset perinteet, vappua tai juhannusta ei oikeastaan meille ole mutta joulua juhlitaan omalla tavalla ja ehkä se on suomalaisista juhlista tärkein. Pääsiäiseen kuuluu lampaan syöminen ja suklaamunien etsiminen kartan kanssa pihalta. Turkkilaisista juhlista en osannut ottaa pitkään omakseni mitään mutta nykyisin juhlin lastenpäivää ja sokerijuhlaa, sen sijaan vuoden suurin juhla eli uhrijuhla jää meillä aina lähes juhlimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahden kulttuurin välillä elämisessä on se kiva puoli, että voi niin sanotusti napsia rusinat pullasta ja viettää juuri niitä juhlapyhiä, jotka itselle parhaiten sopivat. Ja viettää niitä nimenomaan omalla tavalla, kuten mainitsitkin. Kiitos kommentistasi Petra!

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!