6. joulukuuta 2017

Suomi aatoksia


Suomi, piparkakku, Axa leipomo, Teema lautanen, Iittala

Itsenäisyyspäivän kynnyksellä aloin pohtimaan mitä tällainen vasta vähän aikaa Suomen rajojen ulkopuolella asunut emäntä arvostaa kotimaassaassaan.

Asioita on paljonkin. Monet niistä ovat sellaisia, joita on Suomessa asuessaan pitänyt itsestäänselvyyksinä, mutta vajaa vuosi Irlannissa on antanut kuitenkin jo vähän perspektiiviä erotella ja katsoa asioita uudesta vinkkelistä.

Tässä joitakin mielen päälle nousseita seikkoja:

Suomalainen neuvolajärjestelmä on noussut arvoon arvaamattomaan. Onpa oikeasti loistava juttu! Omasta kokemuksesta voin puhua vain hyvää suomalaisesta neuvolajärjestelmästä ja siitä kuinka siinä otetaan huomioon muutakin kuin vain äidin paino ja verenpaine, ollaan kiinnostuneita myös puolison hyvinvoinnista. Koska aihe on tällä haavaa itselle ajankohtainen, kirjoitan myöhemmin oman postauksen Irlannin mallista.

Jos jotakin asioita luvataan hoitaa, ne pääsääntöisesti tulevat hoidetuiksi. Tottahan toki asioita on aina  helpompi hoitaa omalla äidinkielellään ja yleensä on aina joku käry siitä, mistä niitä vastauksia lähtee kaivamaan. Kielipuolen ja tuon "etukäteen tietämisen" sijaan tarkoitan tällä enemmänkin sitä, kun jostakin asiasta on sovittu ja se on luvattu tehdä ja hoitaa tiettyyn aikaan mennessä, näin myös tapahtuu. Täällä se ei käytännössä koskaan, ainakaan ilman ylimääräisiä kyselyitä ja selvittelyjä mene niin. Tästä aiheesta, kun hommat eivät hoidu niin kuin pitäisi olen kirjoittanut useampaan otteeseen blogiini, muun muassa täällä.

Näin talvella sitä on alkanut kummasti kaipaamaan sisätilaa, jossa olisi lämmintä ilman montaa kerrosta vaatteita ja vierellä hurisevaa sähköpöhötintä.

Äitiysloman pituus ja mahdollisuus vanhempainvapaaseen. Vaikka Irlannissakin on moneen muuhun maahan verrattuna pitkä äitiysloma, kuusi kuukautta. On Suomen malli herättänyt monessa täkäläisessä kaverissani ihastusta. Puhumattakaan siitä, että sen lisäksi on olemassa hoitovapaa, jota pystyy halutessaan pitämään siihen saakka kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

Ilmainen tai no verovaroin kustannettu koulutus, joka sisältää myös ilmaisen ruokailun ja peruskoulussa koulukirjat.

Hana, josta tulee sen lämpöistä vettä kun haluaa. Ei tarvitse kikkailla erillisten kylmä- ja kuumavesihanojen kanssa.

Virallisten asioiden hoitamisen helppous. Suomessa hyvin monen asian – virallisemman tai epävirallisemman - voi hoitaa netissä, pankkitunnusten tai muun kirjautumispalvelun kautta, silloin kun itselle parhaiten sopii.
Täällä se tarkoittaa asiointia eri toimistoissa, lomakkeiden tai kirjeiden lähettämistä postin välityksellä tai puhelinsoittoja.
Hyvä esimerkki erään Irlannin valtionkonttuurin toiminnasta ponnahti juuri pinnalle. Olin lähettänyt keväällä, muistaakseni huhtikuussa erään monisivuisen hakemuksen liitteineen erääseen byrooseen. Reilut pari kuukautta hakemuksen lähettämisen jälkeen sain kirjeen, jossa kerrottiin, että he ovat vastaanottaneet hakemukseni, mutta eivät ole vielä ehtineet käsittelemään sitä. Marraskuun lopulla, noin viisi kuukautta edellisestä yhteydenotosta saan jälleen kirjeen kyseiseltä taholta, jossa minua pyydetään täyttämään uusi yli kymmensivuinen pumasta ja toimittamaan se mitä ihmeellisempine liiteineen. "Nopean" toiminnan vuoksi jään mielenkiinnolla odottamaan, tapahtuuko asialle mitään sinä aikana kun asumme tässä maassa.

valkoinen kukka, krysanteemi


Ensimmäistä kertaa minulla ja miehelläni oli sellainen olo, että olisimme mieluusti ottaneet kontaktia ja hakeutuneet suomalaiseen seuraan viettämään itsenäisyyspäivää. Isompia satavuotisjuhlia suomalaisten kesken järjestettiinkin Dublinissa ja Corkissa. Meidän kohdalla ongelmaksi tuli vain se, että olisimme halunneet molemmat ottaneet osaa tapahtumaan, mutta meillä ei ole paikkaa, jonne sijoittaa Nappulaa siksi aikaa. Molemmat reissut kun olisivat vaatineet yöpymisen ja juhlallisuudet olivat vain aikuisille.

Fazer, Fazerin sininen, 100, Suomisuklaa

Itsenäisyyspäivää vietämme kotona, omalla porukalla. Mies pyrkii tulemaan töistä edes vähän aiemmin kotiin, jotta saisimme syötyä yhdessä. Illalliseksi on luvassa paistettua lohta, perunamuussia ja parsaa sekä ruisleipää kyytipojaksi. Yle Areenan kautta aiomme katsoa jonkun silauksen itsenäisyysjuhlan vietosta.

Paljon onnea satavuotias Suomi!

Vinkkinä muuten muillekin, Yle Areenalta on katsottavissa kattava tarjonta Suomen 100 vuotis- juhlavuoden ohjelmistoa. Osa tarjonnasta näkyy myös ulkomailla.

2 kommenttia:

 1. Kiitos lämminhenkisestä postauksesta. Todella harmi, että ette päässeet juhlimaan Suomea isolla porukalla, vaikka juhla oman perheen kesken oli varmasti myös hieno juttu. Ruokalista oli sama koulun juhlalounaalla!
  Irlanninkin perspektiivistä tarkasteltuna meillä asiat ovat hyvällä tolalla. Miltähän Suomi mahtaa näyttääkään kauempaa, huonommista oloista katsottuna.
  Paljon onnea Teille ulkosuomalaisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ehkäpä yritetään ensi vuonna uudemman kerran, paremmilla järjestelyillä. Luulen, että kauempaa katsottuna Suomi pääsee vielä paremmille pisteille kuin läheltä tarkkailtuna :)

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!