21. kesäkuuta 2018

Juhannus nahkahousuissa

perhonen, perhoskoriste

Minulla tai meillä ei ole ollut mitään kiveen kirjattua juhannusperinnettä. Siitä saakka kun olen päättänyt missä juhannuksen vietän on ohjelmaan kuulunut kavereita, mökkeilyä tai telttailua. Nuoruuteni kesinä niitä vietettiin aina isolla kaveriporukalla jonkun mökillä tai leirintäalueella Saimaan rannalla. Sittemmin porukat ovat vaihtuneet ja pienentyneet ja juhannuksenviettopaikat muuttuneet. Yhtä kesää lukuunottamatta olen tainnut viettää juhannuksen muualla kuin kaupungissa. 

Koska variaatioita on vuosien varsille mahtunut, en koe "menettäväni juhannusta", kun en ole keskikesän juhlan aikaan Suomessa. En tosin ole silloin Irlannissakaan. Tämä pesue nimittäin jättää sadekamppeensa saarelle, vetää nahkashousut jalkaansa ja suuntaa Saksan maalle! Joo, tiedän ettei ketään saksalaista naurata tämä iänikuinen lederhose -juttu ja tiedän myös sen, etteivät ne nahkahousut ole se perinneasu koko Saksassa, mutta ainahan sitä pitää viljellä joitakin hyviä juttuja. Sori siitä.
koivu

Asia on nimittäin niin, että mieheni on hehkuttanut minulle varmaan noin kymmenen vuotta kaverinsa kanssa tekemäänsä poikain kesäreissua Saksan Moselille. Menemättä sen tarkemmin yksityiskohtiin, kerron nyt kuitenkin, että silloin kun meillä juodaan kotona valkoviiniä on se lähes poikkeuksetta Rieslingiä. Sattuneesta syystä. Mosel on nimittäin yksi Saksan viininviljelysalueista. Ja sen abauttiarallaa kymmenen vuotta minulle on aina välillä mainittu joku päivä mennään uudelleen Moselille. No, nyt se päivä on tulossa. Luulenpa vain, että tämä perhematka tulee olemaan hivenen erilainen kun se kultakehyksin reunustettu poikienreissu silloin joskus.

Tämän reissun suhteen tässä on sellainen todellinen onnenkantamoinen. Vaikka matkanteko täältä saaren laidalta esimerkiksi Suomeen kestää aika lailla, niin pieneltä lähikentältä, parinkymmenen minuutin ajomatkan päästä on suora (2h) lento Ryanairin siivin Frankfurt Hanhin kentälle. Joten olisihan se tilaisuus typerää jättää käyttämättä. Omalle kohdalle tämä on varsin mielenkiintoista, sillä en ole koskaan käynyt tuolla päin Saksaa. Ja mies, hän pääsee puhumaan saksaa. Oma kielitaitoni jää kiitoksen ja tervehdysten lisäksi sille eins, zwei, polizei ja lederhose -osastolle, joten täytyy varmaan luvata olla hiljaa.
ruusu, ruusupensas, ruusupuisto, lupiinit

Reilu kuukausi sitten kirjoittelin täällä, että kesäsuunnitelmat ovat vielä tekemättä. Kun Paddyn passiasia saatiin järjestettyä, on pystynyt pistämään tuulemaan. Tämäkin juhannuskeikka lyötiin kasaan vajaan kahden viikon varoajalla. Toki siinä vaiheessa majoituspuolesta oli valittava se mitä oli tarjolla. Sen huomion muuten tein, että saksalaisten majapaikkojen tapaan kuuluu laittaa kuvia aamupalapöydän leikkelevalikoimista. No, sen perusteella en kuitenkaan valintaa tehnyt.

Hyvää juhannusta kokkojen, salkojen ja grillien äärelle! Sen lupaan, että tänä juhannuksena tämä emäntä nauttii ruoan kanssa lähellä tuotettua Rieslingiä.

2 kommenttia:

 1. Niinpä niin, jonkunhan ne viimevuotiset Rieslingit ja Elblingit ym. pitää pois juoda, kun ympärillä kasvaa uusia uutta satoa. Mosel Veranstaltungskalender´in mukaan näkyy pelkästään juhannusviikonloppuna olevan 8 pikkukylässä viinijuhlat. Siinä kuluu 3/4 vuotta ennen kuin kaikki kylät ovat viinijuhlansa juhlineet. Ei tarvitse kerralla vetää päätään täyteen, kun seuraavat juhlat ovat jo näkyvissä. Vain adventti- ja karnevaakiaikana on eri juhlat.Saksalaiset tapaavat juhlia ahkerasti.
  Naisillekin löytyy söpöjä nahkasousuja, vaikkapa punaisia. Tosin Dirnd´l on Alppimaissa suositumpi.
  Sääennustus ei lupaa tukalaa hellettä vaan "kotoisempaa" pilvipoutaa +15° paikkeilla.
  Sinähän osaat ne tärkeimmät sanat, joilla hymyn kanssa valloitat saksalaisten sydämet.
  Hauskaa matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyyhän sitä vähän autella ja maistella sadon herkkuja ;)
   Kiitos vinkistä, täytyykin vilkaista tuota kalenteria!
   Katselin itsekin aiemmin sääennustetta - olemme selkeästi hakemassa sitä "kotoista juhannussäätä", sillä tänne saarelle näyttäisi olevan tulossa lämpöaalto ja Moselille on luvattu huomattavasti viimeämpää. Niin tai näin lomaa ja uusia paikkoja silti luvassa!
   Kiva kun kommentoit Katriina!

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!