14. lokakuuta 2018

Blogihaaste: Kaunein ja se ei niin kaunis rakennus

Punainen ovi, St. John's church, kirkko
Sitä kun tulee päivittäin käveltyä sinne sun tänne, niin samalla tulee luonnollisesti tutkailtua ympäristöä. Omien vakioreittieni varrelta löytyy muun muassa rauhallisia omakotitaloalueita, kivimuurein reunustettuja teitä. Kapeaa joenuomaa reunustavaa kävelytietä, jonka varrella katselen niityllä viihtyviä hevosia, pikkukaupungin keskustan värikkäin taloin reunustettuja katuja ja puistoalueita.

Täällä Traleessa kuin mistä tahansa muualtakin, jossa olen asunut pidempään tulee tietyistä paikoista suosikkeja ja toisista vähemmän suosikkeja. On reittejä, joita on kiva kävellä ja reittejä, joita kävelee koska on pakko tai se on nopein reitti paikasta a paikkaan b. 

Aloin eräänä päivänä kävellessäni miettimään mikä on mielestäni tämän kaupungin kaunein ja vastaavasti se vähiten vetoava rakennus. 

Valitsin kohteiksi tällaiset ihan kunnolla näkyvät rakennukset, ei mitään Gerin takapihan perukoilla sortumaisillaan olevaa varastoa. 

Vaikka fanitan värejä ja täällä Irlannissa asuessa olen erityisesti tykästynyt erivärisiin värikkäisiin taloihin ja oviin, eivät värikkäät talot pääse ihme kyllä tälle listalle. Syynä on se, että tämän kaupungin värikkäät talot on enemmin tai vähemmin vedetty samasta muotista. Ne eivät taloina juuri eroa toisistaan, niitä erottaa ainoastaan väri.

Ja sitten itse asiaan. 
Koulu, koulunportti
Vähiten vetoavan rakennuksen tittelin annan Moyderwell Mercyn alakoululle. Sanottakoon heti alkuun, että koulu oli aika hankala kuvattava, koska sen kuten minkä tahansa koulun ympärillä on korkeat muurit ja metalliset portit. Kuvat olenkin räpsinyt portin pinnojen välistä. Näytti varmaan vähintäänkin epäilyttävältä.

Tasakattoinen, harmaa laitos ei ole omasta mielestäni mitenkään houkutteleva. Asiaa ei edesauta pääsisäänkäynnin betoniseinä, johon on upotettu kiviä. Katolinen koulu on 60-luvun arkkitehtuuria. Toivottavasti oppilaitos on viihtyisämpi sisältä kuin mitä ulkokuori antaa ymmärtää.
Katolinen koulu

Moyderwell mercy, koulu

Kauneimmaksi rakennukseksi nimeän sen sijaan aivan Traleen keskustassa sijaitsevan St. John's kirkon. Goottilaista tyylisuuntaa edustava kirkko erottuu edukseen pikkukaupungin muista rakennuksista. Monet kivirakennukset ovat täällä graniitin harmaita, mutta tämä kivikirkko on muurattu kauniista, hieman punertavanharmaista kivistä. Kirkon ulkopinnassa on monia kivoja pieniä yksityiskohtia ja kauniit ikkunat. Erityinen suosikkini on kuitenkin kirkon punaiset puuovet.
St. John's church, kirkko, katolinen kirkko, tralee, punaiset ovet

Kirkko on valmistunut 1850 - 60 luvulla, yli 60 metrinen torni lisättiin siihen 1870 -luvulla. Tuohon aikaan kirkko on ollut varmaankin aika avaralla paikalla, mutta tätä nykyä se on hieman puristuksissa muiden rakennusten välissä. Oion monesti kirkon pihan halki, mutten ole oikeastaan koskaan tajunnut kuinka suuri rakennus se onkaan. Tätä kirjoittaessani kävin ensimmäistä kertaa kurkkaamassa rakennuksen sisään ja ei voi muuta kuin ihmetellä, kuinka reilun 20 000 asukkaan pikkukaupungista löytyy noin suuri kirkko.
St. John's church, Tralee rose garden, roses, autum colors

Näiden kuvien myötä heitän haasteen teille arvoisat kanssabloggaajat. Mikä on mielestäsi oman asuinpaikkakuntasi kaunein ja vastaavasti se ei niin imarteleva rakennus? 

#kauneinrakennus
St. John's church, kirkontorni

St. John's church, kirkko, tralee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kiva kun kommentoit!