25. syyskuuta 2019

Milloin lapsi aloittaa harrastamisen?

milloin lapsi aloittaa harrastuksen, lapsen harrastus, sopiva harrastus lapselle, lapsen harrastaminen, harrastus, hurling

Minulla ei ole tähän kysymykseen vastausta. Ja siihen tuskin löytyykän oikeaa tai väärää vastausta. Oma mielipiteeni on kuitenkin se, että lapsen on jossakin vaiheessa hyvä aloittaa harrastamaan jotakin mistä hän on innostunut ja kiinnostunut. Jotakin mitä on kiva tehdä ja johonkin, johon riittää motivaatiota. Monilla se harrastusvaihe voi alkaa kouluiässä, toisilla aiemmin.

Itsehän vein omat lapseni harrastuksiin, kun he olivat sen kaksi – kolme kuukautta vanhoja. Toisinsanoen niin aikaisin kun jonkun harrastuksen sai suunnilleen aloittaa. Tällä ei tietenkään ollut mitään tekoa sen kanssa, että lapsi tai tässä tapauksessa vauva haluaisi tai tarvitsisi harrastaa jotakin. Siinä oli enemmän kiinni siitä, että halusin itselleni jotakin tekemistä, tutustua muihin samassa tilanteessa oleviin ihmisiin ja saada joillekin päiville jotakin aikataulua ja rytmiä. Niinpä sitä tuli kierreltyä muskarit, äiti-lapsi -jumpat, perhekerhot, pilatekset, uintiryhmät ja bailatinot vauvojen ja vähän vanhempienkin temmeltäjien kanssa. Ja kyllä, saatiin tekemistä ja kavereita.

Nämä mainitsemani kerhot ja aktiviteetit olivat paikkoja, jossa kävin/käyn lasten kanssa, enkä miellä niitä samalla tavalla harrastamiseksi, kuin sellaista, jossa lapsi kävisi enemmänkin omasta mielenkiinnostaan ja halustaan ja kenties ilman vanhempaa. 
milloin lapsi aloittaa harrastuksen, lapsen harrastus, sopiva harrastus lapselle, lapsen harrastaminen, harrastus, perhekerho, muskari, rumpu
Käytin Nappulan viime kesänä nelivuotistarkastuksessa Suomessa ja siellä kyseltiin onko lapsella harrastuksia. En tiedä oliko kysymyksessä sellaista pitäisi olla- äänensävyä vai kuvittelinko ainoastaan sen. Joka tapauksessa tuon kesäisen käynnin jälkeen aloin ensimmäisen kerran miettimään asiaa. Pitäisikö lapsen harrastaa jotakin ja onko sen aloittamiselle jokin ikä? Vähän niinkuin parasta ennen -aika?

Milloin ja minkä ikäisenä jotakin harrastusta tulisi aloittaa riippuu ennen kaikkea lapsesta. Tarvitseeko hänen saada jotakin lisäpuuhaa? Kentien paikkaa jossa purkaa energiaa tai saada ikäistään seuraa?

Meidän tapauksessamme  terveystarkastusta edeltäneenä syksynä Nappulan aloitellessa eskaria, tuntui siinä olevan enemmän kuin riittävästi aktiviteettia hänelle. Ihan siitäkin huolimatta, että kyseessä on vain neljä tuntia päivässä ja muu aika päivästä pööpöillään tämän emännän johdolla.
milloin lapsi aloittaa harrastuksen, lapsen harrastus, sopiva harrastus lapselle, lapsen harrastaminen, harrastus, aitilapsijumppa

Olen itse ollut aina sellainen harrastushirmu. Olen aina harrastanut jotakin. Lukuisat harrastukset ovat kulkeneet mukanani kymmeniä vuosia. Ja osa on ollut enemmänkin lyhyemmän ajan kokeiluita. Lyhyemmän ajan kokeiluun aikuisiällä voi listata ainakin akvarellivärimaalauksen, rugbyn ja afrotanssin. Lasten synnyttyä omat harrastukset ovat jääneet vähän vähemmälle. Ne eivät ole päättyneet, mutta koska aikaa on ollut käytettävissä vähemmän, ovat jäljelle jääneet muutamat helmet. Liikunnan harrastamisesta jollakin muotoa olen pitänyt kuitenkin tiukasti kiinni.

Siitäkin huolimatta, että olen itse harrastanut yhtä sun toista, en koe suurta viehtymystä lähteä harrastuskuskiksi, mitä se ainakin pienten lasten kohdalla olisi tai viettää iltoja ja viikonloppuja kentän reunalla tai vastaavassa paikassa. Ja leipoa niitä kuuluisia mokkapaloja myyjäisiin. Osaan kyllä arvata, että sekin aika on vielä edessä.

Mutta miten on, pitääkö sinun mielestäsi lapsen harrastaa jotakin? Mikä on sopiva ikä harrastuksen aloittamiseen?


*Tähän postaukseen on tulossa lähiaikoina jatko-osa*

3 kommenttia:

 1. Tuo on erittäin mielenkiintoinen kysymys, johon löytyy taatusti monia mielipiteitä. Arvelisin että yhtä vastausta ei ole.

  Jotkut lapset harrastavat todella paljon ja toisilla lapsilla ei ole harrastuksia kodin, koulun ja kaveripiirin ulkopuolella. Molemmissa porukoissa on sekä tyytyväisiä, että tyytymättömiä. Uimahallin saunassa kaksi kilpauimarityttöä kertoi valmennuksen ohella harrastavansa lähes joka päivä myös jotakin muuta. Vaikuttivat onnellisilta, vaikka kuulija hikoili jo muustakin syystä kuin saunasta.

  Jotkut harrastukset pitää ainakin jonkun mielestä aloittaa hyvin nuorena. Tiedän myös erittäin menestyneen taiteilijan, joka aloitti pianonsa kanssa keskustelun vasta murrosiässä.

  Toisaalta pitää tunnistaa se, että lapsi harrastaa vanhempien vuoksi. Toisaalta vanhemman pitää olla sensitiivinen ja tukea silloinkin, kun lapsi haluaa pontevasti jo lopettaa.

  Mutta mutta ...ihmisellä on vain yksi kallisarvoinen lapsuus ja jokainen lapsi ja perhe on erilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä siitä, että harrastaminen ja sen määtä on hyvin yksilöllistä. Yhdelle yksi juttu riittää, toisella niitä on moninverroin.
   On valitettavaa, että moni harrastus pitäisi aloittaa kovin nuorena ja se muuttuu varhain turhan vakavaksi, jolloin muulle harrastamiselle/tekemiselle ei enää tahhdo löytyä aikaa.

   Poista
 2. Se on valitettavan totta, että moni harrastus on hyvin kilpailuhenkistä - ja kallista - jo silloin, kun harrastava lapsi on pieni.

  VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!