11. syyskuuta 2019

Uutisvirtaa

uutisten seuraaminen, uutisvirta, sanomalehti, the irish times, irish daily mirror, median seuraaminen, ulkosuomalainen

Rakastan sellaisia kiireettömiä hetkiä. Entisessä elämässä ne hetket ajoittuivat sunnuntaiaamuihin. Silloin oli aikaa, painomusteenhajuinen sanomalehti ja sammiollinen kahvia. Aika on kuitenkin muuttunut; ne kiireettömät tai sanoisinko häiriöttömät hetket ovat melkein historiaa. Kahvia tulee juotua vähemmän ja edellisen kerran olen lukenut oikeaa sanomalehteä kesällä Suomessa – sen kahvikupillisen kanssa tietty.

Siitä huolimatta, että tykkään lukea sanomalehden sanomalehtenä, ei minun tule luettua niitä Irlannissa. Kyllähän niitä olisi kaupoissa tarjolla iso repertuaari – sanomalehtiä ei täällä toimiteta kotiin, vaan ne ostetaan kaupoista. Paikallislehdet, ainakin täällä meidän kulmilla ovat enemmänkin täynnä omasta näkökulmasta epäoleellisia tietoja; jonkun synttäreistä ja kyläliigan ottelun lopputuloksista rahankeruukampanjaan, jolla on saatu koulun x pihalle uusi leikkipaikka. Vähiin on jäänyt siis paikallislehtienkin lukeminen.

Aikaa tulee seurattua ilman lehteäkin. Olen huomannut, että uutisten seuraamisen suhteen, minulle on Irlannissa asumisen aikana noussut kolmikko, joista jokaisella on oma rooli tietotoimistonani. 

Vietän päivittäin useita tunteja keittiössä; ruoan laittamisen, syömisen, tiskien ja pyykkien kimpussa muun muassa. Näitä hommia tahdittaa lähes poikkeuksetta taustalla soiva radio. Radion uutislähetysten ja ajoittain tulevien ajankohtaisohjelmien myötä olen mielestäni riittävän hyvin kärryillä siitä mitä paikkakunnalla tapahtuu. Radio on tässä maassa paikallisesta näkökulmasta hassu kapistus, sen avulla tiedän missä on liikenneruuhkia, missä on jokin tapahtuma tai kenellä on hautajaiset. Ja tottahan radion uutislähetyksissä tulee tietoa laajemmallakin skaalalla kuin pelkästään paikallisesta vinkkelistä.

Tämän laajemman skaalan tukena toimivat TV-uutiset. En katso valtakunnallista illan uutislähetystä päivittäin, mutta useamman kerran viikossa kuitenkin. Radion ohella TV toimii tietotoimistonani siitä mitä tällä saarella ja sen ulkopuolella tapahtuu.

Suomen tapahtumia seuraan yllättäen netin kautta. Pääasiallisena lähteenäni toimii Ylen verkkouutiset. Luen niitä päivittäin. Toisinaan enemmän otsikkotasolla, toisinaan huomattavasti syvällisemmin, riippuen päivän kulusta. Yle on valikoitunut päälähteekseni sen vuoksi, että kaikkia sen uutisia pääsee lukemaan vapaasti. Tykkään lukea myös Hesaria, mutta koska minulla ei ole sinne vaadittavia tunnuksia, turhaannun usein klikkailemaan kiinnostavien kolumnien tai uutisten alkuja pääsemättä niissä sen pidemmälle. Turun Sanomien tarjontaa silmäilen myös ajoittain, mutta sen lukeminen on vähäistä samasta syystä Hesarin kanssa.

Ja niinhän se aina menee, että mikäli maailmassa – pienemmällä tai isommalla sektorilla - tapahtuu jotakin mielenkiintoista, tulee siitä haettua lisätietoa milloin mistäkin lähteestä.

Yle uutiset täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Ylen nettisivuille (klik) on tehty videokooste jokaisen vuoden merkityksellisistä tapahtumista. Sinä vuonna kun synnyin tehtiin muun muassa lottouudistus ja Juha Mieto hävisi sadasosasekunnilla olympiakullan. Mistä uutisoitiin sinun synnyinvuotenasi? Ja mistä lähteestä seuraat tapahtumia lähellä tai kauempana?

1 kommentti:

  1. Maailma ja varsinkin Eurooppa on pieni ja uutiset kulkevat nopeasti toisin kuin silloin, kun YLE alkoi uutisia toimittaa.

    Vähän aikaa sitten tieto kulki kirjeessä höyrylaivalla merien yli ja nyt sain viestin työpaikkani läheisyydessä olevasta uhkaavasta tilanteesta toiselta puolelta maapalloa!

    VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!