7. syyskuuta 2019

Päivähoito Irlannissa

paivahoito irlannissa, paivahoito, irlanti, mini rodini, reppu, kettureppu, sisarukset, paivakoti, paivahoidon kustannukset
Syys se starttasi meilläkin. Esikoulut aloittivat kautensa syyskuun alussa ja reput kaivettiin esiin. Köörimme flunssailu heitti kapuloita rattaisiin, mutta aloittamaan päästiin kuitenkin, vaikkei ihan ajallaan.

Esikoulu – Pre School on Irlannissa kaksivuotinen. Se alkaa lapsen ollessa kolmevuotias. Nelivuotias Nappula on käynyt eskarissa vuoden ja aloitti nyt toisen vuotensa. Hänen kohdallaan aloitus oli helppo, koska paikka, hoitajat ja noin puolet lapsista olivat ennestään tuttuja. Hoitopaikka on itsessään pieni, se on samassa talossa, jossa päiväkodinjohtaja asuu. Päiväkodissa on kaksi ryhmää, toinen alle kolmevuotiaille ja toinen eskariryhmä kolme – neljävuotiaille.

Esikoulu on Irlannissa ilmaista, valtion kustantamaa toimintaa. Sitä on arkipäivisin kolme tuntia päivässä. Tässä montessorieskarissa he etenevät teemoittain, jotka vaihtuvat parin – kolmen viikon välein. Osa päivästä tuntuu olevan leikkien ja pelien kautta enemmän opetuksenomaista toimintaa ja osa kädentaitoja, satujen kuuntelua, musiikkihetkiä tai vapaata leikkiaikaa. Ulkoilua on valitettavan vähän. He taitavat leikkiä pienellä pihalla ainoastaan silloin kuin on kuivaa, eikä merkkejä sateesta. Eli tosi harvoin. Ulkoilu painottuu lähinnä kevätkuukausille, jolloin säät ovat yleensä hieman paremmat. Mitään erillisiä ulkoiluvaatteita lapsille ei viedä mukana.

Esikouluun viedään omat eväät eli eväsrasiat ja juomapullot on kaivettu naftaliinista aktiivisempaan käyttöön. Tämä eväs on enemmänkin aamupäivällä syötävä välipala. Aamupalan syömme kotona. Normaalin kolmituntisen eskaripäivän sijaan Nappula on päivittäin hoidossa neljä tuntia. Tämän ylimääräisen tunnin aikana hän syö lounaan, joka valmistetaan hoitopaikan keittiössä. Ylimääräinen tunti on maksullinen.

Huvittavaa täällä modernien asioiden Irlannissa on se, että joka viikon alussa lapselle annetaan kirjekuori, johon tulee viikon loppuun mennessä palauttaa käteisenä viikon hoitokulut. Omalta osalta sluibasimme tästä tavasta jo heti Nappulan aloittaessa hoidossa kaksi vuotta sitten ja saimme luvan maksaa kerralla kuukauden kulut hoitopaikan tilille.
paivahoito irlannissa, paivahoito, irlanti, mini rodini, reppu, kettureppu, sisarukset, paivakoti, paivahoidon kustannukset, leikkipuisto, leikkibussi, liukumaki

Alkaneeseen syksyyn tuli myös toinen isompi muutos. Puolitoistavuotias Paddy aloitti hoidon samassa paikassa Nappulan kanssa. Tämä ensimmäinen viikko on ollut silkkaa pehmeää laskua. Ensimmäisenä päivänä puoli tuntia, toisena tunnin ja kolmantena oli tarkoitus olla puolitoista. Tätä kolmatta päivää ei vielä ensimmäisellä viikolla saavutettu, sillä kuume vei pikkumiehen takaisin petiin.

Mammanpoika Paddylle alku tuntui olevan hankalampi. Itku tuli alussa ja lopussa, myös lyhyen hoitoajan aikana oli kyynel kirvonnt silmään. Uskoisin, että toisen viikon jälkeen tilanne lähtee toivottavasti helpottumaan.

Kun pehmeästä laskusta on toivuttu on Paddyn tarkoitus olla hoidossa kolmena aamupäivänä viikossa, neljä tuntia kerralla. Saman mittainen päivä kuin siskollaan isompien lasten ryhmässä.
Alle kolmevuotiaiden hoito on Irlannissa kallista. Kolmesta puolikkaasta päivästä viikossa maksamme 300€ kuukaudessa. Kokopäiväinen hoito samassa paikassa maksaa 640€ kuukaudessa. Tässä hoitopaikassa pienten lasten hoitoon sisältyy ruoka ja välipalat. Vaipat tuodaan kotoa.

Hintahaitari on samankaltainen meidän pikkupaikkakunnan päiväkodeissa. Jotkut hoitopaikat ovat vähän halvempia, mutta niihin tulee tuoda ruoat mukana. Dublinin seudulla olen kuullut yli 1000€ hoitokuluista kuukaudessa. Täällä voi vain uumoilla niistä alle kolmen sadan euron kokopäiväisen hoidon kuukausikuluista, joita Suomessa jää vanhemman maksettavaksi.
paivahoito irlannissa, paivahoito, irlanti, mini rodini, reppu, kettureppu, sisarukset, paivakoti, paivahoidon kustannukset1 kommentti:

  1. Tästä saa varmasti kuulla myöhemmin lisää...

    VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!