4. syyskuuta 2019

Majakkamatkailua Irlannissa: Loop Headin majakka

Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka, irlanti, majakkamatkailua, valkoinen majakka

Olin tutkaillut karttoja jo aiemmin ja pistänyt niemen kärjessä nöpöttävän Loop Headin majakan nimen korvantaakse. Tuolla pitäisi joskus päästä käymään! Matka ei linnuntietä ole mikään mahdoton, mutta käytännössä se tällä konkkaronkalla tarkoittaa kuitenkin kokopäiväretkeä.

Elokuun viimeisellä viikolla, kun arki ei ollut vielä alkanut ja mies oli työreissulla, mikä tarkoitti, että minulla oli auto käytössä. Pakkasin eräänä aamuna lapset, eväät, kantorepun, vaihtovaatteet ja sadevatteet autoon ja ilmoitin, että nyt lähdemme majakkaretkelle! Teema sopi kuin nenä päähän juuri edellisinä päivinä luettujen Muumikirjojen kanssa.

Loop Headin majakka sijaitsee mantereella, Loop Headin niemen kärjessä. Meiltä nopein reitti paikalle vaati kuitenkin lauttamatkailua. Näppäräksi koettu puoli tuntia kestävää lauttamatka Kerryn kreivikunnasta Clairen kreivikunnan puolelle on tullut tutuksi aiemmiltakin reissuilta. Maksullinen lautta kulkee puolen tunnin välein.

Pian lauttamatkan jälkeen maisema muuttui vähäpuisemmaksi. Ajelimme maalaisteitä pitkin, muutamien pienten kylien läpi. Tie kulki peltojen ja nummien halki. Lehmät tuijottivat laidunmailtaan ja tuulivoimalat nousivat ylväinä vihreiden kumpujen takaa. Sinne tänne tienposkeen oli jäänyt tönöttämään asunnottomaksi jääneitä taloja, joiden pihapiirissä muraatti ja piikkipusikot olivat ottaneet vallan. Kärkeä lähestyttäessä meri pilkehti nummien ja peltojen lomasta, milloin toiselta, milloin molemmilta puolilta mutaista tietä.
Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka, irlanti, majakkamatkailua, nummi, atlantti

Parkkeerasin auton majakan parkkipaikalle. Oli aika päästää takapenkkiläisten höyryt pihalle. Tuuli tuiversi milloin lempeämmin, milloin vähemmin lempeämmin. Kävelimme nummilla ja ihailimme lähellä majakkaa olevia jyrkkiä, meren työstämiä kallioseinämiä ja edessämme avautuvaa loputtomantuntuista Atlanttia. Seuraavalle mantereelle onkin matkaa. Katsoimme vuoroin aaltojen vellontaa ja vuoroin sitä mitä eväspaketin sisältä avautuu. Hyvälle maistuivat eväät näissä puitteissa, niinkuin aina ulkona.
Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka, wild atlantic way, retki lasten kanssa, irlanti, majakkamatkailua, kallioseinämä, atlantti, Loop Head niemimaa, tyrsky

Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka, retki lasten kanssa, irlanti, majakkamatkailua, evastauko, atlantti, kallioseinama, pallotakki, keltainen sadetakki
Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka, irlanti, retki lasten kanssa, majakkamatkailua, Loop Head niemimaa, pallotakki, nummi, atlantti

Majakka itsessään oli ehkä pienoinen pettymys. Mielessäni olin verrannut sitä jylhään Bengtskärin majakkaan, mutta Loop Headissa ei ihan niihin kokoluokkiin päästy, sillä majakan tornin korkeus on vain 23m. Majakan pihapiirissä oli muutama rakennus. Entinen majakanvartian koti, joitakin huoltorakennuksia ja itse majakka. Entiseen kotiin oli tehty pieni museo, jossa kerrottiin paikan historiasta ja myös muista Irlannin majakoista.

Samalle paikalle rakennettiin majakan esiaste vuonna 1670. Se oli yksikerroksinen talo, jonka katolla pidettiin tulta. Tilalle tehtiin uusia rakennelmia 1800 -luvun alussa ja nykyinen majakkatorni valmistui 1854. Loop Headin majakka on edelleen toiminnassa, se automatisoitiin 1991.

Kävimme pienen ryhmän mukana tutustumassa itse majakkaan. Kipusimme ylös torniin kiertäviä portaita. Huipulla pääsi ulos majakkaa kiertävälle tasanteelle. Tässä vaiheessa tuuli oli yltynyt ja lisännyt joukkoon ison kourallisen vesipisaroita, joten lasten kauhistuneista huudoista päätellen, totesin että maisemia on parempi kurkkia majakan tyynemmältä puolelta.
Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka,wild atlantic way, irlanti, majakkamatkailua, valkoinen majakka

Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka, irlanti, majakkamatkailua, valkoinen majakka, majakanvalo, majakantorni

Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka, irlanti, majakkamatkailua, kierreportaat, sininen pylvas

Vaikka Loop Headin majakka ei ollut kovin erikoinen paikkana, tekivät ympärillä avautuvat maisemat ja matka majakalle minuun vaikutuksen. Muutamien kilometrien päässä majakasta on myös muita käymisenarvoisia meren muovaamia luontokohteita, kuten Bridges of Ross. Loop Headin niemimaa sijaitsee muuten Wild Atlantic Wayn varrella, josta olen kirjoittanut aiemminkin (klik).
Loop Head, Loop Head Lighhouse, majakka, irlanti, majakkamatkailua, claire, wild atlantic way, bridges of ross

Loop Headin majakka on avoinna maaliskuulta marraskuun alkuun. Pääsymaksu aikuisilta on 5€, lapsilta 2€.

Irlannin saarella on yhteensä 12 isompaa, toiminnassa olevaa majakkaa, joihin pääsee tutustumaan. Mikäli majakkamatkailu kiinnostaa, lisätietoa kannattaa lukea täältä (klik).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kiva kun kommentoit!