27. lokakuuta 2019

Kahdeksan hassua irlantilaista tapaa

oudot tavat, hassuja tapoja, irlantilaiset tavat, kengat jalassa sisalla, nimen toistaminen, perunan syominen, saasta puhuminen, tapavertailu, huomioita, irlanti, varikas ovi, punainen ovi, muraatti, valkoiset pylvaat, irlantilaiset ovet

1. Käytetään ulkokenkiä sisätiloissa
Ulkokengät pidetään sisällä jalassa niin kotona kyläreissuilla kuin päiväkodeissa ja kerhoissakin. Irlantilaisissa kodeissa ei näe kenkätelineitä eteisessä, mutta sen sijaan paikallisen rouvan päivittäisiin rutiineihin kuulu jokapäiväinen lattioiden luuttuaminen – sattuneesta syystä. Salille tai muuhun liikuntaharrastukseen mennessä, ne treenikengät on vaihdettu jalkaan jo kotona eli niin sanottuja sisäpelikenkiä ei Irlannissa tunneta.

2. Säästä keskusteleminen
Sää on aihe, josta voi aina puhua. Sinäänsä ymmärrettävää, että siitä riittää puhetta, koska sää voi helpostikin muuttua vähintäänkin sen viisi kertaa päivässä äärilaidasta toiseen. Perusharmaasta sumutinpullosateesta – kaatosateeksi– rakeiksi – ukkoseksi – auringonpaisteeksi ja päälle vielä sopivasti tuulta. Mutta niin siitä jaksetaan aina vain keskustella sekä ottaa lähes varmoja katsantoja tulevaan millainen sää on huomenna tai loppuviikosta. Ihan niin kuin sen joku tietäisi. Vaihtuu kumminkin.

3. Puhelun päättäminen
Irlantilaisilla on hassu tapa päättää puhelinkeskustelu. Tämä sama toteutuu ihan siitä riippumatta oletko soittanut kaverille, lasten päivähoitoon tai lääkärin vastaanottoon. Puhelun päättyessä nimittäin hoetaan bye -sanaa kiihtyvällä temmolla vaikka kuinka monta kertaa. (sano kymmenen kertaa perätysten tosi nopeasti bye – siltä se kuulostaa).

Omaan korvaani se kuulostaa siltä, että puhuja haluaisi päästä eroon toisesta osapuolesta, ja bye :ta hoetaan niin monta kertaa, että se toinenkin osapuoli tajuaa puhelun päättyneen. Mieheni teoria tähän puhelun loppuseremoniaan on, että kyseessä on kisa, kumpi ehtii sanomaan viimeisen bye:n.
oudot tavat, hassuja tapoja, irlantilaiset tavat, kengat jalassa sisalla, nimen toistaminen, perunan syominen, saasta puhuminen, tapavertailu, huomioita, irlanti, varikas ovi, violetti ovi, muraatti, syksy, ovikolkutin

4. Juoman valmistaminen toiselle
Kun menet käymään jonkun luona kylässä saat melkein heti keittiöön astuessa kysymyksen Otatko kahvia vai teetä? Jos juot teetä, niin älä oleta saavasi mitään muuta kuin ruskeaa pussiteetä. Irlantilaiset rakastavat omia Barry's ja Lyons teitään ja ne juodaan tietysti maidon kanssa. Otatpa teetä tai kahvia, niin juoma valmistetaan sinulle kahvin ja sokerin laittamista myöden. Jos satutut vierailun aikana nauttimaan vielä toisenkin kupillisen samaa kuumaa tavaraa, niin jostakin syystä kahvi-/teekuppi tavataan pestä aina näiden kaatojen välissä. Pesu ja uuden kupin valmistaminen tapahtuu tietysti talon emännä/isännän toimesta.

5. Peruna, peruna ja vielä kerran peruna
Noin äkkiseltään ei tule juuri ruoka-annoksia mieleen, johon ei kuuluisi peruna. Ainakin jossakin muodossa. Ranskalaisina, keitettynä tai muussina. Peruna tuntuu olevan vähän joka ruoka-annokseen kuuluva kylkiäinen, joka tarjoillaan omassa astiassaan. Irlantilaisittain salaatti ja ranskalaiset tai lasagne ja ransalaiset ovat ihan perusyhdistelmä.

6. Pukeutuminen
Pukeutuminen sään mukaan, no sitä harvemmin näkee. Sateessa vedetään helposti pelkkä huppari päällä. Toppatakki voidaan vetää ylle kelien hivenen viiletessä, mutta toppatakin kaverina voidaan hyvin käyttää shortseja. Shortseja näkee käytettävän myös silloin, kun suomalaisittain on vedetty tuulen-ja vedenpitävää kerrosta päälle ja silti kalseus menee luihin ja ytimiin. Kylmien kelien tullessa viihteelle menevät irlannittaret kipsuttelevat korkeissa sandaaleissaan ja lyhyissä mekoissaan, ilman sukkahousuja tietenkin. Välillä tuntuu, että niitä viilenempiin keleihin sopivia saapikkaita käytetään silloin kun niille ei säiden puolesta olisi vielä tarvetta.

Viileällä säällä ihmiset saattavat sisätiloissa, kuten kahviloissa istua se toppatakki päällä, tosin viereisessä pöydässä on yleensä aina se joku t-paitasankari, jota ei viilentyneet kelit paljoa pidättele.
oudot tavat, hassuja tapoja, irlantilaiset tavat, kengat jalassa sisalla, nimen toistaminen, perunan syominen, saasta puhuminen, tapavertailu, huomioita, irlanti, varikas ovi, keltainen ovi, valkoiset pylvaat, tralee

7. Kävelemisen kauhistelu
Vaikka irlantilaiset tuntuvat harrastavan viikonloppukävelylenkkejään, on niin sanottu hyötyliikunnaksi laskettava käveleminen lähes utopistista. Hyvin harva kävelee sitä puolta kilometriä lähikauppaan tai muille pikkuasioilleen vaan hurauttaa sen autolla. Sen vuoksi tällainen paikasta toiseen käveleminen jaksaa herättää ihmetystä ja lähes kauhistelua – kävelitkö koko kahden kilometrin matkan tänne? Yleensä parempi jättää mainitsematta, että myös lapsi kävelee helposti ne matkat, kun on siihen tottunut. Jos kyseessä on sateinen sää tarjotaan autokyytiä eittämättä. Siihen harvoin riittää selitykseksi, että varauduttu on, löytyy veden- ja tuulenpitävää vaatetusta.

8. Nimen toistaminen
Irlantilaiseen puhetyyliin kuuluu juttukumppanin nimen toistaminen. En mahda sille mitään, että monesti näissä tilanteissa minulle tulee olo, kun olisin juttusilla jonkun myyntihemmon kanssa. Hei Riikka, kuinka voit? Onko sinulla suunnitelmia viikonlopulle Riikka? Ahaa, sehän ihanaa. Oletko käynyt siellä aikaisemmin Riikka?

8 kommenttia:

  1. Hihiii, olipa hauska. Mutta eikös me suomalaisetkin höpötetä aina säästä. Ainakin omien vanhempien kanssa keskustelu menee aina siihen, että millanen keli siellä on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati!
      Kyllä suomalaisetkin säästä juttelee, mutta täällä homma on nostettu ihan erilevelille ;)

      Poista
  2. Ymmärrän perunansyönnin. Peruna on merkki siitä, että on ruokaa ja saa vatsansa täyteen. Nykyirlantilaiset eivät enää pelkää 1800-luvun puolivälin nälänhätää, joka johtui perunakadosta.Perinteisesti rukakulttuuri riippuu siitä, mitä maa tuottaa. Saksalaisetkin ovat perunansyöjiä. Köyhän kansan nälänhädät poistuivat, kun peruna tuotiin Saksaan ja kemisti Justus von Liebig keksi typpilannoitteen teollisen valmistamisen. Ruoka-annoksissa perunaa kututaan nimellä "Sättigungsbeilage" eli "saturationsgarnish","kylläisyyslisuke". Suomalaisetkin siirtyivät kaskinauriista perunaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katriina kattavasta tietoiskusta!
      Se on totta, että perunsrutto aiheutti aikanaan pahaa nälänhätää Irlannissa ja sitä seurasi maastamuutto monille, kenelle se oli mahdollista.
      Taitavat Saksa, Suomi ja Irlanti kuulua kaikki noihin pottumaihin, vaikka kyllä täällä paljon enemmän perunaa tarjotaan kuin Suomessa.

      Poista
  3. Olipa hieno ja ytimekäs käytäntöön perustuva selostus maan tavoista. Aika monta mutkaa suoristuu, kun nuo tavat omaksuu irlantilaisesta elämänmenosta ennen siihen kulttuuriin päätymistä.

    Vielä tekee mieli kysyä, eroaako lapsiin suhtautuminen kotimaisesta hiukan pidättyvästä vuorovaikutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!

      Lapsiin suhtautuminen eroaa melkein kuin yö päivästä. Lapset saavat huomiota ja kommentointia osakseen missä heidän kanssa liikkuukaan eivätkä ole vain ilmaa. Kauppojen kassat, vastaantulevat kaduntallaajat ja ravintoloiden/kahviloiden henkilökunta huomioivat lapset, ottavat kontaktia ja juttelevat.

      Poista
  4. Voisiko korostuneella säästä puhumisella olla jokin vastaava merkitys kuten naapurisaarivaltion asukkailla? Watching the English-kirja avasi pintaa syvemmältä miksi he puhuvat säästä ja sillä ei ollut varsinaisen sään kanssa tekemistä. En muista enää sen tarkemmin miten se meni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti naapurisaaren asukkaillakin on osaa tähän keskusteluaiheeseen - en ole tuohon mainitsemaasi kirjaan tutustunut. Sekä ihan sillä, että sää vaihtuu tällä saarella alvariinsa :) Kiitos kommentistasi.

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!