23. lokakuuta 2019

Uutisvertailu Suomi - Irlanti

TV uutiset, uutiset, Suomi, irlanti, Brexit, uutisvertailu, rikosuutiset, RTE, irlannin tv-kanava
Päätin vetäistä tähän väliin yhden vertailukortin hihasta, koska vertailu on omalla kierolla tavallaan hauskaa puuhaa. Arkisen ja hivenen ehkä tylsänkin vertailun aiheena on tällä kertaa TV-uutiset. Vedetään samalle viivalle Yle:n pääuutislähetys eli ne puoli yhdeksän uutiset ja Irlannin vastaava RTÈ:n yhdeksän uutiset.

Molempien maiden pääuutislähetyksissä säilytetään tietynlainen arvokkuuden linja. Studiossa ei kikkailla tai uutislähetykseen ei kuulu mitään erityisiä hassutteluosuuksia. Pääuutislähetys kestää molemmissa maissa sen puolisen tuntia, sisältäen uutisten loppuun tulevat sääennusteet.

Suomessa käsitellään monipuolisesti uutisista eri aihealueilta; kotimaan uutisia, politiikkaa, taloutta, ulkomaan uutisia ja kulttuuria. Ulkomaan uutisten pääpaino tuntuu olevan enimmälti Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

TV uutiset, uutiset, Suomi, irlanti, Brexit, uutisvertailu, rikosuutiset, RTE, irlannin tv-kanava

Sen sijaan Irlantilaisten uutisten rakenne on huomattavasti kapeampi. Kotimaan uutisia on paljon, sen sijaan ulkomaan uutiset ja toisinaan lähes koko uutislähetys keskittyy melkeinpä täysin viereisen saaren Brexit -näytelmälle, jonka painoarvon kyllä tämän saaren kannalta ymmärrän täysin. Toinen suunta ulkomaan uutisille on Yhdysvallat, jossa Trump sekoiluineen loistaa valokeilassa. Tarjonta näiden kahden ilmansuunnan ulkopuolelta on hyvin rajallista, mitä nyt välillä käväistään Brysselissä ja toki isommat maailmantapahtumat näiden raja-alueiden ulkopuolelta pääsevät esille.

Politiikalla on osansa Irlanninkin uutislähetyksistä, mutta Suomeen verrattuna talousuutiset tuntuvat lähes loistavan poissaolollaan. Se, mitä täällä taas uutisoidaan paljon on monenlaiset maatalouteen liittyvät asiat, milloin on puhetta lihantuottajien mielenilmaisuista ja milloin sadonkorjuuta huolestuttavista säistä.

TV uutiset, uutiset, Suomi, irlanti, Brexit, uutisvertailu, rikosuutiset, RTE, irlannin tv-kanava

Sitten on yksi uutisten aihealue, joka on täysin omissa sfääreissään tällä saarella. Nimittäin rikosuutisointi. Niitä katsoessa voisi kuvitella asuvansa jossakin vaarallisemmassakin paikassa. Enkä mene kieltämään, etteikö tällä saarella tapahtuisi, mutta täältä pikkukaupungin pellonreunalta katsottaessa jengiväkivaltaisuudet sun muut tuntuvat erittäin etäisiltä. Melkein voisin väittää, etten ole yhtäkään uutislähetystä nähnyt, missä ei käsiteltäisi jotakin murhaa, rikosta tai vähintäänkin tapahtumaan x liittyvää oikeudenkäyntiä. Rikosuutisointi ei ole koskaan sitä, että reportteri kertoisi tapahtumapaikan lähettyviltä kylmät faktat, vaan sen ympärille rakennetaan aina jonkinlainen taustoitettu tarina. Yleensä haastatellaan naapuruston ihmisiä tai muita uhrin tunteneita henkilöitä. Kun syyllinen saadaan kiinni, kerrotaan nimi ja taustatiedot lähes kaikissa tapauksissa julkisuuteen - yksityisyyden suoja tuntuu näissä asioissa olevan toisenlainen verrattuna Suomeen.

Näin ollen pikaisen vertailun tuloksena Ylen uutiset päihittävät monipuolisuudellaan saarivaltion vastaavat mennen tullen. Irlannissa keskitytään enemmän paikalliseen elämänmenoon.

Aiemmin syksyllä kirjoitin uutisten seuraamisesta noin yleensä (klik).
Millainen uutistarjonta on sinun asuinmaassasi – mikäli se on muu kuin Suomi?

4 kommenttia:

  1. Hyvin kuvailit saaren uutisia. Ja Sharonilla on aina tosi voimakas meikki. Mua sitten ärsyttää nuo naapureiden kommentit. Yleensä eivät edes tunne heitä hyvin. Tyyliin"aina tervehtivät ja kertoivat että hyvää kuuluu"! Just joo...eihän Irlannissa oikeita kuulumisia kerrota juuri koskaan. RTE mielestäni muutenkin uutisoi asiat tietystä vinkkelistä. No, kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Ja RTEhän maksaa toimittajilleen todella hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua myöskin huvittaa ne naapuruston kommentit uhreista. Ja etenkin jos uhri on x lapsimäärän vanhempi, se kerrotaan aina painottaen ja moneen kertaan.

      Poista
  2. Ihmettelin kyllä Suomen uutisia, kun palasin tänne asumaan. Missä olivat rikokset, eikö niitä ollut? Entä papit ja opettajat, jotka 'tunsivat' uhrit, oli kyseessä sitten murha tai liikenneturma. Puhumattakaan naapureista. Suomessa ei myöskään levitellä surmien ja onnettomuuksien uhrien henkilötietoja Irlannin tapaan, hyvin usein jäävät kokonaan nimettömiksi. Irlannissa tiedetään uhreista pian kaikki ja kuvatkin on. Ns nyyhkytarinat kuuluvat enemmän irlantilaiseen mediaan muutenkin, Suomessa vain iltalööpit ja naistenlehdet kertovat kovista kohtaloista. Seuraamme edelleen RTe:n uutisia täällä, sekä radiota joten äänimaailma on tuttu! Irlantilaisten verbaalista huumoria ja nopeata nokkeluutta joskus kaipaan, suomalaiset tuntuvat niin jähmeiltä joskus. Kiva blogi, jaan edelleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota yksityisyyden suojaa olen miettinyt itsekin - nimet kuvan kera kerrotaan aina. Piti mainita siitä tuossa tekstin puolellakin, mutta nähtävästi unohdin.
      Mutta tosiaan välillä tuntuu kun katsoisi Poliisi TV:tä uutisten sijaan. En yhtään ihmettele jos suomalaiset uutiset tuntuvat jokseenkin jähmeiltä.

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!