30. maaliskuuta 2017

Hoitokuvioita

Kun saimme viime syksynä kuulla mahdollisuudesta muuttaa Irlantiin tuli jo silloin puheeksi, että laitamme lapsen jossakin vaiheessa hoitoon. Muutamastakin eri syystä;
1) kun meille on kerran tällainen ulkomaankomennus mahdollistettu, niin olisi hienoa, että lapsi saisi mahdollisuuden oppia englantia täällä ollessa. Itselleni kieltenopiskelu on aina ollut takkuista, joten ei haittaisi yhtään, jos lapsi voisi päästä sen suhteen hivenen helpommalla.
2) lapsi pääsisi leikkimään ikäistensä kanssa ja oppimaan lasten pelisääntöjä. Toisinaan joku voi ottaa lelun kädestä ja niin päin pois – vanhemmat sitä harvemmin kuitenkaan tekevät.
3) Ihan itsekäs syy. Saisin omaa aikaa.
Niin kauan kun minä pyörin pääsääntöisesi kotiakselilla ajatuksissa olisi laittaa hänet hoitoon muutamaksi tunniksi päivässä, muutamana päivänä viikossa. Meillä kun ei täällä ole sosiaalista tukiverkkoa ja mies tekee aika pitkää päivää, niin olisin kovin iloinen, jos saisin tehtyä muutakin kuin huushollinpyöritystä ja ylipäätään asioita ilman lasta.

Ballybunion

Irlannissa äitiysloma kestää puoli vuotta, sen jälkeen on mahdollista jäädä omalla kustannuksella kotiin hoitamaan lasta. Tämän vuoksi lapset laitetaan pieninä hoitoon. Mikäli äidin työ niin sallii, niin hyvin monet tuntuvat palaavan töihin osa-aikaisesti, tehden töitä parina-kolmena päivänä viikossa. Useimmat tuntuvat valitsevan alle vuoden ikäisisille perhepäivähoitajan tai mahdollisesti isovanhemmat hoitavat lasta. Vähän vanhemmille lapsille etsitään päiväkotipaikkoja. En ole kuullut vielä kenenkään mainitsevan, että isä jäisi hoitamaan lasta kotiin, se ei liene lainkaan yleistä täällä. Jos tätä lukee joku täällä asuva ja tietää asiat paremmin, niin sopii korjata :)

Irlannissa lapset pääsevät kolmevuotiaasta kouluikään saakka ilmaiseen leikkikouluun, joka kestää kolme tuntia päivässä. Nappula saa odottaa Play Schooliin pääsyä vielä yli vuoden. Alle kolmevuotiaille päivähoito on luonnollisesti maksullista ja hinnat pyörivät aikalailla erisfääreissä kuin Suomen päiväkotihinnat.

Ballybunion

Kävin Google mapsin kanssa läpi listausta, josta löytyvät kaikki lähialueiden päivähoitopaikat. Viime ja tällä viikolla kävin selvitysteni pohjalta tekemässä ekskursion kolmeen meitä lähinnä olevaan hoitopaikkaan. Kaikki käymäni paikat olivat pieniä, omakotitalon jatkeeksi rakennettuja päiväkoteja. Sanoisin, että nämä hoitopaikat ovat enemmänkin verrattavissa Suomen ryhmäperhepäiväkoteihin. Eli lapsia on kaikkiaan reilut kymmenen ja hoitajia kahdesta kolmeen.

En ilmoittanut mihinkään hoitopaikkaan etukäteen, kunhan pistäydyin Nappulan kanssa paikanpäälle. Kaikissa hoitopaikoissa kanssani ehdittiin onneksi juttelemaan tovi, vaikka keskeytinkin heidät kesken työpäivän. Yhdessä hoitopaikassa pyydettiin reilusti sisälle saakka tutustumaan ja selitettiin kaikki paikan päälle vietävistä lääkärilapuista lähtien. Siellä minulle näytettiin myös lasten päiväohjelma, johon oli merkattu kaikki vessa- ja vaipanvaihtotauoista lähtien. Hoitaja tarkensi näiden kohdalla, että aiemmin he eivät olleet merkanneet näitä lainkaan päiväohjelmaan, mutta sitten vanhemmilta oli tullut kysymyksiä, eikö lapsilta vaihdeta lainkaan vaippoja koko hoitopäivän aikana? Onneksi emäntä osasi tällä kertaa pitää sanaisen arkkunsa kiinni ja tyytyi vain nyökyttelemään.

Kyselin myös kuinka hoidossa suhtaudutaan englanninkielen taidottomaan lapseen, mutta se ei tuntunut olevan mikään ongelma. "Kyllä se täällä oppii! Suomalaisia meillä ei ole aiemmin ollutkaan, mutta tälläkin hetkellä löytyy venäläinen, puolalaisia, liettualainen ja portugalilainen". Eli sekaan vain!


Ballybunion


Päivähoitopaikka, jonka ehdimme Suomesta Nappulalle hakea olisi kustantanut meille kokopäiväisenä 290€/kk. Noiden läpikäymäni kolmen hoitopaikan keskihinta on 170€/viikko eli 680€/kk. Nämä hinnat siis kokopäiväisinä. Kahteen paikkaan lounas kuuluu hintaan, ensimmäisestä paikasta en ole varma, koska hoitaja ehti juttelemaan kovin lyhyen ajan kanssani, enkä tajunnut kysyä tuota lounasasiaa. Osapäiväisinä hinnat toki laskevat.

Missään käymistäni paikoista ei enää tälle keväälle löytynyt vapaita paikkoja. Kesällä kahdesta paikasta pitäisi vapautua tilaa. Täytyy laittaa niihin hakemukset vetämään. Josko saisimme Nappulalle syksyllä, kesän Suomioleilun jälkeen paikan päivähoidosta. Mies kyllä yritti usuttaa minua jo tammikuussa selvittämään hoitopaikkoja – taitaa tietää emäntänsä luonteen – mutta halusin itse saada ensin arjen pyörimään ja löytää meille jotakin päiväpuuhaa ja lähteä vasta sitten selvittämään hoitopaikkoja.

Ballybunion

Jos tätä lukee joku pikkulapsiperheellinen jostakin toisesta maasta Suomen ja Irlannin lisäksi, niin olisi kiinnostavaa kuulla kuinka hoitokuviot on siellä hoidettu.

Kuvat ovat viime sunnuntaiselta rantaretkeltä Ballybunionista.

6 kommenttia:

 1. Ihastuttavaa tutkittavaa pienelle - isommille myös! Mielenkiintoista kuulla (mahdollisia) kommentteja lapsenhoitokokemuksista vihreällä saarella. Kohta pieni selviää englannilla paremmin kuin me kouluenglannillamme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti loppukesästä/alkusyksystä saa kirjoitella lapsenhoitokuvioista lisää. Siihen saakka saa pitää peukkuja, että saadaan jokin paikka. Ja uskon, että hoidon aloittamisen jälkeen alkaa se englantikin pulppuamaan.

   Poista
 2. Kiitos tästä. Työskentelen itse päiväkodissa (kylläkin Suomessa) ja nämä päivähoitokuviot (ja koulujutut myös) eri maissa ovat ihan suosikkeja blogipostauksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :)
   Ja toivotaan tosiaan, että syksyllä seuraa jatkoa näihin postauksiin.

   Poista
 3. Olen itse jo ihan ulkona lastenhoitokuvioista, mutta tyttärelläni oli huono kokemus kokopäivähoidosta kun poika ei päässyt päiväunille ollenkaan ja oli siksi kiukkuinen kotiin haettaessa. Leikkikerhossa tällä ei ole tietty väliä. Kannattaa myös kysyä, pääseekö lapsi ulos ollenkaan vai leikitäänkö vain sisällä! Irlannissa ei ole kurahousuja : )

  VastaaPoista
 4. Kyselin tästä ulkoilusta yhdessä hoitopaikassa, jossa ehdin juttelemaan pidempään. He ulkoilevat "sään salliessa" eli valitettavasti hyvin vähän. Kaikissa käymissäni hoitopaikoissa oli kovin pienet pihat eli ihan jo maalaisjärjellä voi veikkailla, ettei siellä paljon aikaa vietetä.
  Kiitos kommentistasi :)

  VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!