20. toukokuuta 2017

Lasten syntymäpäivät irlantilaisittain


Tapa, johon olen Suomessa tottunut pikkulasten syntymäpäivien kohdalla, on mennyt aika samalla kaavalla. Synttärit vietetään kotona. Kahvitellaan, syödään kakkua ja pientä suolaista. Paikalla ovat lapsen isovanhemmat, kummit ja mahdollisuuksien mukaan lapsen sedät ja tädit sekä mahdolliset serkut. Näin se on meillä toiminut, samoin kuten kummilapsillani ja lähipiirissä.

Siksipä olin hyvin hämmästynyt kun saimme taannoin kutsun eräille yksivuotissyntymäpäiville. Olin kyseistä lasta ja äitiä nähnyt siihen mennessä vain muutaman kerran. Isät olivat myös tervetulleita juhliin. Tosin paikalla taisivat olla vain meidän ulkomaalaisten naisten miehet. Mutta menimmehän me koko porukka, kun kerran kutsuttiin. Synttärit vietettiin perheen kotona maatilamaisessa miljöössä. Tarjottavia makeuksia oli varmasti ainakin kymmentä eri sorttia. Kaveriaikuisia paikalla oli yli parikymmentä ja lapsia ainakin toinen mokoma. Hulinaa siis riitti.

Toiset yksivuotispäivät, joihin otimme osaa vietettiin paikallisessa Hoplopissa. Hurlum hei ja hulinaa! Taisivat kaikki sisäleikkipuiston kabinetit olla varattu synttärijuhlijoille. Näissäkin juhlissa vieraita oli kutakuinkin sama määrä kuin edellisissä. Synttärisankarin isä totesikin minulle huvittuneena: "En edes tiennyt, että lapsellani on näin paljon kavereita". Niinpä, mitäpä ne työssäkäyvät isät tietäisivät, mitä lapset ja vaimot päiväsaikaan touhuavat. Kotiin lähtiessä molemmilta synttäreillä lapsille annettiin vielä give away -lahja. Mitäköhän termiä siitä käytetään suomeksi?


Playdium
Playdium


Omat kokemukset perustuvat tähän mennessä vain pienten lasten syntymäpäiviin. Mutta tuskin niitä sen pienemmällä konseptilla vietetään myöhemminkään, kun tottuvat isoihin kuvioihin pikkulapsesta saakka. Naapurin pojille pystytettiin syntymäpäiviä varten takapihalle pomppulinna. Tuntuu olevan varsin yleinen tapa tuokin. Valitettavasti juuri tuona(kin) päivänä tuli rankkoja sadekuuroja, joten en tiedä miten varsinaisten juhlien kävi.

pomppulinna pihalle

Näiden muutamien juhlien jälkeen olen ymmärtänyt paikallisten synttäreiden jujun. Vaikka synttäreitä vietetään isosti ja juhliin on tilattu varta vasten lapselle suunniteltu kakku, ei ykkössijalla mielestäni ole niinkään vuosia täyttävän lapsen juhliminen, vaan saada koolle iloinen joukko ihmisiä viettämään mukavaa päivää yhdessä. Ja hei, kyllä se tuollaisella konseptilla toimii!

lammaskakku

Olen silti salaa iloinen, että Nappulan syntymäpäivät ovat kesällä, jolloin olemme Suomessa. Saa vetää juhlat matalalla profiililla ilman järjettömiä järjestelyitä ja syödä kotikutoisesti tämän antipaakariemännän tekemää lässähtänyttä kakkua.

2 kommenttia:

 1. Kauan sitten ruokakaupan kassahenkilö sanoi: "Otan osaa", kun totesi ostoksista, että lasten syntymäpäiväjuhla oli tulossa. Oma olo oli päinvastainen: syntymäpäivät olivat kiva juttu! Lukiessani suureellisista valmisteluista, melkein kilpavarustelusta, tuo kaukainen lause tuli mieleen. Olin myös ostamassa ulkomaalaisen miniän kanssa give away-lahjoja. Suomessakin kouluiäisten syntymäpäiviin nuo jutut kuuluvat. Onneksi kummeja, isovanhempia ja sen sellaisia ei tarvitse lahjoa lähtiessä!
  Juuri eilen olin lämminhenkisessä, suomalaisessa juhlassa, jossa yksivuotias sai olla enemmän suvun rakkauden, kuin tavaran piirittämä. Pikkuisesi saakoon kotimaassaan näköisensä, herttaiset juhlat, jossa voi kakku lässähtää, mutta ei tunnelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokipa tuo syntymäpäivien "osanotto" on kiinni minkätyylisistä juhlista on kyse. Mennäänkö suureellisesti vai riittääkö vähempi.
   Nuo kaverilahjat (sain hyvän vinkin suomenkieliseen ilmaisuun) ovat ihan ymmärrettävä osa koululaisten synttäreitä, mutta pikkuiset pärjäisivät varmasti ilmankin.

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!