12. marraskuuta 2018

Miljoonien hyvästien satama: Cobh

Cobh, colorful houses, värikkäät talot, turkoosi talo
Etelä-Irlannissa, aivan Corkin kyljessä sijaitsee pieni värikäs satamakaupunki Cobh. Cobhissa on maailman toisiksi suurin luonnonsatama Australian Sydneyn jälkeen. Tänä päivänä satamaan pysähtyy suuria risteilijäaluksia ympäri maailman ja toki satama toimii myös tavallisena rahtisatamana.
Cobh satama
Cobh, ireland

Se, mistä Cobh tai nimenomaan se satama on varmasti parhaiten tunnettu voi lukea historian lehdiltä. Cobh oli nimittäin Southamptonista 1912 viimeiselle matkalleen lähteneen Titanicin viimeinen satama.
Titanicin lisäksi satamassa on vuosisatojen saatossa vilkutettu monet muutkin kenties viimeiset heiheit. Laiva- ja matkustajaliikenne on ollut vilkasta kautta vuosisatojen. 1848 - 1950 välisenä aikana Cobhista lähteviin laivoihin on noussut noin kolme miljoonaa siirtolaisiksi lähtenyttä irlantilaista. Suuri osa tuosta väestä pakeni nälänhätää ja matkasi paremman elämän toivossa Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.
Cobh, Annie Moore statue, patsas

Cobhin värikkääseen merihistoriaan pääsee tutustumaan Titanic museossa ja vanhaan, kauniiseen rautatieasemaan kunnostetussa Cobh Heritage Centerissä. Sen kulmalta löytyy Annie Moorea ja hänen pikkuveljiään kuvaava patsas. Nuori Annie oli ensimmäinen New Yorkin Ellis Islandille kirjattu siirtolainen. 
Cobh, Ireland

Cobh on rakennettu jyrkkään rinteeseen. Satamaa ja sitä mukailevaa pääkatua pääsee etenemään kivasti, mutta mikäli haluaa käydä ihailemassa pientä kaupunkia toisesta perspektiivistä, vaatii se jo vähän töitä reisi- ja pakaraosastolta. Lihaksiston käyttäminen on sen väärti, sillä pienellä kipuamisella pääsee näkemään lähes jokaisesta Irlantia käsittelevästä turistioppaasta löytyvän kuvan värikkäästä talorivistöstä ja St. Colman's katedraalista. 
Cobh, st. Colman's cathedral, colorful houses, ireland

Mielestäni Cobh on mukava päivävierailukohde ja on helposti yhdistettävissä lähellä sijaitsevan Fota Islandin tai Corkin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kiva kun kommentoit!