15. huhtikuuta 2019

Olutkierroksella: Guinness Storehouse

Guinness, guinness storehouse, olutmatkalla, guinness portti, dublin, irlanti, musta portti, guinness panimo

Jos jotkut asiat, niin Irlanti ja Guinness olut liitetään vahvasti yhteen. Eikä suotta, onhan tuota maailmankuulua tummaa vaahtohattuista virvokketta pantu Dublinissa jo 1700-luvun puolivälistä lähtien. Eikä siis ihme, että Guinnessin tekoon paneutunut museo tai sanoisinko enemmänkin elämyskierros on Irlannin suosituin turistikohde.

Guinness Storehouse on kunnostettu 1900-luvun alussa rakennettuun panimorakennukseen, jota käytettiin oluen panemiseen aina vuoteen 1988 saakka. Vanha tiilirakennus on kunnostettu todella tyylikkäästi. Paikan industrialhenki on säilynyt kauniisti ja tilaan on lisättyä paljon lasia ja metallia. Kaiken kaikkiaan koko elämyskierros on hiottu viimeisenpäälle tyylillä. Panimo, josta Guinnessin olutta toimitetaan ympäri maailmaa sijaitsee Dublinin keskusta-alueella aivan Guinness Storehousen vieressä. 

Brewing process, guinness storehouse, guinness panimo, oluenpanoprosessi, dublin, olutkierros
Guinness storehouse, guinness panimo, olutkierros, dublin

Matka tämän tumman juoman makuun alkaa rakennuksen pohjakerroksesta, jossa käydään läpi olueen tarvittavat raaka-aineet; ohra, salainen - Guinnessin tehtaalla tehty kassakaapissa säilytettävä hiiva, humala ja vesi. Pienenä knoppina kerron, että Guinness käyttää vuodessa 100 000 tonnia ohraa, joka on kaksi kolmasosaa koko Irlannin vuotuisesta ohrasadosta.

Kerros kerrokselta päästään uimaan syvemmälle tumman oluen pinnan alle. Raaka-aineista valmistusmenetelmiin ja valmistusmenetelmistä mainontaan. Jokainen on varmasti joskus törmännyt johonkin näistä Guinnessin legendaarisista mainoksista.
Guinness mainos, guinness juliste, guinness storehouse, guinness panimo, olutkierros, dublin
Kierros päättyy seitsemänteen kerrokseen. Se on ympyrän muotoinen. Sisäkatto on valkoinen ja täynnä kuplia. Kuten pintin pinnalla kuuluukin. Se on kuin valkoinen vaahtokruunu, joka paketoi tyylilleen uskollisena pieteetillä suunnitellun elämyskäynnin.

Ylimmässä kerroksessa saa maisteltavaksi tuopillisen Guinnessiä ja sitä hörppiessä voi tutkailla Dublinin maisemia. Toisena knoppina tähän väliin voinee kertoa, että tuopillisessa guinnessta on 300 000 pientä kuplaa.
Guinness maistuu, guinness tuoppi, guinness makutesti, guinness storehouse, guinness panimo, olutkierros, dublin, uhana design, aurora korvis, puiset pisarakorvikset

Kierros Guinness Storehousessa teko kestää noin kaksi tuntia. Kierroksen voi tehdä joko itsekseen tai opastetun ryhmän kanssa. Kierrokselle pääsee rattaiden tai rullatuolin kanssa. Muutamista rakennuksen ylimmistä kerroksista löytyy kahviloita ja ravintoloita, jos hiuko yllättää kesken tutustumisen. Sisäänpääsy aikuisilta maksaa 25€, etukäteen netistä ostettuna lipun saa hintaan 18,50€. Etukäteen ostettuihin lippuihin tulee määrittää aika, jolloin lipun on käyttämässä. Ainakin kesäkuukausina suosittelen lippujen ostamista etukäteen.
Olutkierros, guinness storehouse, guinness panimo, dublin
Oluttynnyri, guinness tynnyri, puutynnyri, guinness storehouse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kiva kun kommentoit!