23. toukokuuta 2019

Vaalimietteitä

Paikallisvaalit, aanestys, europarlamenttivaalit, irlanti, vaalimainos

Täällä vihreällä saarella on tulossa vaalit. Taas. Minusta tuntuu, että viimeiseen vuoteen on mahtunut yhdet jos toisetkin vaalit. On äänestetty abortin sallimisesta ja on ollut presidentin vaalit. Ehkä unohdin jotkut. Nyt kyseessä on paikallisvaalit. Samalla järjestetään Europarlamenttivaalit. Europarlamenttivaalit eivät kuitenkaan ole näkyneet katukuvassa millään lailla, ainakaan täällä saaren syrjän pikkukaupungissa. Jonkun äänestämään kannustavan televisiomainokset olen nähnyt, siinä se. Katuvaloja ja liikenteenjakajia ovat sen sijaan koristaneet paikallisvaaliehdokkaiden kuvat. Varsinaisia vaalitilaisuuksia en ole nähnyt tai edes sitä, että pidettäisiin Suomityyliin jotakin telttaa keskustan aukiolla, jossa jaettaisiin flyereita, teetä ja juteltaisiin niitä näitä.

Täällä ehdokkaat tuntuvat jalkautuvan kotioville. En tiedä kuinka monta flyeria meidänkin postiluukusta on pujahtanut sisään. Kymmeniä. Ja se ei tarkoita sitä, että ehdokkaan omat ja sukulaislapset olisi laitettu jakohommiin. Vaan ehdokas käy itse jakamassa niitä. He soittavan ovikelloa, antavat flyerin, heittävät muutaman sanasen ja pyytävät äänestämään. Yleensä olen vain ottanut lapun tyynenä vastaan ja kiittänyt. En ole jaksanut alkaa selittämään, ettei minulla ole äänestysoikeutta. Ja joskus olen vain ollut se antisosiaalinen suomalainen, enkä ole avannut ovea, koska olen arvannut mistä on kyse. Lapset ovat sen sijaan olleet riemuissaan, kun saamme nykyään niin usein postia. Näitä leikkien kuluttamia vaalilappusia onkin löytynyt pitkin viikkoja sieltä sun täältä.
Paikallisvaalit, aanestys, europarlamenttivaalit, irlanti, vaalimainos, leikkilammas

Täytyy myöntää, etten ole perehtynyt sen paremmin kuinka monta puoluetta paikallisvaalieissa on edustettuna. Mutta huvittavaa on, että jokaisessa näkemässäni tienvarsimainoksessa lukee Vote 1, oli sitten kyse mistä tahansa puolueesta tai saman puolueen edustajasta. Mitään muuta äänestysnumeroa en ole nähnyt. Tuskin kaikilla ehdokkailla on käytössään sama numero? Vai onko äänestysnumerot nähtävissä vasta äänestyspaikalla? En osaa sanoa.

Jokatapauksessa vaalit järjestetään huomenna perjantaina. Vaalit ovat aina perjantaisin ja koulut toimivat äänestyspaikkoina. Sehän tarkoittaa sitä, että koulut ovat silloin kiinni ja työssäkäyvät vanhemmat tuskailevat miten järjestävät lasten hoitokuviot vaalipäivänä. Espanjalainen lastenhoitoapumme totesi minulle eilen varovasti kyllä meilläkin järjestetään vaalit kouluissa, mutta ne ovat aina sunnuntaisin. Nyökkäilin samaa ja kollektiivisesti ihmettelimme taas kerran tämän saaren tapoja.

En aina mene sanomaan, että kaikki asiat hoidettaisiin tällä saarella aina sen parhaimman maalaisjärjen mukaan, mutta onpa nämä kaksi äänestystä sentään läntätty samalle päivälle. Eipä sinänsä, olisi niitä arkiperjantaita jäljellä vielä tälle keväälle, sillä koulut ja eskarit pyörivät täysillä kesäkuun loppuun saakka.
 ________________________________________________
Muistathan, että Vihreän saaren emännän löytää blogin lisäksi myös Facebookista ja Instagramista @vihreansaaren2 kommenttia:

 1. Irlannissa on erilainen äänestystapa. Annat numero 1 sille ehdokkaalle, jota kannatat eniten, nro 2 seuraavalle, nro 3 seuraavalle jne niin usealle kuin haluat (varmaan max parikymmentä ehdokasta paikallisvaaleissa). Kaikki ehdokkaat nimineen ja kuvineen ovat äänestyslapussa. Laskemistapa on hirveän monimutkainen koska kaikki annetut äänet otetaan lukuun, joten se kestää päiviä. Jos on pieniä eroja, lasketaan aina vain uudelleen varmuuden vuoksi. Laskentapaikoille pääsee katsomaan toimitusta ja puolueihmiset osaavat katsoa pinoista, kuka on johdossa. Kuulemma. Minun piti opetella suomalainen äänestystapa eduskuntavaaleissa, ensi sunnuntaina on täälläkin EU-vaalit. Paikallisvaalit ovat aina kovin paikalliset Irlannissa, naama ja maine on kaikki kaikessa!
  Luulisin, että sinullakin on äänestysoikeus molemmissa, kun kerran asut siellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota, kiitos tästä Kulttuurikorppikotka! Äänestystapa on tosiaan hyvin erilainen - ja uskon sen, että ääntenlaskenta vie pitkän ajan.
   Facebookin puolelle minulle vastailtiinkin, että olisin oikeutettu äänestämään, jos olisin kirjannut ääneni tänne. Sitä en ole kuitenkaan tehnyt, olen luullut että siihen ovat oikeutettuja ainoastaan irlantilaiset. Taas olen oppinut paljon uutta :)

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!