12. kesäkuuta 2017

Tyyli ennen kaikkea vai sittenkin päinvastoin?


Ulos mennessä ei juuri tunnu kesältä, mutta kesäkauden kiivaammasta alkamisesta kertovat ennen kaikkea turistit. Ja mistäpä ne turistit tunnistaa – jos jätetään rinkkaansa kantava tai laukkua perässään vetävä ja turistibusseista pällistelevät pois laskuista?

No tietysti pukeutumisesta. Näiltä seuduilta ei tulla hakemaan kaupunkilomien shoppailua, syömistä ja museoita vaan nämä alueet vetävät puoleensa todella oikeutetusta syystä luonto- ja retkeilijäturisteja. Ja nämä matkailijat tunnistaa ennen kaikkea vaelluskengistä ja kuoritakeista. Myönnän kyllä itse kuuluvani pitkälti samaan kuoritakkikööriin. Näissä alati vaihtelevissa säissä menen ennemmin käytäntö kuin tyyli edellä. Ja vanhana partiolaisena tuo tuollainen ulkoilupukeutuminen lienee jollakin lailla verissä.

vaelluskengät ja balleriinat

Viime viikolla olimme menossa taas yksille syntymäpäiville Nappulan kanssa. Synttärit vietettiin kotona ja sankari asuu reilun 45 min kävelymatkan päässä meiltä. Sää oli ollut taas koko sen päivän todella vaihtelevaa ja oikein naureskelin itselleni kun olin tekemässä lähtöä. Minulla oli jalassa vaelluskengät ja päällä se kuoritakki. Mukana oli myös balleriinat vaihdettavaksi jalkaan synttäreillä. Täällä kun tavataan olla kengät jalassa sisällä. Tämän lisäksi olin pakannut itselleni mukaan myös aurinkolasit, sateenvarjon ja sadehousut. Ja kappas vain, en pakannut turhaan. Kaikkia näitä tamineita tarvittiin.

Menomatkalla oli aurinkoista ja lämmintä. Kirosin kuumia kenkiä ja vähensin kerros kerrokselta vaatteita. Mutta ei syytä huoleen, oli minulla vielä vaatteita päälle, kun selvisin perille. Paluumatkalla alkoi sataa kaatamalla ja kiitin onneani, että olin pukenut ne vaelluskengät jalkaan, eikä tarvinnut taas talsia märissä kengissä.

Jos joku satunnainen lukija ihmettelee, miksi kävelen tuollaiset matkat, niin syy piilee siinä, että täällä ei ole julkista liikennettä. Taloudessamme on kyllä auto, mutta mies tarvitsee sitä päästäkseen kulkemaan töihin toiselle paikkakunnalle. Joten liikkumiseen paikasta toiseen käytän omia hevosvoimia. Joko kävelen tai pyöräilen.

Ruskeat vaelluskengät


Niin, miksi tulin aiemmin maininneeksi, että turistit tunnistaa katukuvasta? No siksi, että paikalliset eivät todellakaan pukeudu sään mukaan. Ainoastaan jos ovat menossa itse vaeltamaan. Sadekeleillä heitä ei paljon ulkona näy. Ja jos näkyy, he voivat hyvin vetää collegehupparin sateen suojaksi. Ja muutenkin he kulkevat pääsääntöisesti autoillaan, joten pukeutumisesta sään mukaan ei tarvitse niinkään välittää.

Ja vielä kun ne säät voivat olla täällä kutakuinkin samat näin kesä- kuin maaliskuussa, niin katukuvassa voi hyvin vilahtaa kaikkea t-paidan ja kevyttoppatakin väliltä. Mutta sitten kun paistaa ja on edes jollakin lailla lämmintä, niin kyllä ne kesävermeet vedetään hetimiten päälle. Ja auringosta nautitaan täysin siemauksin.

hyvät matkakengät

Tässä ja muissa pikkukaupungeissa tuntuu pukeutuminen noin yleisesti olevan vapaamuotoista ja rentoa. Tässä on varmasti suuri ero verrattuna vaikkapa Dubliniin tai muihin isompiin kaupunkeihin. Niin tai näin, täällä se menee useimmiten niin, että paikalliset naiset tuntuvat vapaalla pukeutuvan tyylikkäämmin kun taas miehet sonnustautuvat useimmiten farkkuihin tai verkkareihin ja Kerryn pelipaitaan. Jos nyt oikein karrikoidaan.

Viime viikonloppuna oli luvassa harvinaista herkkua kun lähdin äitikavereiden kanssa illalliselle ja muutamille lasillisille. Olen tehnyt saman havainnon jonkun kerran aiemminkin, että sitten kun lähdetään viettämään iltaa, niin vedetään todellakin ne ykköset päälle ja korkeimmat korot mitä kaapista löytyy. Ne tolppakorkoiset sandaalit voidaan yhtä hyvin laittaa jalkaan helmikuussa kuin kesäkuukausinakin. Ja sama pätee nahkasaappaisiin. Molemmat tuntuvat näillä kulmilla olevan käytössä ympäri vuoden.

10 kommenttia:

 1. Sama juttu muuten täällä Dublinissa! Turisteilla on aina kunnon sadevermeet mukana, on sadeviittaa, sateenvarjoa ja kuoritakkia, paikalliset taas tuntuu aika tyynesti alistuvan vaihtelevalle säälle ja vetävät vaan hupparin hupun syvemmälle päähän sateen sattuessa. Lasilliselle lähtiessä onkin sitten tosiaan ihan ykköset yllä, on sen verran korkeeta korkoa irkkusiskoilla että ei kyllä meikäläisen suomalainen lättäjalka semmoisilla pystyssä pysy. :D En tiedä miten mahtaa olla siellä maaseudulla, mutta nuorilla miehillä on nyt kova Adidas verkkaripukutrendi. Satoi tai paistoi, verkkareissa kuljetaan, mieluiten koko setti varpaista päälakeen samaa settiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sivistämisestä :) Mä oon luullut, että nuo Adidaksen verkkarit on tällainen "maaseutujuttu", mutta nähtävästi samoissa releissä vedetään pääkaupunkia myöden.
   Ja todellakin sama noiden korkojen kanssa. Tällainen tennarisankari on kyllä helisemässä jos pitää vetää muutamia senttejä korkeammat korot alle.

   Poista
 2. Suomessakin kolmiraitaverkkarit oli ainakin nuorten suosima muotijuttu, mutta taitaa olla nyt jo vähän hiipumaan päin. Nyt tosi revityt farkut ovat muodissa. Lapseni 91-vuotias isomummo kysyikin pojalta "pitikö noista oikein maksaakin ".

  Minä käytän tietysti työssäni täällä Suomessa päiväkodissa hyvin suojaavia vaatteita. Eräs ulkosuomalainen äiti taas kertoi, etteivät hänen lapsensa päiväkodissa menneet ulos sateella, etteivät henkilökunnan kengät pilaantuneet. Toisaalta onneksi myös Suomessa ollaan nyt hyväksymässä sitä ettei maailma kaadu, jos joku ulkoilu joskus jää väliinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnetään, että minultakin löytyy tuo kolmiraitaverkkatakki. Se löytyi kaapista jo ennen tänne muuttoa :) Revityt farkut ovat täälläkin muodissa. Tuntuu, että olen enemmän liikkeellä päivisin/iltapäivisin, ja siihen aikaan vastaantulevat koululaiset kulkevat koulupuvuissaan. Aikuisilla noita revittyjä farkkuja näkee vähän vähemmän, mutta verkkarit toimivat - oli ikä mikä tahansa.

   Sen tiedän (vaikkei lapsi ole vielä päiväkotia aloittanut), ettei täällä ulkoilla päiväkodeissa, paitsi jos on kuivaa ja lämmintä ja vieläpä niin, että sitä kuivaa säätä on jatkunut useamman päivän. Siinä tuskin on kyse pelkistä henkilökunnan kengistä vaan tavasta toimia - ei ulkoilla jos on huono ilma.
   Kiitos kun kommentoit!

   Poista
 3. Muistan kyllä hyvin tuon irkkutyylin! Ensinnäkin heillä näyttää olevan ihan mahtava kylmänsietokyky, kun näin tyttojen painelevan kadulla minihameissa ja topeissa, kun itselläni oli suunnilleen kevyttoppatakki päällä (ajankohta saattoi olla kesäkuun alku, mutta oli ihan peevelin kylmä tuuli). Toisekseen näköjään ainakin maaseudulla myös tytöille verkkarit päästä varpaisiin olivat ihan hyväksyttävä asukokonaisuus, joka kruunattiin vahvalla meikillä ja laitetuilla hiuksilla. Itse yhdistän verkkarit rentoon en-välitä-miltä-näytän-menoon, joten oli mielestäni todella outoa vaivautua meikkaamaan ja laittamaan hiukset verkkariasuisena.
  Ihan totta, että piti varautua kaikkiin mahdollisiin sääolosuhteisiin saman päivän aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, todellakin! Olen ihmetellyt kuinka tarkenevat ohuissa vaatteissa, silloin kun sää ei todellakaan ole lämmin ja yleensä se tuuli on aina läsnä. Ehkä ovat saaneet äidinmaidossa ison kauhallisen kylmän- ja koleudensietokykyä.

   Itse yhdistän myös tuon verkkarityylin joko siihen, että on menossa oikeasti liikkumaan tai sitten sellaiseen kotihengailuun :)
   Mieheni veli oli meillä vierailemassa noin kuukausi sitten ja hän kommentoi minulle "keskustassa on paljon joutilaannäköisiä miehiä pyörimässä verkkarit päällä". Olin itse jotenkin jo tottunut siihen, enkä ollut kiinnittänyt enää huomiota, että niin moni aikuinen mies hengailee verkkarit jalassa keskustassa. Ja sivuhuomautuksena voin vielä mainita, etteivät ole sen näköisiä, että olisivat hetimiten säntäämässä lenkille :)

   Poista
 4. Saat ihanan paljon hyötyliikuntaa joka mulla jää Maputossa olemattomaksi! Kun kävin 2014 Dublinissa moikkaamassa siellä opiskelevaa tytärtä, ihmettelin nuorten naisten olematonta juhlapukeutumista helmikuun illassa. Oli just ne korkosandaalit,miniminihameet ja hyvä ettei suurin piirtein paljaat sääret. Ja kaulaliinoista ei tietoakaan kun juhlatopit olis sittel jääneet piiloon. Tytär nauroi että sitä se bilepukeutuminen siellä näyttää olevan. Ehkä he nauttivat sisäisiä lämmikkeitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyötyliikuntaa tulee väkisinkin, ellei sitten halua viettää koko päivää kotosalla...ja niin tulee tehtyä ihan ani harvoin.
   Olisin voinut melkein kuvitella, että Dubaissa olisi helmikuussa tarjennut noissa hepenissä, mutta sen sijaan ajatellut, että säädyllisyyden vuoksi olisi pitänyt peittää itseään huivilla:)
   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 5. Nyt keksin: seuraavan merkkipäivän osuessa kohdalle saat lahjaksi taksirahaa sellaisten juhlien varalle, jolloin ei millään jaksa olla reipas!

  VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!