22. syyskuuta 2017

Käy kyökkiin!


Muutamista ulkosuomalaisten blogeista olenkin lueskellut mielenkiintoisia ja hauskoja esittelyitä eri maiden keittiöistä.

Siispä kannan korteni kekoon ja esittelen omamme, irlantilaisen omakotitalon keittiön. Jos tulit lukemaan tätä sisustusvinkit mielessä, niin kerron jo heti alkuun, että niitä kannattaa etsiä muualta. Sillä, jos keittiö olisi omani, niin tämä olisi hieman toisenlainen.

Toisin kuin esimerkiksi Saksassa, (käy lukemassa Jonnan Lempipaikkojani -blogi) jossa vuokralainen kuskaa keittiöön kaikki keittiönkaapeista lähtien on Irlannissa tilanne toinen. Täällä asunnot tavataan vuokrata kalustettuina. Niin myös meidän asunto. Kyökistä löytyivät siis valmiiksi kaapistot, jääkaappipakastin, uuni, liesi, tiskikone ja pienkodinkoneita. Erään kaapin kätköistä löysin jopa pölyttyneet kahvinkeittimen, jota ei omien kokemusteni mukaan täällä paljon käytetä.

Yhden keittiön kaapinoven taakse piiloutuu pyykinpesukone. Pesukone on hyvin tavanomaisesti keittiössä, ellei sitten taloudesta löydy kodinhoitohuonetta siihen tarkoitukseen. Mitään kodinkoneita emme siis tuoneet Suomesta mukanamme, eipä tarvitse kikkailla adapterien kanssa. Muutaman pienen arkea helpottavan koneen olen ostanut täältä. Kodinkoneiden lisäksi tästä asunnosta löytyivät valmiiksi jopa astiat, pääasiassa eripari kippoa ja kuppia, mutta kuitenkin. Tätä tosin loppuvuodesta asuntoa katsomassa käynyt mieheni ei hokannut ja senpä vuoksi pakkasin Suomesta monta laatikollista astioita muuttokuormaan. Nyt ne sitten makaavat kappien perukoilla tilaa viemässä.Taloudestamme löytyy myös kuivausrumpu ja sekin majailee keittiössä. Mötköttää tyylikkäästi asuntomme toisen ruokapöydän vieressä. Senpä vuoksi kutsunkin sitä industrial -henkiseksi tarjoilupöydäksi.

Suomalaista keksintöä – kuivauskaappia ei tietenkään löydy vaan astiat, jotka eivät mene koneeseen, kuivuvat kuivausritilän päällä.

Myöskään roskiskaappia, joka suomalaisista kodeista löytyy usein tiskialtaan alta, ei tästä taloudesta löydy. Vaan roskapöntöt nököttävät vieretysten keittiön nurkassa. Sekajäte biojätelaatikon kaverina. Niin sanotuille kierrätysjätteille olen tehnyt erillisen keräyspisteen siivouskaappiin.

Keittiöstä olen yrittänyt saada vähän viihtyisämmän riisumalla seiniltä ja tasoilta pois asunnon omistajan ei-niin-omantyylisiä krumeluureja ja laittamalla tilalle joitakin omia astioita, viherkasvia ja vähän omannäköisempiä juttuja seinille. Samoin vanhan klohmon muovisen kuivausritilän tilalle kävin ostamassa vähän kevyemmän version.

Meidän Irlannin kodin sydän – niin kuin ainakin vanha kansa keittiötä kutsuu – on siitäkin huolimatta hieman kalsea ja pimeä. Kuvituksena olevat kuvat olen ottanut aurinkoisena iltana, joten huoneesta saattaa saada vähän liian valoisan kuvan.

Keittiö on suuri kooltaan, mikä tuntuu olevan täällä yleistä. Keittiössä on laattalattiat ja mitään lattialämmitystä ei tietenkään tunneta. Tilan patteri löytyy vain huoneen toisesta päässä ja keittiöstä on toinen uloskäynti pihalle. Arvatenkin sieltä oven alta olevista raoista vetää aika inhottavasti varsinkin kylmään vuodenaikaan. Keittiö on asunnon länsipuolella, joten valoa sinne tulee vain ilta aikaan, jos siis sattuu paistamaan. Valon tuloa hankaloittaa myös tuo ulkona oleva trendikäs viherseinä. Tosin täytyy sanoa, että nykytilassa valoa sentään tulee tupaan jonkin verran enemmän, koska olen lyhentänyt keittiön ikkunan takana olevaa pöheikköä melkein puoli metriä. Meillä vierailleen isäni avustuksella sain vielä ne kauemmatkin oksat nurin, joihin oma pituus ei riittänyt.Kalseudesta ja edellisen asukkaan koiran maistelemista kalusteista ja kaapinovista huolimatta tässä huoneessa vietetään melkoisen monta tuntia päivässä, syöden, kokaten, kotitöitä tehden, leikkien ja jutustellen.

6 kommenttia:

 1. Ihanan iso ikkuna teillä keittiössä! Hauska kuulla kuinka erilaisia käytäntöjä onkaan. Ajatella, että siellä on jopa keittiön pienkoneita valmiina vuokra-asunnossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkuna on kyllä mukavan iso, näkymä tosin on sitä pelkkää pusikkoa :) On mielenkiintoista kuinka erilaisia käytäntöjä eri maissa onkaan!

   Poista
 2. Irlantilaiset tepastelee sisällä kengät jalassa, joten eivät osaa lattialämmityksiä kaipailla. Lattialämmitys olis kyllä oiva ratkaisu kämppien ilmankosteusongelmiin. Olette onnellisia, kun teillä on kuivausrumpu. Itse olen kuukauden verran yrittänyt kuivattaa täällä (Dublinissa) pyykkejäni ilman rumpua. Piinallista, sanoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pitää paikkansa, että paikalliset ovat sisällä kengät jalassa. Olen kyllä kuullut, että joihinkin uusiin asuntoihin laitetaan lattialämmityksiä. Rummusta huolimatta kuivatan suurimman osan pyykeistä ilman sitä. Pihalla silloin kun pystyy (ettei sada) tai laittamalla kuivatustelineen avonaisen oven eteen. Nyt säiden viilennettyä ja edelleen kostuttua alkaa rummun pyöritys varmastikin yleistymään.

   Poista
 3. Hyvin varustettu keittiö tosiaan ! mutta ruohonleikkuri piti itse ostaa. Suomessa ei vuokra-asunnossa liene kumpaakaan härveliä.
  Suomalaiset eivät varmaan haluaisi luopua astiankuivauskaapista (ja hanaveden sekoittajasta), mutta eivät ne jostakin syystä pääse brittien elämää helpottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kummasteltu sitä, kun olen kertonut, että Suomessa uuteen asuntoon muutettaessa tuodaan kaikki omat huonekalut ja muut mukana. Että niin se tosiaan menee, maassa maan tavalla. Voi hyvin olla, että joistakin vuokra-asunnoista se ruohonleikkurikin löytyy valmiina, mutta täältä ei löytynyt, eikä vuokranantaja ollut kiinnostunut sitä hankkimaan.
   Minä kyllä ottaisin mielelläni hanaveden sekoittajan käyttöön!

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!