6. lokakuuta 2017

Syksyn värejä ja ällötyksiäSiitä huolimatta, että olen kevät-kesäihminen olen aina pitänyt kuulaista syyspäivistä. Sellaisista, kun aurinko heittelee ilmoille kirkkaita valonsäteitään, ilma on syksyisen raikas, puut ovat parhaassa väriloistossaan ja lehtimetsässä on ihastuttavaa kahistella menemään. Niitä sellaisia syyspäiviä on osunut muutama tälle viikolle. Ihan tuolle värikkäälle kahina-asteelle ei olla vielä päästy, sillä puiden lehdet ovat vielä pitkälti vihreitä. Osa toki kellastunut, osa muuttunut saman tien ruskeaksi ja tippunut pois puusta. Sentään jotakin väri-iloitteluakin on näköpiirissä. Pohjolaan verrattuna ilma on täällä lähes aina niin kosteaa, ettei sellaisia samanlaisia raikkaita syyspäiviä ole noin vain ollut tarjolla. Vaikka puissa on vielä lehtiä olen kerran haravoinut pihamme. Ja sen kanssa sopiikin olla sukkela, lähes aina läsnä oleva tuuli nimittäin riepottelee lehtikasan silmän käänteessä leviäksi, ellei sitä ala keräilemään samoin tein. Tai jos ei tuuli, niin vähintäänkin tuo kaksivuotias apuri.

Tralee town park


Syksyn tullen pihaan luikerrelleet vallan mehukkaan kokoiset etanat ovat herättäneet ällötystä. Nyt en puhu sellaisista kotiloaan kantavista kavereista vaan sellaisilta ison miehen peukalon kokoisista limanuljaskoista. Ne luikerot ovat pistelleet surutta istuttamiani kukkasia poskeensa, luikertelevat pitkin seiniä ja lymyävät ruohikossa. Aika monen yli olen hurauttanut ruohonleikkurin kanssa ja lopputulos muistuttaa lähinnä limaisia nakinsiivuja nurmikolla.

pihlajanmarjoja


Olen jo muutamassa aiemmassakin blogitekstissä viitannut hämähäkkeihin. Nyt syksyn tullen hämähäkkien määrä tuntuu kasvaneen ihan räjähdysmäisesti ja seittejä on viritelty kaikkialle, niin ulos kuin sisälle. Milloin niitä on ilmestynyt ruokakaappiin, milloin oven yläkarmiin, milloin lamppuihin. Nyt kun kaupat pursuavat halloween -rekvisiittaa (joulukrääsän ohella), niin voin todeta, että meiltä nuo koristeet näyttävät löytyvän omasta takaa.

Kai se on tämä Irlannin sopivan kostea ilmasto, joka kutsuu hämähäkkejä luokseen. Uutisistakin bongasin jutun, jonka mukaan Irlannissa on tänä vuonna poikkeuksellisen runsas hämähäkkivuosi. Vallan mukavia uutisia! Pääosa hämähäkeistä on pieniä, sellaisia nuppineulan pään kokoisia kutojia. Mutta nyt syksyn tullen tilaa ovat ottaneet haltuun myös oikeasti isot, sellaiset melkein pikkulapsen kämmenen kokoiset kuusijalkaiset. Niiden rinnalla Suomen lukit vaikuttavat lähinnä leppoisilta. Vaikken varsinaisesti hämähäkkikammoinen olekaan, voitte varmasti arvata reaktioni, kun tuollainen kaveri lymyää illalla kylppärissä tai aamulla portaikossa. Näiden useampien ei niin mieluisten kohtaamisten jälkeen olen säikähtänyt useaan otteeseen Nappulan pientä muovista Haisuli -hahmoa, joka tykkää myös majailla milloin missäkin lattiannurkassa.

4 kommenttia:

 1. Haa, noita ötököitä en kyllä kaipaa! Keskisormen pituisia ja paksuisia etanoita jotka limaavat ja syövät kaiken, ja valtavia ruskeita hämähäkkejä, joita voisi erehtyä luulemaan tarantelloiksi. En totisesti ole nähnyt 3 viikon aikana yhtään hämähäkkiä enkä etanaa Suomessa. Varmaan talven kylmyys pitää ne vähäisisä ja pieninä ; ) Ihanaa Suomessa on myös se, ettei koskaan tuule! Ja sateenvarjolla selviää kuivana, koska sade tulee vertikaalisesti eikä horisontaalisesti kuten Irlannissa. En vaihda!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ihmettele, kukapa tuollaisia ällööttiäisiä kaipaisi. Ja tosiaan hämähäkit ovat vuoden edetessä vain kasvattaneet kokoaan.
   Eikö olekin ihanaa kuin sade tulee vain ylhäältä? Eikä satunnaisesti ihan mistä suunnasta sattuu :) Nauti Suomen syksystä!

   Poista
 2. Meillä päin Suomea kyllä tuulee ja sade tulee sen mukana milloin mistäkin suunnasta. Tuulee välillä niin paljon, että liiketunnistimet sytyttävät ulkovaloja pitkin yötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sillä tietysti eroa asuuko sisä-suomessa vai rannikolla. Rannikkokaupungissa asuneena voin silti sanoa, että sateet ja tuulet ovat täällä ison meren rannalla huomattavasti vaihtelevamammat ja rankemmat kuin Suomessa.

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!