28. huhtikuuta 2017

Family Doctor


Tiedättehän ne TV-sarjoista tutut Family Doctorit, perhelääkärit? Nyt seuraa hieman ajatuksenjuoksua sellaisen hankkimisesta.

Meillä ei ole ollut täällä ollessa asiaa lääkärille. Ei ole ollut mitään flunssaa ja pientä kuumetta kummempaa. Olin toki selvittänyt mistä löytyy lääkäriasema ja sairaala. Hätänumeron ja yöpäivystyksen numeron olin kiinnittänyt jääkaapin oveen – just in case. Alkuun oltiin täällä meidän Suomen matkavakuutusten varassa, kunnes miehen työn puolesta saamat vakuutukset alkoivat rullaamaan. Olin myös kysellyt muutamilta kavereilta missä he käyvät lääkärissä. Kuvittelin, että homma on hallinnassa. Siis, että jos jotakin sattuu, niin sitten vain varataan aika ja mennään lääkäriin. Ihan niin kuin Suomessa. Joo, aika naivia!

Täyttelin joku aika sitten Nappulan päivähoitohakemusta. Hakemuksessa ei kysytty minkälaista hoitoa olemme hakemassa (koko-/puolipäiväistä, kuinka monta päivää viikossa), mutta siinä kysyttiin Family Doctorin nimeä. Naurahdin. Eihän meillä sellaista ole. Ihmelomake. Ja jätin sen kohdan täyttämättä.

Family Doctor, perhelääkäri

Muutama päivä lomakkeen täyttämisestä mies kertoi jutelleensa töissä puolalaisen kollegansa kanssa, sen samaisen, joka avitti aiemmin auton korjaamisessa. Hänellä oli ollut aikanaan ongelma. Hän ei ollut meinannut päästä lainkaan leikkaukseen, koska hänellä ei ollut Family Doctoria. Homma ei täällä menekään niin, että mikäli polveen jomottaa, niin otetaan yhteyttä ortopediin, vaan Family Doctoriin. Family Doctor katsastaa ensin tilanteen ja antaa lähetteen eteenpäin tarvittavalle specialistille.

Sen kuultuaan tämä emäntä joutui siihen kuuluisaan "tieto lisää tuskaa" -tilaan. Olin varma, että nyt sattuu ihan saletisti jotakin, kun meillä ei ole perhelääkäriä ja kukaan ei hoida meitä ja sitten me kuollaan ja mitänäitänyton. "Soitetaan heti ihan mihin tahansa lääkäriasemalle ja kysytään josko joku voisi alkaa meidän Family Doctoriksi! Nyt, heti! Kohta sattuu jotakin!"

Mies tuijotti mesoamistani aikansa ja totesi: "Ei me kyllä nyt soiteta mihinkään, ensin pitää vähän selvitellä asioita". Selvitellä ja selvitellä! Miten se voi aina olla noin rauhallinen? Tuollaisissa lähes hyperventilaatiotilanteissa mikään muu ei ärsytä enempää kuin selvittely! Niin tai näin mies sai taas vauhkossa tilassa olevan emännän rauhoittumaan. "Selvitellään nyt ensin, eikä soiteta suinpäin jonnekin. Saadaan kuitenkin joku paikallinen Esa Laiho meidän lääkäriksi tai sitten tässäkin on joku mutka matkassa, jota emme vielä tiedä".

Tavattiin tästä "käyn vähän ylikierroksilla" -päivästä seuraavana päivänä kaveripariskunta, jonka mies on irlantilainen. Varmisteltiin vielä häneltä asiaa. Kyllä, puolalaisen työkaverin kertomus pitää kutinsa. Meidän täytyy etsiä itse lääkäri. Voimme ottaa yhteyttä haluamaamme lääkäriasemaan ja anoa sieltä itsellemme Family Doctoria.

Family Doctor, perhelääkäri

Seuraavana arkipäivänä lähdin asioimaan eräässä lääkärikeskuksessa. Nämä lääkärikeskukset eivät ole täällä sellaisia isoja Terveystalon tai Mehiläisen kaltaisia komplekseja vaan pieniä taloja. Näyttävät minun silmään lähinnä omakotitaloilta tai irlantilaisen rivitalon huoneistolta portaineen ja kapeine käytävineen.

Lääkärikeskuksen respanneiti valisti minua lisää. Kaksi heidän keskuksen lääkäriä eivät ota tällä hetkellä uusia potilaita. Hän otti yhteystietoni ja lupasi palata myöhemmin samana päivänä asiaan kun oli saanut selvitettyä ottaisivatko heidän muut lääkärit uusia potilaita vastaan. Ja edessähän ei tämän jälkeen ollut mikään pelkkä papereiden täyttö, vaan meidän tulisi varata lääkäriltä aika ja mennä sinne "haastatteluun", jossa lääkäri kävisi meidän perheen potilashistoria läpi. Että sellaista. Illalla sain kuitenkin puhelun respanneidiltä, etteivät muutkaan lääkärit ota uusia potilaita vastaan.

Uutta matoa koukkuun. Kävin samana iltana läpi muita lääkärikeskuksia ja seuraavana päivänä uuteen iskuun. Voisihan näihin lääkärikeskuksiin tietysti soittaakin, mutta olen kokenut jokseenkin helpommaksi mennä itse paikanpäälle selvittämään asioita. Päivän ensimmäisessä paikassa lykästi. Respansetä antoi lomakkeet ja pyysi palauttamaan täytettyinä. Homma olisi kuulemma sillä selvä, tässä paikassa ei tarvittu erillisiä haastatteluita, vaan potilashistoria kirjoitettaisiin palautettavalle lomakkeelle. Päivää myöhemmin palautin liput ja laput. Setä löi tiedot järjestelmään, tarjosi Nappulalle tikkarin ja kertoi, että nyt voimme tarvittaessa varata lääkäriltä ajan. Nyt meidän perheellä on oma Family Doctor! Mehän eletään melkein TV-sarjaelämää ;)

14 kommenttia:

  1. Oliskohan siinä haastattelussa ollut valttia vannoa olevansa todella terve perhe vai että kaikenlaista kremppaa on? :D

    On nämä vaan kyllä jänniä nämä erot terveydenhuollossa, ei lakkaa hänmästyttämästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vitsi, se olisikin ollut hauska kokeilla :)
      Valitettavasti, ei päästy kuitenkaan testaamaan. Toki, en tiedä ollaanko nyt itse ostettu sika säkissä, kun ei päästy lääkärin haastatteluun.
      Olen oikeassa, että kaikenlaisia maakohtaisia erikoisuuksia kyllä löytyy!

      Poista
  2. Hauska Family Doctor -stoori! Meillä naapurisaarella pitää rekisteröityä osoitteen mukaiselle GP:lle (general practice), jossa tehdään se haastattelu. Olis hauska ajatus, että potilaat valikoituisi kremppojen perusteella, mutta ei. Kaikkiaan se rekisteröityminen oli kyllä vähän kummallinen prosessi ja GP:llä piti ravata monta kertaa kertomassa samat jutut, ennen kuin systeemi oli kunnossa. Ehkäpä tästä ideoituneena kirjoitan jutun omaan blogiini... Let's see..

    Laura
    http://www.lily.fi/blogit/are-you-kiding-me

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Tuo kuulostaa mun korvaan jokseenkin loogisemmalta, että rekisteröidytään alueen mukaan tietylle gp:lle, eikä valita sitä itse.
      Jään mielenkiinnolla odottelemaan teidän sairastupatarinaa!

      Poista
  3. Ja jos ikinä joudut menemään ensiapuun, se omalääkärin lähete on hyvä olla mukana. Pääsee nopeammin ja muistaakseni ei joudu maksamaan mitään. Jos on hätitilanne, niin tietty suoraan vaan. Odotusajat on jotain surrealistista. Appiukkoni 94v odotti 9 tuntia ensiavussa, sai onneksi odottaa paareilla. Sen sijaan saattajana ollut poika 57v joutui seisomaan, koska oli niin pulaa tilasta. Kuulemma löysi lopulta roskiksen, jonka päälle kapusi. Irlannin sairaalatilanne on ihan helvetillinen! Onneksi teillä on yksityisvakuutus! Omalääkärisysteemi kyllä toimii, minulla sama lääkäri jo 26v. Ja tuntee koko perheen. Ainakin ennen tulivat myös kotikäynneille esim lasten takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh huh, melkoinen odotusaika iäkkäälle (tai siis kelle tahansa) ihmiselle. Toivottavasti kaikki meni lopulta hyvin!
      Olen antanut itseni ymmärtää samaa, että vakuutuksen kera elämä noissa sairaalatilanteissa on melkoinen onnenpotku.
      Tarvitseekin selvittää tuota kotikäyntiasiaa, jos tulee joskus tarvetta. Kiitos vinkistä Kulttuurikorppikotka!

      Poista
  4. GPn nimeä tarvitaan mitä ihmeellisimmissä yhteyksissä. Hyvä, että teillä sellainen nyt on. Lapsesta ei onneksi nykyisin tarvitse enää maksaa. Muuten GPllä käynti on arvokasta puuhaa, vaikka siitä osan vakuutus maksaisikin.
    Luin blogisi alusta asti ja oli kiva nähdä Irlanti vasta tänne muuttaneen silmin.
    Olen tainnut käydä kerran Traleessa, mutta siitä on aikaa varmasti yli 10 vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kiva kuulla, että luit kaikki tähänastiset löpinät :)
      Olen huomannut, että noita gp:n yhteystietoja on tarvittu sinne sun tänne. Ja kyllä monesti kummastellut!
      Tuleppa joskus katsomaan onko Tralee muuttunut kymmenessä vuodessa mihinkään :)

      Poista
  5. Näin lääkärin näkökulmasta kuulostaa kovin kummalliselta, mutta kaipa tämänkin täytyy jotenkin toimia. Olonko siellä mitään neuvolatyyppistä toimintaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kai se jotenkin toimii. Valitettavasti en pysty antamaan tähän vielä sen parempaa vastausta kun ei ole kokemusta asiasta.
      Luulen, että tuo neuvola hoidetaan myös Family Doctorin kautta, mutta voin olla myös väärässä. Osaako joku muu Irlannissa pitkään asunut vastata tähän?

      Kävin Nappulan puolitoistavuotis neuvolassa Suomessa ennen Irlantiin lähtöä ja seuraavan 2v neuvolan menen taas hoitamaan kesällä Suomeen lomailun yhteydessä.

      Poista
    2. Raskausajan neuvola menee gp:n kautta. Syntymän jälkeen neuvolat tulee primary care centren kautta. Tarkastukset ovat pikaisia ja niitä oli aika harvakseltaan. Jäi jotenkin fiilis, että olivat yhtä tyhjän kanssa verrattuna suomalaiseen neuvolasysteemiin.. :/

      Poista
    3. Hei mahtavaa farmarinna! Kiitos selvennyksestä :)

      Poista
  6. Olipa taas kerran hieno kirjoitus ja onnellinen loppu: riemastuttavaa lukea, miten heitettiin öljyä laineille...

    Toivottavasti Family Doctor ei tule kovin tutuksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit! Toivotaan, ettei tule liian usein asiaa. Tähän mennessä ainakin päästy vähällä.

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!