1. maaliskuuta 2018

Takatalven odottelua

Narsissit

Pitkin Keski-Eurooppaa ja Iso-Britanniaa on kuulunut uutisia lumesta ja pakkasesta. Pohjolan kylmiä säitä en tähän laske, koska siellä talvi ja pakkanen ovat perussettiä.
Kylmän säärintaman on ennustettu lähestyvän myös tätä vihreää saarta. En ole ollut tästä mitenkään huolestunut. Onhan sitä nyt suomalaisena kylmiä talvia nähty. Mitä nämä täällä oikein hätäilevät? Ennemmin olin syksyllä hieman huolestunut hurrikaanista, joka on itselle huomattavasti pakkasta oudompi ilmiö.

Fakta kuitenkin on, että maassa, jossa lumeen ja talveen ei ole totuttu on kyseessä pienimuotoinen katastrofi. Irlantiin on annettu red weather alert. 

Dublinissa ja sisämaassa lunta on satanut keskiviikkona paikoin reilustikin. Meillä täällä länsirannikolla lunta ei ole näkynyt muutamaa hiutaletta lukuun ottamatta. Sää on kyllä kylmennyt huomattavasti viileän tuulen seurauksena.

Täällä ei tietenkään tunneta talvirenkaita, joten lumisateella liikenne menee täysin jumiin. Lumentulon myötä Dublinin joukkoliikenne on katkaistu, lentoliikenne takkuilee ja maan sisäistä bussiliikennettä on rajoitettu. Koulujen on ilmoitettu olevan loppuviikon kiinni ja kodittomille on rakennettu hätämajoituksia. 

Meidänkin alueella ihmisiä pyydetään pysymään sisätiloissa torstai-iltapäivästä lähtien. Nappulan päiväkodista tuli keskiviikkoiltana ilmoitus, että päiväkoti sulkee ovensa aikaisin torstai-iltapäivänä. Miehen työpaikka on kiinni torstaina. Henkilökohtaisesti tämä on lähinnä positiivinen ongelma, että mies on joskus viikolla kotona. Muuten tämä koko touhu tuntuu lähinnä hätävarjelun liioittelulta.

valkoinen kanerva, kiviaita


Käydessäni alkuviikosta kaupassa kiinnitin huomiota mieheen, jonka kärryissä oli vähintäänkin 20 pakettia paahtoleipiä. Ensimmäinen ajatus oli, että mies pitää bed&breakfastia, mutta tarkemmin ajateltuna tämä nyt ei ole sitä kuuminta lomasesonkia, vaan kyseessä taisi olla enemmänkin talvimyräkkään varautumista.

Koska en ole itse ottanut tätä lumentuloa niin vakavasti, on tuollaiset hätävararuokien haalimiset jääneet tekemättä. Täytyy tänään mennä katsastamaan, mitä kaupan hyllyiltä löytyy. Fakta kun on, että liikenteen ollessa jumissa eivät kaupatkaan saa täydennystä varastoihinsa.

Tottahan lumimyrsky voi katkoa sähköjä ja mikäli pakkaset pukkaavat oikeasti päälle on riskinä tämän meidän eristämättömän töllin vajoaminen aika viileään tilaan sekä putkien jäätyminen. Putkia kun ei ole myöskään eristetty millään lailla ja ne kulkevat talon ulkopuolella.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, saadaanko tänne ne lumiukkokelit, joita toivoin joululomalla Suomeen. Nyt niistä ei ole vielä tietoakaan, kuten voitte noista muutamasta hassusta kuvasta havaita. Kangistuneet narsissit olivat se "talvisin merkki".

2 kommenttia:

 1. Etelä-Suomessa nautitaan nyt hienosta talvesta ja paukkuvista pakkasista. Hiihtokeskukset ovat täynnä aurinkoa ja koululaisia.
  Marketin kassa hytisi fleecessään ottaessaan vastaan shortseihin pukeutuneen asiakkaan maksua. Kun asiakas lähti asussaan kymmenen asteen pakkaseen, muut asiakkaat jäivät päivittelemään: Onko tuossa nyt laitaa!
  Mitähän irlantilaiset olisivat tuon nuoren miehen pakkaspukeutumisesta tuumineet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin tänne viime yönä ohut ruohikkoa peittävä lumikerros. Kaikki kulmakunnan lapset olivat pienellä puistokaistaleella heittelemässä ja pyörittelemässä palloja. Monella oli asuna ohkaiset legginssit tms. ja hanskoista oli harvalla tietoa. Talvipukeutuminen ei ole tämän maan erikoisosaamista ;)

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!