4. heinäkuuta 2018

Killarney

Killarney, Killarney lake, vuoret
 Minun on pitänyt jo moneen otteeseen kirjoittaa yhdestä Irlannin suosituimmasta turistikaupungista - Killarneysta. Dublinin verrattuna kaupunki painii kokonsa puolesta kärpässarjassa, mutta turisteja se vetää puoleensa kuin kärpäspaperi.


Killarney on meidän lähikaupunki, kooltaan Traleeta pienempi, mutta muuten eroa on kuin yöllä ja päivällä. Täältä täysin tavallisesta irlantilaisesta pikkukaupungista lähtiessä huomaa päätyneensä todelliseen turistikeskittymään kun käy Killarneyssa. Vaeltajaa, reppureissaajaa ja mitälie spaturistia tallaa ympärivuoden tuon pikkukaupungin kaduilla. Erityisesti turismi näkyy näin kesäsesongin aikaan. Mutta ei Killarney suotta ole suosittu matkakohde. Se sijaitsee varsin kauniilla paikalla erittäin vehreän luonnonpuiston laidalla.


Killarney, värikkäät talot

Killarney luonnonpuisto

Luonnonpuistossa on kolme järveä, joiden takaa ja väleistä kohoavat kauniit vihreät vuoret. Tällä alueella on myös Irlannin korkein huippu, Corrán Tuathail (1038m). Kauniin luontonsa ansiosta alue vetääkin puoleensa luonnosta ja reippailusta kiinnostunutta kansaa. Luonnonpuistossa ja vuoristosta löytyy runsaasti vaellusreittejä ja järvillä voi käydä vaikka melomassa. Ja vaikkei itseään niin erähenkiseksi vaelluskenkähessuksi tuntisi, niin myös tavallinen tallaaja pääsee helposti nauttimaan luonnonrauhasta, sillä Killarneyn värikkäiden talojen reunustamat kadut päätyvät luonnonpuistoon, joka on kaupungin rajalla hyvinkin puistomaista aluetta. Varsinkin loppukesästä ja syksyllä alueella näkee paljon sarvipäisiä punapeuroja, jotka puputtavat kaikessa rauhassa ruohoa puiston niityillä. Mikäli kävely ei nappaa, saa Killarneysta vuokrattua useammasta paikasta polkupyörän alleen, samaten hevosvankkuriajeluita luonnonpuiston päänähtävyyksille tarjotaan kaupungin keskustassa.


punapeura, Killarney luonnonpuisto

hevosvankkuri, Killarney
Varsin kivan muutaman kilometrin puisto-, vuori- ja järvinäkymin varustetun kävelyreitin päässä keskustasta sijaitsee myös Ross Castle. Kauniilla paikalla sijaitsevaan linnanraunioon pääsee vapaasti tutustumaan. Pieni osa paremmin säilynyttä linnaa toimii museona, jonne pääsee opastetuilla kierroksilla.


Ross Castle, Killarney
Koska kaupungissa riittää turisteja, on reilun 14 000 asukkaan kaupungissa uskomaton määrä hotelleja, b&b -paikkoja, sekä luonnollisesti myös ravintoloita, kahviloita ja tietysti pubeja. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin! Ruoka- ja juomahuollon lisäksi kaupungissa on vilkas yöelämä, mikäli vaellusreissun päätteeksi haluaa lähteä vielä maltaiselle palauttavalle ja kuuntelemaan hyväntuulista irkkumusiikkia.


Killarney, värikkäät talot
Useasta Killarneyn kupeessa sijaitsevasta käymisenarvoisesta kohteesta olen kirjoittanut aiemmin blogissani: Mucross House, Torc vesiputous ja Gap of Dunloe (klikkaa nimiä). Ainakin Mucross Houseen pääsee kulkemaan keskustasta lähtevälle turistibussilla ja vesiputous on kävelymatkan päässä talon tiluksilta. Vähän etäämmällä sijaitsee Kennedy Pet Farm, mikäli reissussa on mukana eläimistä kiinnostuneita pikkuihmisiä.

Killarney sijaitsee Ring of Kerryn varrella, joten mikäli reissuaikataulu antaa myöden, kannattaa yksi päivä käyttää luonnonkauniin tieosuuden kiertämiseen. Jos et ole liikkeellä omalla autolla, niin ei huolta, tätä kierrosta tekevät monet kaupungista löytyvät matkanjärjestäjät.


Meille Killarneysta on tullut paikka, jossa käymme aika ajoin ulkoilemassa luonnonpuistossa tai syömässä jossakin kaupungin monista ravintoloista. Läheisen sijaintinsa vuoksi sinne on tullut vietyä yksi jos toinenkin täällä käynyt vierailija.

2 kommenttia:

  1. Kiva juttu, kiitos vinkistä. Pohjois-ja luoteis-Irlanti tullut rakkaaksi lomakohteeksi. Tämä vielä tuntematonta seutua.

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä! Täällä päin riittää kauniita seutuja koluttavaksi.

    VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit!