28. kesäkuuta 2018

Lapsiperhe Saksan Moselilla

ristikkotalot, saksa, moselLomailimme vajaan viikon Saksan Moselin alueella koko perheen voimin. Mosel on Reinistä haarautuva joki ja alue itsessään sijaitsee eteläisessä Saksassa. Seurueeseen kuului minun ja mieheni lisäksi piirun verran alle kolmevuotias Nappula ja vajaat 4kk ikäinen Paddy.


Kuten jo edellisessä postauksessa mainostinkin, harrastamme nähtävästi nykyään samoja kohteita eläkeläisten kanssa. Mutta eipä tuo menoa haitannut, hyvin mahduimme joukkoon. Omasta mielestäni kohde sopi rauhallisuutensa ja lyhyiden välimatkojen vuoksi mainiosti lapsiperheelle.


Tällä Kiljusen Herrasväki -kokoonpanolla meillä ei ollut suuria suunnitelmia loman varalle. Lähinnä tutustua ympäristöön, tässä tapauksessa hyvinkin lapsentahtisesti, olla useampi päivä tekemättä ruokaa ja maistella hyviä Rieslingejä. Jos olisin ollut reissussa pelkästään aikuisporukalla olisin taatusti osallistunut viinikierroksille ja viininmaisteluiltoihin, vuokrannut pyörän ja edennyt niillä hyvää pyörätietä pitkin kylästä toiseen ja tehnyt ehkä jonkun päivävaelluksen. Kävelyreittejä alueelta tuntui löytyvän paljon. Jos taas matkassa olisi ollut hivenen isompia lapsia, olisi heille löytynyt minigolfratoja, kylpylä/maauimaloita sekä huvipuisto. Tällä reissulla Nappulalle riitti juoksentelu pikkukaupunkien raiteilla, muutama leikkipuisto ja kivien kerääminen. Ei suuria vaatimuksia siis. Ja henkilökohtaisesti vuoristosta jokea kohti kulkevat serpentiinitiet riittivät tämän emännän vuoristoradoiksi.
Traben-Trarbach, linnanraunio, mosel, saksa, maisema


Majoituimme Traben-Trarbachin pikkukaupungissa. Kohde valikoitui lähinnä niillä spekseillä, että se on lähinnä Frankfurt Hahnin lentokenttää oleva hivenen isompi paikka, jolloin ravintoloitakin on tarjolla useampia.


Välimatkojensa puolesta Mosel on vallan passeli lomanviettokohde. Pieniä ja vähän isompia somia kyliä on kilometrin-parin välein pitkin Moseljoenrantaa. Kylistä toiseen pääsee omien hevosvoimien ja auton lisäksi liikkumaan myös bussilla, isompiin paikkoihin junalla sekä jokilaivoilla. Jokilaiva ei ole joen mutkaisuuden vuoksi se etenemistavoista nopein, mutta leppoisanmukavatapa matkustaa ja ihailla samalla maisemia. Ainakin meidän jokimatkapäivänä pateissa oli runsaasti tilaa. Pienemmistäkin kylistä löytyy aina joku ruokaa tarjoava taverna. Tosin tuona aikana kun olimme liikenteessä, oli maanantaina lähes kaikki ravintolat kiinni (näin ei varmaankaan ole isommissa turistikeskittymissä) ja kannattaa myös muistaa, että ruokakaupat ovat Saksassa aina sunnuntaisin kiinni.


mosel, viininviljelys

viiniviljelmät
Joesta nousevia mäkiä raidoittavat jämptisti istutetut viiniköynnösrivit. Kauempaa näytti kun katselisi jättimäistä vihreää tilkkutäkkiä. Alueelta löytyykin valtava määrä pieniä ja isompia viinitiloja. Monella viljelijällä on kotonaan tai tilauksensa laidalla talo, jossa he maistattavat mieluusti tuotteitaan. Ilman välikäsiä kaupattavana herkullisen viinin litrahinta on käsittämättömän edullinen. Joten valkoviinin ystävän kannattaa jättää laukkuunsa vähän tai vähän enemmän tilaa tuliaisia varten.


Cochem, linna, saksa
Moselin pikkukylien lisäksi vierailimme Cochemin ja Bernkastel-Kuesin kaupungeissa. Molemmista löytyi viehättävä vanha tori ja sen ympäristöstä kapeita keskiaikaisia kujia ruutuseinäisine taloineen. Ihania paikkoja kävellä ja katsella ympärilleen. Ravintoloissa ja kahviloissa riitti valinnan varaa. Cochemissa on kaunis keskiaikainen linna. Haaveissani oli päästä tutustumaan sinne, mutta kyseiseen linnaan ei saanut viedä vaunuja ja sisään pääsi ainoastaan opastetuilla kierroksilla. Kiljusen Herrasväeltä se oli tällä reissulla liikaa vaadittu. Onneksi iso jäätelöannos korvasi melkein saman asian :)


Berncastle-Kues, vanhakaupunki, ristikkotalot

Tori, Berncastle-Kues
2 kommenttia:

  1. Mosel on niin mun lempparialueita Saksassa. Siellä on tullut kierrettyä niin lasten kanssa kuin naisporukallakin ja aina on ollut mahtavaa. jos vielä uudestaan moselille suuntaatte, niin suosittelen linnoista kiinnostuineille lapsiperheille Burg Thurantia, siellä saa kiertää omatoimisesti paikkoja tutkimassa. Me kyllä oltiin mukana cochemin linnankin kierroksella ja toimi hyvin vähän isompien lasten kanssa. http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/02/28/linnakierros-moselilla/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihanaa aluettahan se on, niin maisemien kuin viininkin puolesta ;) Ainakin itselle jäi kipinä tehdä uusi reissu sille suunnalle. Kiitos linnavinkistä ja kommentistasi Jonna!

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!