3. kesäkuuta 2019

Huimaava suutelu Blarney Castlessa

Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa

Kesäkuun alun sää oli harmittavaisen viileä ja siunattu muutamilla Irlannille ominaisilla sumutinpullosadekuuroilla. Tällaiselle ulkoilun täyteiselle päivälle olisi suonut vähän enemmän lämpöä ja aurinkoa. Kävimme nimittäin tutustumassa Blarney Castleen ja sitä ympäröiviin puutarhoihin, joka sijaitsee pienessä Blarneyn kylässä aivan Pohjois-Corkin kupeessa. Linna kauniine puutarhoineen on erinomainen päivämatkakohde erityisesti Corkista käsin.

Kyseessä olikin todella suuri alue, joka käsitti useita erilaisia puutarhoja, nurmialueilta ja metsiköitä. Alueella oli monia merkattua kävelyreittejä. Moneen paikkaan pääsi kulkemaan rattailla tai pyörätuolilla, mutta osassa puutarhoissa on portaita tai pengerryksiä, jolloin pyörien kanssa kulkeminen oli hivenen haastavampaa. Omiksi puutarhasuosikeikseni nousivat aivan linnan kupeessa oleva Poison Garden, jonne oli istutettu myrkkykasveja. Vihreä ja lähes taianomainen Fern Garden sekä pitkälti puusilloilla katettu Water Garden.
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa

Blarney puutarhan alueella sijaitsee myös jylhän kaunis Blarney House, joka on rakennettu vuonna 1874 asuintaloksi. Tietääkseni se on asuinkäytössä tänäkin päivänä, mutta kesäaikaan sinne järjestetään tutustumiskierroksia.
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa, blarney house

Puutarhan porttien sisäpuolella oli pieni take away tyyppinen kahvila. Varainainen kahvila oli tehty linnan vieressä olevaan vanhaan hevostalliin. Kahveja sai siemailla vanhoissa pilttuissa. Kahvion suolainen valikoima oli mielestäni aika kapea, varsinkin jos paikalle saapuu sillä mielellä, että kaipaisi kunnon lämmintä lounasta. Suosittelisinkin tankkaamaan ensin alueen ulkopuolella jossakin Blarneyn kylän monista ravintolasta, sillä linna- ja puutarhakeikkaan saa hupenemaan helposti useita tunteja.
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa, vanha hevostalli
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa

Itse Blarneyn linnasta oli jäljellä lähinnä enää suuri suorakaiteen muotoinen torni. Tämänkaltainen linna rakennettiin 1400-luvulla MacCartneyn suvun toimesta vanhan puurakennelman tilalle. Linnassa ei sisällä itsessään ollut juurikaan enää nähtävää, se oli käytännössä raunio, mutta sitähän tämä emäntä ei tiennyt kun lähti sinne tutustumaan. Linnan tornia kohti kuljettiin hitaasti etenevässä jonossa. En suosittele tätä käyntiä korkeanpaikan- enkä ahtaanpaikankammoisille, suurikokoisille tai kovin leveille ihmisille. Ihan nyt vain nimimerkillä korkeanpaikankammoinen tätä kirjoittelen. 
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa, kapea portaikko, kierreportaat

Kohti huippua kuljettiin erittäin kapeissa vanhoissa kivisissä kierreportaissa. Siinä seisoskellessani kävi mielessä, että jos tästä nyt horjahtaisin, niin ihmiset kupsahtaisivat takanani dominopalikoiden lailla. Puntit alkoivat tutisemaan entisestään päästessäni ylös tornin huipulle, jossa voimakas tuuli teki oman lisänsä elämykseen. Onneksi ei sentään satanut! Maisemat olivat kieltämättä hienot linnaa ympäröiviin puutarhoihin ja maaseutuun. Huomasin kieltäväni Nappulan jokaisen innokkaan hyppelyn, koska olin itse kauhusta kankeana ja roikuin kiinni milloin mistäkin kivimuurista tai ruostuneesta kaiteenreunasta. 

Syy siihen miksi jono mateli hitaasti kohti huippua oli se, että ylhäällä tornin huipulla oli Blarneyn kivi, jota tulee suudella. Älkää kysykö miksi. Tai no, historian mukaan linnanrakennuttajasuvun päämies Cormac MacCarthy halusi jättää itsensä historian kirjoihin ja kiinnitti linnaan lahjaksi saamansa suuren kalkkikivilohkareen. Kiveä suutelemalla saa tarun mukaan kaunopuheisuuden lahjan. Jopa Discovery Channel on listannut tämän Blarneyn kiven suutelun 99 asian joukkoon, jotka tulisi tehdä ennenkuin kuolee. Sen tunnin jonottamisen jälkeen kun tajusin, että maisemien ihailun sijaan ihmiset jonottavat suutelemaan tuota kiveä, niin totesin, että kai se on itsekin tehtävä kun on tänne saakka tultu. Niin hullulta kuin koko homma tuntuikin.
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa

Päästyämme alas toista kapeaa portaikkoja pitkin pahoittelin Paddyn kanssa odottavalle miehelleni linnareissun kestoa. Näytin muutamat kuvat kapeista kierreportaista ja maisemista tornin huipulta. Allaolevan kuvan kohdalla mies keskeytti sepostukseni tyylilleen ironisesti Minkä miehen syliin sä olet siellä tornissa oikein antautunut? No ei ole ihmekään, että kierros kesti. Kerroin, että kiven suutelu piti jostakin syystä tehdä selällään maaten ja kurotta pään takana olevaan kiveen. Seinään oli kiinnitetty rautatangot, joista pitää kiinni, sillä lattian ja seinän välissä oli mojova rako alas tornista maahan, sen vuoksi tämä mies oli varmistamassa kaikkia pusuttelijoita. Toivottavasti et saa oksennustautia nuolemalla samaa kiveä kaikkein muiden kanssa.
Jotenkin luulen, että omalla kohdalla niin kaunopuheisuuden lahja kuin oksennustautikin jäi saamatta, mutta tulipa yksi sulka ennen kuolemaa toteutettavien asioiden hattuun.
Blarney castle, blarney, blarney gardens, blarney kivi, linna, puutarha, irlanti, linna irlannissa, kiven suuteleminen

Blarney Castle puutarhoineen on avoinna ympäri vuoden. Etenkin kesäkuukausina alue on todella suosittu kohde. Pääsymaksu linnaan ja puutarhoihin on aikuisilta 18€, lapsilta 8€, alle 8-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Erilaisia alennuslippua muun muassa opiskelijoille ja eläkeläisille on saatavissa. Lippuja voi myös ostaa etukäteen netistä, jolloin ne ovat muutaman euron edullisempia.
______________________
Lisää linnapostauksia:
Killarney
Kakulla linnassa
Limerickin linna
______________________
Muistathan, että Vihreän saaren emännän löytää blogin lisäksi myös Facebookista ja Instagramista @vihreansaaren

2 kommenttia:

  1. Wau mikä paikka! Olisi kyllä tainnut meikäläiseltä jäädä kivi suutelematta ja portaat kun kipuamatta. Perhe on jo laittanut mut näkötorni- yms. kieltoon kun lähinnä keskityn paimentamaan laumaani 'pysykää keskellä' 'älä nojaa kaiteeseen' 'älä vaan kurkota siitä kaiteen yli'. Ja, hmmm, mun lapset on ikähaitarilla 12-20v...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, hieno paikka! Ihan ilman sitä torniin kiipeämistäkin. Kuulostaa hyvin tutulta nuo kommentoinnit korkeista paikoista :)

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!