3. lokakuuta 2019

Iskeekö hurrikaani?

irlanti, Lorenzo, myrsky, myrskyvaroitus, hurrikaani, hurrikaanikausi, sää, sää irlanti puu, puu huojuu tuulessa, voimakas tuuli

On taas se aika vuodesta, kun myrskyt tekevät voimakkaammin tuloaan. Oman kokemukseni mukaan tämä tuntuu olevan joka syksyinen ilmiö, joko hurrikaani -nimikkeellä tai voimakkaana myrskynä.

Parit viime päivät niin paikallisessa mediassa kuin tuttavien ja tuntemattomien kanssa on arvuuteltu, iskeekö Lorenzo -myrsky saarelle ja jos niin minne ja kuinka voimakkaasti?

Irlannissa on käytössä poikkeuksellista säätä ilmaisevat varoitukset. Poikkeuksellisten säiden joukkoon kuuluvat voimakas tuuli, sade, lumisade (sivuhuomautuksena lunta ei todellakaan tarvita paljon varoituksen saamiseen), poikkeuksellisen matala lämpötila, sumu, poikkeuksellisen korkea lämpötila, ukkonen ja rannikon voimakas tuuli. Varoitukset kulkevat värikoodein; keltainen oranssi ja punainen. Joista keltainen on laimein ja punainen kovin. Varoitukset antaa paikallinen Ilmatieteenlaitos - Met Éireann.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että keltainen ja oranssi varoitus kehoittavat lähinnä varovaisuuteen. Ja välillä tuntuu, että varsinkin loppuvuodesta näitä laimeampia varoituksia on lähes viikoittain. Punaisen varoituksen iskiessä päälle ovat koulut ja työpaikat suljettuja ja ihmisiä kehoitetaan pysymään kotona. Näiden varoitusten kohdalla on se hassu juttu, että ne määritellään koskemaan aina koko kreivikuntaa kerralla ja kuten arvata saattaa poikkeukselliset sääolot harvemmin koskevat koko aluetta. Paddyn raskauden loppusuorilla oli muun muassa punainen varoitus lumen suhteen, olimme saarroksissa koska lunta oli maassa noin 4 cm. Hurjaa, sanoi suomalainen.(klik)

Pari vuotta sitten varauduin saarelle iskeneeseen hurrikaaniin oikein huolella (klik). Lopputulos oli, että myrsky jäi onneksi tältä saaren syrjältä oletettua huomattavasti laimeammaksi, vaikka se yhden puun kaatoikin pihastamme.
irlanti, Lorenzo, myrsky, myrskyvaroitus, hurrikaani, hurrikaanikausi, sää, sää irlanti, puut, voimakas tuuli, tuuli heiluttaa puita

Nyt sitten odotellaan ennusteita tulevaa hurrikaania varten, jonka pitäisi iskeä torstai-iltana. Näiden melkeinpä surkuhupaisien poikkeustapauksien vuoksi en ole osannut ottaa tätä hurrikaaniuhkaa kovin vakavasti.

Vielä eilen oli mitä kaunein syyspäivä ja leikkasin pihamme ylikasvanutta nurmikkoa. Suoraan sanoen ilmassa ei näkynyt lainkaan myrskyn merkkejä, päinvastoin. Sen verran varauduin kuitenkin mahdollisiin poikkeusolosuhteisiin, että kävin siirtämässä pihalta kaiken irtotavaran joko sisälle tai seinänvierustalle. Tämä irtotavara pitää sisällään pihapöydät tuoleineen, grillin, sen seitsemän kukkapurkkia, lasten ulkoleluja ja roskikset. Katsotaan miten ennustukset osuvat tällä kertaa kohdille. Sen osaan ilman alan koulutustakin ennustaa, että sateita ja tuulta on myrskyn tuoksinassa joka tapauksessa luvassa.

4 kommenttia:

 1. Joo, sieltä se on tulossa huomenna tänne Reinin varrellekin sääennustusten mukaan, hirmumyrsky Lorenzo, mutta menettää pahimman voimansa ennen kuin pääsee Kanaalin yli. Jäljelle jäävät sateet. Meille myrskyt ja tuulet tulevat säännöllisesti lännestä ja Islannin matalapaineet luoteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navakkaa tuulta täällä on pidellyt koko iltapäivän, kovemmat sateet tulevat varmasti perässä. Toivottavasti ette saa ihan mahdottomia sateita Saksaan!

   Poista
 2. Täällä kotimaassa televisiossa kehoitetaan varustautumaan talvivaatteilla. Koululaisen kertoman mukaan huomenna voi tulla räntää.

  Kovin vaihtelevia ovat lämpötilat täällä ja tuulet siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelevuus taitaa kuulua syksyn sääkattaukseen. Tosin täällä vaihtelevuus on normi ;)

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!